Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Ezért fontos a lelki egészség világnapja

Október 10-e a lelki egészség világnapja, amelynek célja a mentális egészség fontosságára való figyelemfelhívás, a mentális zavarokkal kapcsolatos előítéletek csökkentése, és a lelki jóllét támogatása.

A lelki egészség megőrzéséhez fontos, hogy az egyén rugalmasan tudjon alkalmazkodni a változásokhoz, ki tudja fejezni érzéseit, és törődjön társas kapcsolataival. Emellett hasznos, ha felismeri a stresszforrásokat, és igyekszik ezeket csökkenteni.

A lelki jóllét alapjai

A mentális jóllét fenntartásában az egészséges életmód segít, amely magában foglalja a megfelelő étkezést, rendszeres mozgást, pihentető alvást és az emberi kapcsolatok ápolását. Támogató módszerek lehetnek a jóga, a meditáció és a szellemi feltöltődés.

Figyelmeztető jelek

A lelki zavarokra utaló jelek lehetnek:

  • koncentrációs nehézségek,
  • érzékenység, ingerlékenység,
  • motivációhiány, közömbösség,
  • alvásproblémák,
  • étvágyváltozások,
  • elszigetelődés másoktól.

A mentális egészség hiányának következményei

Ha valaki tartósan képtelen megbirkózni a mindennapi elvárásokkal, ez zavarokat okozhat a pihenésben és feltöltődésben, ami hosszú távon káros hatással lehet a családi és munkahelyi teljesítményére, és megbontja a lelki egyensúlyt. A fel nem dolgozott stressz és a hosszú távú feszültség testi betegségekhez és akár önkárosító magatartáshoz is vezethet, és jelentősen növelik az öngyilkosság kockázatát.

Fontos a lelki problémák megbeszélése barátokkal vagy szakemberrel. Az EFI Lelki Egészség Központjaiban térítésmentesen nyújtunk támogatást azoknak, akik segítséget kérnek.

Megszakítás