Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

10 tipp hogyan segítsünk gyermekünknek szakítás vagy válás után?

Egy válás a család összes tagjának trauma és életkortól függetlenül, hatással van a gyerekekre. Nekik talán még a szülőknél is nehezebb feldolgozni, hogy darabokra hullott a családjuk. Hogyan segíthetünk nekik alkalmazkodni a helyzethez és tehetjük kicsit könnyebbé számukra a megváltozott helyzetet? Íme tíz dolog, ami segíthet gyermekének átvészelni ezt a nehéz időszakot.

 Amikor a szülők nehéz időszakon mennek keresztül, azt a gyerekek életkortól függetlenül érzékelik. Így bár különböző életkorban más-más módon fejezhetik ki a stresszt, fontos, hogy a szülők a lehető legnyitottabbak és őszinték legyenek, még a nehéz helyzetekben is. Ahhoz, hogy képes legyen átvezetni gyermekét ezen a jelentős életeseményen, először meg kell értenie gyermeke érzéseit.

 Hogyan érinti a gyerekeket a válás?

A gyerekek számára a válás nagyon traumatikus és megterhelő élmény. Egyes gyerekek magukat hibáztatják a házasság felbomlásáért, és életkortól függően zavart (a kisgyermekeknél gyakori), dühöt (a tinédzserekre jellemző), aggodalmat és/vagy bűntudatot érezhetnek. Másoknak a viselkedése változik meg, vagy romlik a tanulmányi teljesítményük. Ha gyermekünk hosszabb távon sincs jól lelkileg és akár testi tüneteket is produkál, szakember segítségét kell kérni! 

 Hogyan segíthet gyermekének megbirkózni a válással?

 Vegyen részt gyermeke életében! –  Ha nem szakít kellő időt gyermekére, úgy fogja érezni, hogy nem fontos a szülei számára, pedig azt szeretné, ha továbbra is mindkét szülője része lenne az életének. Fontos, hogy gyermeke tudja, Ön továbbra is nagyon szereti őt. Szánjon időt a mindennapokban is arra, hogy jusson idő közös szórakoztató tevékenységekre és minőségi együtt töltött időre!

 Fontos a közös szülői szerepvállalás! – Fontos megérteni, hogy a válás ellenére a szülői szerepek megmaradnak és abban társként kellene viselkedni. Érdemes megbeszélni, hogy a jövőben kinek milyen szerep jut a gyermek nevelésében és hogyan tudnak az ő érdekében továbbra is együttműködni. Ha a szülők veszekednek – különösen, ha a gyermek miatt – ő önmagát hibáztatja majd a kialakult helyzet miatt, ami bűntudathoz és depresszióhoz vezethet. Az esetleges problémákat közvetlenül a másik szülővel beszélje meg, ahelyett, hogy a gyermeken keresztül közvetítené az információkat.

 Bátorítsa gyermekét, hogy a másik szülővel is töltsön időt! – Fontos, hogy gyermeke merje élvezni a másik szülővel és annak új családjával töltött időt. Támogassa a gyereket abban, hogy szeresse az apját/anyját, bármi is történt Önök között. Ha a másik szülőtől érkezik haza, ne faggassa arról, mi történt, legyen elég annyi, hogy jól érezte-e magát? Hagyjuk, hogy magától mesélje el mi történt vele.

 Ne gyalázza, hibáztassa a másik szülőt és/vagy annak új partnerét a gyerek előtt! – Ha becsmérlően nyilatkozik a másik szülőről, azzal arra kényszeríti a gyermeket, hogy úgy érezze, egyet kell értenie Önnel. Még véletlenül se mondja neki, hogy “olyan vagy, mint apád/anyád!”

 Kommunikáljon őszintén! – Gyermeke megérdemli, hogy tudja az igazságot arról, hogy miért válnak el, de csak az ő szintjének megfelelő mélységig. Tervezzék meg előre, hogyan mondják el a döntést a gyereknek, lehetőleg együtt, hogy mindkettejüktől bátran kérdezhessen!

 Segítsen a gyermekének kifejezni az érzéseit! –  Elengedhetetlen, hogy meghallgassa gyermekét. Bátorítsa, hogy legyen őszinte, és ismerje el az érzéseit. A válásról való beszélgetés hosszú folyamat lehet. Tudassa vele, hogy a válás nem az ő hibája, és normális, ha dühöt, haragot, depressziót vagy szorongást érez. Ezeknek azonban idővel fokozatosan el kell múlniuk. Nem baj, ha időnként azt látja, hogy anya/ apa szomorú, mert így ő is bátrabban kimutathatja, amit érez.

 Magyarázzák el, milyen változásokra számíthat! – A változás nehéz. Nyugtassák meg gyermeküket, hogy bár lesz némi változás az időbeosztásukban és a napi rutinjukban, bizonyos szabályokban, ezekhez mindannyian tudnak majd alkalmazkodni és beilleszthetőek az új életbe.

 Legyen következetes! – Tartsa meg a rutinokat és teremtsen struktúrát! Sok szülő attól tart, ha nem enged meg valamit a gyerekének, akkor megutáltatja magát vagy úgy véli, az engedékenyebb szülő lesz a kedvenc. Az új, közösen meghozott szabályok következetes betartásával mindenki kevésbé fog sérülni. Ez lehetővé teszi gyermeke számára is a nyugalom és a stabilitás érzését, amikor életének más aspektusai változnak.

 Figyeljen magára! – Szánjon időt saját magára! Válás esetén különösen igaz a mondás, miszerint a gyerek akkor van jól, ha a szülő is! Találjon produktív módot arra, hogy megbirkózzon a körülményeivel, vezesse le a felgyülemlett stresszt sportolással, barátokkal való kapcsolattartással vagy naplóírás útján! Akár egy támogató csoporthoz is csatlakozhat, vagy fontolja meg a tanácsadást!

Figyeljen arra, hogy a gyerek ne kerüljön a partner szerepébe! – Ne használja a gyereket se érzelmi támasznak, se fegyvernek a másik szülő ellen! A gyerekekben nagyon könnyen kialakul az úgynevezett lojalitás konfliktus, amikor nem tudja, melyik szülőhöz legyen lojális, melyiket szeresse jobban? Gyakori eset az is, hogy valamelyik szülő fájdalmának enyhítése céljából megpróbál azonosulni vele és az érzéseivel, ami hosszú távon igen káros, sőt, kihat nemcsak a másik szülővel való kapcsolatára, de a saját jövendőbeli társas viszonyaira is!

+1 Megfontoltan vezesse be az új partnert a gyerek életébe! – Tapasztalja ki gyermeke reakciót és ennek megfelelően mélyítse annak az új partnerrel való kapcsolatát. Fontos, hogy a gyermek lássa, hogy a szülei – habár egymástól külön – de tudnak boldogok lenni és nem félnek újra elköteleződni.

Ha úgy látja, gyermekét túlterheli a válás, kérjen szakmai segítséget! Egy tanácsadó vagy terapeuta megnyugvást nyújthat Önnek és gyermekének is, és segít a leli gyógyulásban!  

 

 

 

 

Megszakítás