Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Az sem jó, ha túl alacsony a vércukorszint!

A túl magas vércukorszint ellentéte, ha az kritikus érték alá esik. Ilyenkor hipoglikémiáról beszélünk. Ez leggyakrabban az inzulinterápiában részesülő cukorbetegeknél fordul elő, de egyéb állapotok is kiválthatják. A vércukorszint normál értéke 3,9-6,1 mmol/l között mozog. A túl alacsony vércukorszint több kellemetlen, akár veszélyes tünettel is járhat, melyek általában 3 mmol/l értéknél jelentkeznek.

Leggyakoribb tünetek

Fáradtság, koncentrációs zavar – A magas vércukorszintet csökkentő inzulin vagy egyéb gyógyszerek túladagolásának hatására túl sok cukor és túl gyorsan távozik a szervezetből. Ez pedig fáradtságot okoz. Ha a szokásos dózisú inzulin/gyógyszer alkalmazása mellett a megszokottnál kevesebbet eszik, vagy fokozott testmozgást végez, vagy túl sok alkoholt fogyaszt, az szintén hasonló következményekkel járhat. 

Szapora pulzus, szívdobogás – Azok a hormonok, amelyek segítenek megemelni a vércukorszintet mikor az túl alacsony, felpörgetik a pulzusszámot is, és olyan érzést is kelthetnek, mintha a szíve kihagyna egy ütemet. 

Remegés – Az alacsony vércukorszint megzavarhatja a központi idegrendszert, amely szabályozza a mozgást és (kéz)remegést is okozhat.

Izzadás – A hormonok, amelyeket a szervezet felszabadít, hogy megemelje a vércukorszintet, túlzott izzadást is okoznak. Gyakran ez az egyik első tünet, amikor a vércukorszint túlságosan leesik.

Éhség – A hirtelen, heves éhség, akár étkezés után is, annak a jele lehet, hogy szervezete nem a megfelelő módon alakítja át az ételt vércukorrá. Ezt betegség vagy bizonyos gyógyszerek is okozhatják. 

Hányinger – Ha a vércukorszint nagyon magas vagy nagyon alacsony, az visszapattanó hatást válthat ki: a vércukorszint egyik végletből a másikba ugrál, összezavarja a szervezet emésztőrendszerét, és hányingert okoz.  

Szédülés, homályos látás – Az agysejteknek glükózra van szükségük a megfelelő működéshez. Ha nincs elég, az homályos látást, fejfájást, szédülést és súlyos esetben akár ájulást is okoz.  

Zavartság – A túlzottan alacsony vércukorszint elmosódott beszédet, zavartságot okozhat, és akár azt is elfelejtheti, hol van. Néha mindez olyan hirtelen történik, hogy észre sem veszi, hogy furcsán viselkedik. Súlyos esetekben epilepsziás rohamot kaphat, vagy kómába eshet.

Mi a teendő alacsony vércukorszint esetén?

Amennyiben vércukorszintje 3,9 mmol/l alá csökken, vagy ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, gyors felszívódású szénhidrát fogyasztása javasolt. Ez lehet kockacukor, szőlőcukor, egy pohár tej, gyümölcslé vagy cukros üdítőital is. Ezt követően 15-20 perc múlva mérje meg ismét a vércukorszintjét! Ha nem érzi jobban magát vagy vércukorszintje még mindig alacsony, forduljon orvoshoz! 

Fontos!  

Ha az alacsony vércukorszint oka átmeneti – például kihagyott egy étkezést –, a cukor táplálékkal és cukros itallal történő bevitele szinte azonnal érezteti pozitív hatását. Cukorbetegek számára ezért fontos, hogy mindig legyen náluk szénhidrátban gazdag rágcsálnivaló vagy egy kis doboz 100%-os gyümölcslé. 

Fontos, hogy orvoshoz forduljon, ha hetente többször is az alacsony vércukorszint tüneteit tapasztalja, különösen, ha az nem múlik étkezés vagy cukros ital elfogyasztása után sem! Az elhúzódóan alacsony vércukorszint veszélyes, károsítja az agyműködést, maradandó agykárosodáshoz vezethet! Súlyos esetben pedig kómát vagy halált okozhat.

Ha gyakran tapasztal alacsony vércukorszintet, vagy valószínű, hogy súlyos hipoglikémia alakulhat ki Önnél, ajánlott egészségügyi figyelmeztető karkötő viselése, hogy mások tudják, mit kell tenni, ha vészhelyzet adódik! 

A hipoglikémiás rosszullétek fő veszélye, hogy annak szövődményei jelentősen ronthatják a beteg életminőségét és életkilátásait. Különösen veszélyes az éjszaka fellépő hipoglikémia, mely következménye szívritmuszavar, szívinfarktus vagy hirtelen szívhalál is lehet.  

A rendszeres vércukorszint mérés segít felismerni az enyhe hipoglikémiás epizódokat, a nem megfelelő vércukorértékeket, melyek korrigálásával a vércukorszint ingadozása mérsékelhető. Ezzel a cukorbetegség súlyosbodása is elkerülhető!  

Megszakítás