Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Étrendi tippek a diabéteszes neuropátia megelőzésére

Cukorbetegként tudnia kell, hogy az étkezései minősége, mennyisége és ideje is befolyásolják a vércukorszintjét, és a diéta kulcsfontosságú a betegség kezelésében. A diabétesz súlyos szövődménye, az idegkárosodás (diabéteszes neuropátia) 50-60%-os eséllyel alakulhat ki, de helyes étrenddel jelentősen csökkenthető ennek kockázata.

A cukorbetegség egyik szövődményeként a magas vércukorszint az idegrostokat ellátó ereket károsítja, a diabéteszes anyagcserezavar pedig az idegek működését rontja. A cukorbetegek gyakran tapasztalnak idegi fájdalmat és sérülést, ami diabéteszes neuropátiához vezethet. A tünetek gyakran a végtagok legtávolabbi részén, mint lábujjak vagy kézujjak kezdődnek, zsibbadás, érzékkiesés, izomgyengeség jelentkezhet, amely a betegség előrehaladtával akár a bénuláshoz vezethet. A neuropátiás fájdalom állandó lehet vagy bizonyos ingerekre jelentkezhet. Szerencsére a kiegyensúlyozott étrend és megfelelő vércukorszint-ellenőrzés segíthet megelőzni a neuropátia kialakulását.

  1. Étkezzen kiegyensúlyozott étrend szerint

A kiegyensúlyozott étrend egyaránt tartalmaz szénhidrátot, gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket, húsokat és egészséges zsírokat. A stabilan tartott vércukorszint segít a testsúly megőrzésében, és csökkenti a neuropátia, szívbetegségek és stroke kockázatát. Ehhez ügyeljen az adagok méretére, a napi kalóriabevitelre és az egyes fő táplálék-összetevők arányára.

Válasszon magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonákat, zöldségeket, gyümölcsöket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, valamint a sovány fehérjéket! Sófogyasztását csökkentse napi 2300mg alá!

  1. Ne hagyjon ki egyetlen étkezést sem!

Az étkezés kihagyása, majd az azt követő túlevés súlyos vércukor ingadozást okoz. Mivel a neurpoátiás idegkárosodás és fájdalom csökkenti az étvágyat és lassítja az emésztést, a többszöri, kisebb étkezés javasolt. Ráadásul a diabétesz gyógyszerek egy része is a rendszeres, ütemezett étkezés mellett működik a legjobban. A legjobb, ha 3 kis étkezés mellé beiktat 3 egészséges nassolnivalót, hogy szinten tartsa a vércukrát.

  1. Komplex szénhidrátokat fogyasszon

Az összetett szénhidrátok emésztése lassabb, így nem okoznak hirtelen vércukorszint emelkedést, mint az egyszerű cukrok. Ráadásul jobban laktatnak, több vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak, így ezek fogyasztásával kisebb a túlevés veszélye. Az egészséges szénhidrátok közé tartoznak a magvak, gyümölcsök, zöldségek, az alacsony zsírtartalmú tej, barna rizs, bab, lencse, burgonya, kukorica és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

  1. Tartsa be az előírt adagokat!

A legtöbb embert sokkhatásként ér, a hivatalos adagok mérete. Egy adag szénhidrát csupán egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, míg egy adag hús mindössze egy kazetta méretével egyezik.  Figyelje az élelmiszereken található feliratot, hogy megtudja, miből mennyit tartalmaznak!

  1. Kerülje az alkoholt!

Neuropátia esetén még a mérsékelt alkoholfogyasztás is ronthat a tüneteken, mint a fájdalom és zsibbadás. Amennyiben Ön neuropátiától szenved, még az enyhe (kevesebb, mint heti 2 adag) alkoholfogyasztás is súlyosbíthatja a tüneteit (fájdalom, zsibbadás, stb.) Negatív hatással lehet a vércukorszintre is: a szénhidrátban, cukorban gazdag likőrök, koktélok, pálinkák már kis mennyiségben is hirtelen vércukorszint-emelkedést idézhetnek elő, míg a huzamosabb idejű alkoholfogyasztás épp ellenkezőleg, veszélyes mértékben lecsökkentheti a vércukorszintet!  Ha valamilyen alkalomból mégis fogyaszt alkoholt, sose igyon éhgyomorra!

  1. Kevesebb zsírt fogyasszon!

A  súlyvesztés csökkenti a vércukorszintet, a lábakra nehezedő nyomást és azok fájdalmát, a szívbetegségek és stroke kockázatát. Ne lépje túl a napi 3-5 adag zsírmennyiséget! Ne feledje, hogy egy adag zsír csak 1 teáskanálnyi olívaolaj vagy margarin.

  • Figyelmesen olvassa el a címkét az élelmiszereken! A light ugyanis nem mindig jelenti azt, hogy alacsony zsírtartalmú.
  • Bármennyire is rohanásban van, ne csábuljon el a gyorséttermek kínálatának! Egyetlen gyorséttermi étkezés során akár egyheti zsíradagot is elfogyaszthat!

Pihenjen eleget és élvezze az étkezéseket! Így kisebb a kockázata, hogy a stresszt túlevéssel vezesse le. Higgye el, nem csak Ön, az idegei is jobban fogják magukat érezni!

forrás: WebMD

Megszakítás