Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

A depresszió meglepő tünetei

A depressziót legtöbben a rossz hangulattal, állandó szomorúsággal és levertséggel azonosítják. Azonban a betegség néha furcsa viselkedéseket is eredményezhet. Összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismert szokást, amelyek akár a depresszió jelei is lehetnek.

 Vásárlási mánia

Depresszió esetén nem ritka a vásárlási kényszer – legyen szó akár internetes rendelésről, akár hagyományos vásárlásról – , ami figyelem-elterelő vagy önbizalom növelő pótcselekvésként jelentkezik. Ez azonban  csak rövid időre nyújt kielégülést, hiszen nem a háttérben meghúzódó depressziót kezeli, sőt, hosszú távon anyagi problémát is okozhat. Ne feledje, hogy a vásárlási kényszer a bipoláris zavar mániás időszakának is lehet a jele. 

 Túlzott alkoholfogyasztás

A depresszióban szenvedők közel harmada fogyaszt rendszeresen alkoholt. Noha úgy tűnhet, egy pohár ital feldobja az embert, mikor padlón érzi magát, az alkohol depresszáns, így túlzott fogyasztása csak gyakoribbá és súlyosabbá teszi a depressziós epizódokat. 

Feledékenység

A tartós depresszió és/vagy stressz növeli a szervezet kortizolszintjét, ami negatívan hat az agy memóriával és tanulással kapcsolatos területét. A depresszióhoz kapcsolódó memóriavesztés idősebbeknél súlyosabb. A jó hír azonban, hogy a depresszió kezelése enyhíti a hozzá köthető memóriaproblémákat is. 

 Túlzott internethasználat

Jobban kedveli a virtuális, közösségi médiás beszélgetéseket a valós életben történőknél? Túl sok időt tölt az interneten? Mindez a depresszió jele is lehet. 

Falási rohamok és elhízás

Több tanulmány is megállapította, hogy összefüggés van a depresszió és a falási rohamok között, különösen a középkorúak esetében. Az ezzel járó  deréktáji elhízás fokozza a szívbetegségek kockázatát is. A depresszió kezelésével az evészavarok is megoldódnak. 

Bolti lopás

Sok olyan ember számára, aki a depresszió miatt jelentéktelennek érzi magát, a bolti lopás a hatalom és fontosság érzetét biztosítja. Általában a depresszió miatt lopó emberek számára ezek az érzések sokkal fontosabbak, mint maga az eltulajdonított tárgy. 

Hátfájás

A krónikus deréktáji fájdalomban szenvedők mintegy 42%-a tapasztalt depressziót, mielőtt a hátfájása elkezdődött. Ugyanígy igaz az is, hogy aki krónikus fájdalomtól szenved, annál fennáll a depresszió kockázata is. 

Kockázatos szexuális viselkedés

Noha a depresszió gyakrabban kapcsolódik a csökkent libidóhoz, mint a fokozott szexuális érdeklődéshez, egyesek a szexet használják a depresszió vagy a stressz kezelésére. A hűtlenség, szexuális megszállottság, és magas kockázatú szexuális viselkedés (pl. védekezés nélküli szex) mind a depresszió jelei lehetnek, de jellemző a bipoláris zavarban szenvedők mániás időszakára is, és súlyos negatív hatással lehetnek az egyén egészségére és személyes életére is. 

Elúlzott érzelmek

A depressziós emberek gyakran kevés érzelmet mutatnak, ám előfordul, hogy időnként túlzott érzelmi rohamaik vannak: hirtelen robbanékonnyá, irritálhatóvá válnak. Ha valaki, aki addig általában nyugodt volt, túlérzékennyé válik, annak a depresszió lehet az oka. 

Szerencsejáték

A szerencsejáték felpörgeti, izgatottá teszi az embert, ám ha többször játszik, mint az alkalmankéntinak mondható, az a depresszió vagy szerencsejáték-függőség jele lehet. 

Dohányzás

A komoly dohányzás (napi több, mint egy csomag) és a cigaretta 5 perccel ébredés után gyakori a depressziósak körében. A depressziósok kevésbé valószínű, hogy leszoknak, pedig megtehetnék: a leszokatási programok a depresszió kezelésére használt technikákat használják. A kognitív viselkedés terápia vagy az antidepresszáns gyógyszerek alkalmazása is segíti a leszokást. 

Öngondoskodás hiánya

Mi köze a biztonsági öv becsatolásának a depresszióhoz? Az alapvető öngondoskodás hirtelen elhanyagolása a depresszió és az alacsony önbecsülés jele lehet. Ezek lehetnek olyan apróságok is, mint a fogmosás elhanyagolása, de súlyosabbak is, mint az orvosi vizsgálatok kihagyása, vagy a krónikus betegségek (pl. cukorbetegség, szívbetegség) kezelésének elhagyása. Kérjen segítséget depressziója kezelésére, és valószínűleg újra figyelni fog magára!

 

forrás: webmd.com

 

 

 

 

 

 

 

Megszakítás