Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Az influenza oltással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

A vakcina biztonságos és hatékony módja az influenza megelőzésének, és egyáltalán nem túlzás életmentőnek nevezni. Azonban sajnos sok tévhit kering az oltással kapcsolatban – ezeket szeretnénk most eloszlatni.

 Tévhit: Az influenza elleni védőoltás influenzát okozhat

Ez lehet a leggyakoribb félreértés! Az influenza elleni védőoltás NEM okozhat influenzát, mivel a karba adott oltást egy influenzavírus elhalt törzséből, vagy egy influenzavírusból származó fehérjéből állítják elő.

Tévhit: Nincs szükség minden évben új védőoltásra

Ha a tavalyi oltás megóvta az influenzától, miért oltassa be magát? Ami akkor működött, annak most is működnie kell, nem igaz? Hát nem egészen. Egyrészt az influenza vírus folyamatosan fejlődik, és különböző törzsei vannak. Az éves influenza elleni védőoltás kifejezetten a következő szezonban várható influenzatörzs ellen készült.

Tévhit: Egészséges embernek nincs szüksége a védőoltásra

Még ha egészségesen étkezik, heti öt napot edz, és odafigyel magára, akkor is elkaphatja a betegséget! Átlagosan évente minden 5. ember megbetegszik, ám a védőoltás 40-60%-kal csökkenti az influenza kockázatát, vagy ha el is kapja, csökkenti annak súlyosságát.

Tévhit: Az influenza csak egy rossz megfázás

Az influenza nem „csak megfázás”, hanem egy potenciálisan halálos betegség, mely minden évben több ezer áldozatot szed hazánkban is. Különösen a komplikációi veszélyesek, melyek közül a leggyakoribbak a tüdő-, szívizom- és agyhártyagyulladás.

Tévhit: Terhesség alatt nem biztonságos beadatni az influenza elleni védőoltást

Valójában ennek az ellenkezője igaz! Nem biztonságos elkerülni az influenza elleni védőoltást a terhesség alatt! A terhesség növeli az influenza súlyos szövődményeinek kockázatát, ha megbetegszik. Kutatások bizonyítják, hogy a védőoltás csökkenti a születési rendellenességek és egyéb problémák kockázatát, valamint védi a babát a születése utáni első néhány hónapban is, amikor még túl fiatal az oltáshoz.

Tévhit: Tojásallergiások nem kaphatnak influenza elleni oltást

Az influenza elleni oltásokra adott súlyos allergiás reakciók nagyon ritkák – és a tojásallergia sem növeli a kockázatot annak ellenére, hogy a legtöbb vakcina a gyártási folyamatból származó tojásfehérjét tartalmaz.

A lényeg?

A szakemberek továbbra is az oltást javasolják, mivel az segít megelőzni a súlyos szövődmények kialakulását. Az influenza elleni védőoltás mindenki számára lehetséges, de különösen az időseknek, gyermekeknek, kismamáknak, krónikus betegségben szenvedőknek, immunhiányos betegeknek ajánlott.

 

forrás: clevelandclinic.org

Megszakítás