Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Az ölelés gyógyító hatása: Miért és mennyi szükséges belőle?

Egy jó ölelés terápiás és gyógyító hatással is bír. Kutatások bizonyítják, hogy mennyire jót tesz testnek, léleknek, mentális egészségünknek egy szívből jövő, hosszan tartó ölelés.

Az ölelés az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja annak, hogy kifejezzük szeretetünket és támogatásunkat. De miért is olyan fontos az ölelés, és mennyi szükséges belőle az egészségünk és jól-létünk szempontjából?

Stresszcsökkentés

Ölelés során a test egy oxytocin nevű hormont termel, amely csökkenti a stressz szintjét. Az oxytocin a „boldogság hormonja” is, mivel pozitív érzéseket és jó közérzetet vált ki. 

Szorongás és depresszió enyhítése

Az ölelésnek szorongásoldó hatása is van. Az emberi test meleg és biztonságos közelsége, az ölelés azt az érzést kelti bennünk, hogy nem vagyunk egyedül. Ez segíthet a szorongás, depresszió és magányérzet enyhítésében és a pánikrohamok csökkentésében.

Jobb alvásminőség

Az ölelés segít javítani az alvásminőséget, mivel segít ellazulni, és könnyebben elaludni. Azok, akik rendszeresen ölelésben részesülnek, bizonyítottan jobban alszanak és kipihentebbnek érzik magukat. 

Immunrendszer erősítése

A rendszeres ölelés javítja az immunrendszer működését. Egy ölelés képes a fájdalmat is csökkenteni, mert az agyunk oxitocint termel, ami elnyomja a fájdalomérzetet. Állítólag napi négy „minőségi” ölelés még a vérnyomásra is pozitív hatással bír. 

Kapcsolatok erősítése

Az ölelés az emberi kapcsolatok mélyítésének fontos eszköze. Azt üzeni, hogy törődünk a másik emberrel. Azok az emberek, akik rendszeresen ölelkeznek, általában szorosabb és egészségesebb kapcsolatokat ápolnak másokkal.

Boldogság

Az ölelés örömet és boldogságot hozhat az életünkbe. Az érintés pozitív érzéseket vált ki, és segít a hangulat javításában. Azok az emberek, akik rendszeresen ölelnek meg másokat, boldogabbak és elégedettebbek az élettel.

Mennyit öleljünk?

Virginia Satir, a híres amerikai családterapeuta állítása szerint napi négy ölelésre van szükség a túléléshez, napi nyolc ölelés kell a szinten tartáshoz, és napi tizenkét ölelés kell a fejlődéshez!  

Szakértők szerint az emberek különbözőek, így az igényeik is eltérőek lehetnek, azonban azt javasolják, hogy próbáljunk meg legalább pár hosszú ölelést beiktatni a napunkba. Ez lehet egy családtag, egy barát vagy egy házikedvenc ölelése.

Az ölelés pozitív hatásainak élvezetéhez nincs szükség speciális okra vagy alkalomra. Mindennapi életünk részévé tehetjük, és érdemes törekedni arra, hogy elegendő ölelést kapjunk és adjunk, hogy egy boldogabb és egészségesebb világot teremtsünk magunk és mások számára.

Megszakítás