Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

A trombózis figyelmeztető tünetei

A trombózis súlyos probléma, ami életveszélyes is lehet, így a korai felismerés kulcsfontosságú! Hogyan lehet felismerni és a súlyos szövődményeket megelőzni?

Az egészséges szervezetben a véralvadás fontos folyamat, amely megvéd a veszélyes vérzésektől. Azonban, ha vérrög rossz helyen alakul ki, életveszélyes következményekkel járhat. Trombózis esetén a vérrög általában a vénákban képződik. Fontos tudni, hogy nemcsak a lábban, de ritka esetben a karban is kialakulhat! Az alábbi 8 jel utalhat trombózisra:

Végtagduzzanat

A trombózis azonnali kezelést igényel, mert a vérrög a vénás rendszeren keresztül a tüdővénába kerülhet, életveszélyes tüdőembóliát okozva. A trombózis tipikus tünete az érintett végtag gyakran fájdalmas duzzanata, ami mellett gyakran a felületi vénák is láthatóvá válnak. Ebben az esetben a vér részben a felületes erekben áramlik, mivel a mélyebb vénák elzáródtak. 

Nehézség érzet

A vénás trombózisban szenvedők közül sokan először a lábszárban/karban tapasztalt szokatlan nehézség érzetről panaszkodnak.

Meleg, feszes, elszíneződött bőr

Az érintett területen gyakori a kékes vagy vöröses elszíneződés.

Izomlázszerű, húzó fájdalom

A végtagban tapasztalt szokatlan, húzó fájdalom, különösen, ha duzzanattal jár, ugyancsak trombózisra utalhat – azonnal forduljon orvoshoz! Ez különösen érvényes abban az esetben, ha a tünetek állva vagy ülve is rosszabbodnak.

Kitüremkedő, megkeményedett véna

A trombózis nem mindig mélyvénás probléma. A felületes vénás trombózis általában a visszerekben jelentkezik. Azoknak, akik visszértágulattal küzdenek, fontos figyelniük az erősen megkeményedő, duzzadó erekre, valamint a trombózis egyéb, általános tüneteire.

A felületes trombózis, amely a visszértágulat miatt alakul ki, gyakran súlyos komplikációkat okozhat. Ha a felületes vénás trombózis egy korábban egészséges vénában jelentkezik, az komoly betegség jele is lehet.

Nyomásra jelentkező fájdalom

Attól függően, hogy a vérrög hol jelentkezik, nyomásra, vagy a végtag hajlítása során nyilalló fájdalom jelentkezhet. Általában a legtöbb panasz az alatt a terület alatt jelentkezik, ahol a vérrög kialakult.

Mellkasi fájdalom, nehézlégzés, köhögés, vérköpés

Ha a vérrög a tüdőérbe kerül, az életveszélyes tüdőembóliát okozhat. Ilyenkor a vérrög darabjai elzárják a tüdőerek egy részét, ami súlyos szívelégtelenséghez vezethet. A kezeletlen trombózis miatt fellépő tüdőembólia gyakori, tünetei közé tartozik a légszomj, zihálás, köhögés, vérköpés és a mellkasi- vagy hátfájdalom is.

Szapora szívverés

A szapora szívverés a trombózishoz kapcsolódó tüdőembólia egyik tünete is lehet. A szapora szívverést, erős szívdobogást és a szokatlan mellkasi fájdalmat sürgősen ki kell vizsgáltatni, függetlenül attól, mi lehet a kiváltó ok.

A kezeletlen trombózis súlyos következményekkel járhat, és akár halálos is lehet. Az, hogy mely tünetek jelentkeznek, egyénenként változhat. A trombózis tüneteinek jelentkezésekor azonnal kérjen orvosi segítséget, hogy elkerülje a súlyos szövődményeket! Trombózis gyanúja esetén kerülje a mozgást, sétálást! A trombózis gyanús beteg mentővel, állapotától függően ülve, vagy fekve szállítandó!  

forrás: experto.de

Megszakítás