Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Az érzelmi evés 5 jele

Ha gyors vigaszra, örömre vágyik a hűtőszekrényhez vezet az első útja? Valószínűleg Ön is érzelmi evő. Pedig, ha az érzelmek diktálják az étkezési szokásokat az gyorsan túlevéshez, ezzel pedig számos problémához, illetve az étellel való egészségtelen kapcsolathoz vezet. Íme az érzelmi evés leggyakoribb jelei.

 1. Akkor is eszik, ha nem éhes

Az érzelmi evés egyik legbiztosabb jele, ha valamilyen fokozott érzelem (stressz, bosszúság, csalódás, magány, unalom, szorongás magány stb.) esetén étellel próbáljuk átmenetileg helyettesíteni azt, ami hiányzik. Az evés ilyenkor egyfajta önjutalmazó szerepet tölt be, ám ez sajnos nem jelenti azt, hogy az eredeti probléma megoldódik. Sőt, hosszú távon pluszkilókkal és az egészségünkkel fizetünk a gyors és átmeneti boldogságért!

 2. Kifejezetten bizonyos ételeket kíván

Ha valóban éhesek vagyunk bármilyen étel eltelít, kielégít. Érzelmi evésnél hajlamosak vagyunk arra, hogy bizonytalanság, félelem esetén kifejezetten olyan ételeket kívánjunk, amelyekről tudjuk, megnyugtatnak, boldogságot okoznak. Egyéni alapon változik, hogy kinél mi az az étel, ami biztos pontot jelent, mikor úgy tűnik, semmi más nem az.

 3. Hirtelen éhségroham

Egyik pillanatban jól van, a következőben „éhen hal”? Az igazság az, hogy a fizikai éhség nem hirtelen jelentkezik. Ehelyett fokozatosan érzi, hogy egyre alacsonyabb az energiaszintje vagy korog a gyomra. Ez éles ellentétben áll az érzelmi éhséggel, amely egyik pillanatról a másikra, hirtelen támad, amikor nem is gondol az ételre. Amikor legközelebb ételért nyúl, figyelje meg, mennyi időbe telt, amíg megéhezett. Ha másodperceken belül történt, akkor az valószínűleg érzelemre adott válasz, nem pedig fizikai éhség. Nem tudja eldönteni, hogy fizikai vagy érzelmi éhségről van-e szó? Válasszon először egy egészséges snacket, például egy almát. Figyelje, mi történik: múlik az éhsége vagy sem? Ha ez utóbbi a helyzet, valószínűleg valójában nem is éhes.

 4. Titkolja, mit és mennyit eszik

Nem szeretné, hogy mások is tudják, milyen ételek csúsznak le a nap folyamán? A mennyiségről pláne hallgat? Gyorsabban eszik a szokásosnál? Amikor étellel tereljük el a figyelmünket, a legutolsó dolog, amit az elménk szeretne az az, hogy éppen arra a dologra figyeljen, ami segít elterelni a gondolatainkat a stresszről. Ezért általában gyorsabban kapjuk be a “dugi falatokat”, és sokszor TV nézés, telefonálás vagy számítógépezés közben, hogy elvonjuk a figyelmet az étkezési folyamatról.

5. Bűntudat 

Amikor azért eszünk, hogy csillapítsuk a fizikai éhséget, nem érzünk bűntudatot vagy szégyenérzetet. Ám érzelmi evés esetén az agy és a test is tudatában van annak, hogy mi történik, még akkor is, ha nem tudjuk, mi a kiváltó ok. Gyakori, hogy a bűntudat ellenére sem tudjuk abbahagyni az evést, mert az ízek kárpótolnak, de ez később szégyenérzethez, megbánáshoz vezethet, ami önbizalomhiányt, alacsony önbecsülést okozhat. 

Az érzelmi evés gyakori, és kollektív probléma. Most, hogy ismeri az érzelmi evés jeleit, meg kell találnia a probléma kiváltó okát, hogy a megfelelő megközelítéssel legyőzze ezt a pótcselekvést és egy testileg-lelkileg is egészségesebb életet éljen.

Megszakítás