Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Az önzés fontossága: Hogyan szabaduljunk meg a drámáktól és a mérgező emberektől?

Miért olyan nehéz nemet mondani? Miért félünk, hogy ha visszautasítunk egy kérést vagy meghívást, azzal örökre megsértjük az illetőt? Miért van szükség a határokra, és hogyan állíthatjuk fel őket?

Önnel is többször előfordult, hogy olyan dologra mondott  igent, amit nem akart megtenni, utána pedig szemrehányásokat tett magának, hogy miért nem állt a sarkára és mondott nemet? Talán itt az ideje, hogy önzőbb legyen – a szó legegészségesebb értelmében! Bár miandanyian szeretnénk jobban odafigyelni a saját lelki szükségleteinkre, nem tudatosítjuk, hogy ehhez ki kell jelölnünk a személyes határainkat!

Ha kiégettnek és kimerültnek érzi magát, vagy ha olyan emberek vannak az életében, akikkel szemben fél a konfrontációtól, itt az ideje, hogy önmagát helyezze előtérbe! Ha állandóan dühös, vagy neheztel valakire, az szintén annak a figyelmeztető jele, hogy a személyes határait folyamatosan átlépik!

Gondolja újra a személyes határait! 

A személyes határaink kijelölésével jelezzük, hogy milyen típusú kommunikáció, viselkedés és interakció az elfogadható vagy elfogadhatatlan a számunkra. Az egészséges személyes határok segítenek megvédeni a fizikai vagy érzelmi fájdalmaktól. 

Fontos, hogy világosan és egyértelműen fogalmazza meg, hogy mik az elvárásai. Ez elengedhetetlen, ha azt szeretné, hogy mások tiszteletben tartsák a határait! Őszintén mondja el, mi az amit sértőnek vagy elfogadhatatlannak tart! A nők különösen hajlamosak bűntudatot érezni, ha nemet mondanak valamire, mert félnek, hogy ezzel megbántanak másokat. Pedig a “nemet mondás” hozzátartozik a harmonikus kapcsolatokhoz, hiszen egy igazi kapcsolatban azok lehetünk, aki valójában vagyunk, a kimondott NEM-ekkel együtt! Azzal, hogy vigyáz a lelki egyensúlyára és a határaira, tulajdonképpen szívességet tesz mindazoknak, akik fontos szereplők az életében!  

Legyen határozott!

Ne feledje, a “Nemet mondás” nem azt jelenti, hogy kegyetlen vagy érzéketlen! Fontos a következmények meghatározása is annak érdekében, hogy személyes határait ne lépjék túl! Ügyeljen arra, hogy ne csak meghatározza a ezeket, hanem következetesen ragaszkodjon is hozzájuk! Ha a környezetében ugyanis valaki hozzászokott ahhoz, hogy kontrollálja vagy manipulálja Önt, akkor tesztelni fogja az új határokat. Maradjon szilárd és határozott!

Legyen konkrét!

Rengeteg olyan udvariassági szabály létezik, ami valójában eleve hibás és nem ad teret a saját szükségleteinknek. Ha megtanulja, mikor mondjon nemet, azzal nyomatékosabbá válnak azok az alkalmak, mikor igent mond valamire! Nem kell magyarázkodnia vagy védekeznie! Határozottan, de vádaskodás nélkül mondja el, hogy ha az Ön számára valami kellemetlen! 

  • “Nem tartom elfogadhatónak, hogy kiabálj velem/sértegess/kinevess…”
  • “Nincs rendjén, hogy kérdezés nélkül veszel el az asztalomról valamit”
  • “Nem fogom elvégezni ezt a munkát helyetted”
  • “Nem szeretnék erről beszélni….”

Száműzze a bűntudatot vagy a nemtetszéstől való félelmet!

Azok, akik megtanulnak nemet mondani, gyakran éreznek megkönnyebbülést vagy büszkeséget, miután nemet mondtak. Fontos tudatosítanunk magunkban, hogy 8 milliárd ember él a világon, és kizárt, hogy mindenki kedvébe járjunk! Eleinte a legtöbben attól tartanak, hogy ha határokat szabnak, azzal elvesztik a barátaikat, pedig csak azok fognak elfordulni Öntől, akik jelenleg kihasználják. 

Állítson fel határokat a munkahelyén is!

A mai rohanó világban sokszor elmosódik a határ a munka és a magánélet között. Azoknak, akik úgy érzik, hogy kénytelenek éjszaka vagy szabadnapjukon is válaszolni a munkahelyi e-mailekre, a szakemberek azt tanácsolják, gyakorolják a személyes határaik védelmét azzal, hogy beállítják a levelezésükben a választ: „Ezen a hétvégén nem nézek e-maileket, hétfőn visszahívom”, vagy hétköznap este 6 óra után kapcsolják repülőgép üzemmódba a telefonjukat.

Legyen „önzőbb” a szeretteivel is!

Kérje amire szüksége van, ahelyett, hogy arra várna, hogy a partnere automatikusan kitalálja azt! Sokan tévesen még mindig a ‘Ha szeretne, akkor tudná” séma alapján gondolkodnak, de el kell fogadnunk, hogy senki sem gondolatolvasó és mi sem vagyunk kiszámíthatók.  

Tudassa másokkal, ha átléptek egy határt!

Ha valaki passzív-agresszív vagy bántó dolgokat mond egy beszélgetés során, a legegyszerűbb, ha ezt udvariasan de határozottan tudatja! Nem kell részt vennie olyan beszélgetésben, amely miatt kényelmetlenül érzi magát! Ne feledje, hogy joga van a személyes határai védelmére, a tiszteletre. Azt nem tudja befolyásolni, hogy mások hogyan viselkednek, de azt, hogy mit enged meg Önmagával szemben, kontrollálhatja!

Számítson arra, hogy az élet megváltozik

Az egészséges önzés véget vet a mérgező kapcsolatoknak a magán- és a szakmai életében is. Amint elkezd határokat szabni és ezáltal felépíteni az önbecsülését, rá fog jönni, hogy sokan az életében nem úgy bántak Önnel, ahogy megérdemli!  Minden olyan kapcsolat, amelyet a határai megszabása miatt veszít el, olyan, amit amúgy is jobb elengedni! 

 

 

 

 

 

Megszakítás