Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Cukorbeteg? Ezekre kell odafigyelnie utazáskor!

Az utazás csodálatos módja új helyek és kultúrák felfedezésének. Ám a nem megszokott időben történő étkezések, az ismeretlen ételek, a szokásosnál aktívabb életmód és az időeltolódás mind megzavarhatja a cukorbetegségét. Tanácsaink segítenek abban, hogy megőrizze egészségét és valóban önfeledt kikapcsolódás legyen az utazás!

Indulás előtt

A cukorbetegség azt jelenti, hogy utazás előtt előre kell terveznie. Ha védőoltásra van szüksége, azt legalább egy hónappal indulás előtt szerezze be! Így, ha az oltásoktól rosszul lenne, van idő felépülni. 

Indulás előtt feltétlenül keresse fel orvosát egy ellenőrző vizsgálatra. Kérjen tőle igazolást arról, hogy cukorbeteg, és ezért milyen gyógyszerekre, eszközökre van szüksége. Szerezzen be egy orvosi karkötőt, amely jelzi, hogy cukorbeteg! Irasson fel és vigyen magával plusz gyógyszert arra az esetre, ha az út során azokat elveszítené vagy valami miatt kifogyna belőlük.

Feltétlenül kérdezze meg, hogy a tervezett tevékenységek hogyan befolyásolhatják cukorbetegségét, és mit kell tenni? Hogyan állítsa be az inzulinadagot, ha más időzónába utazik? 

Mi legyen a kézipoggyászban?

A cukorbetegsége kezeléséhez szükséges eszközöket (inzulin, fecskendő, vércukormérő extra elemmel) és gyógyszereket (eredeti csomagolásban!) mindig a kézipoggyászba csomagolja, soha ne adja fel a repülőre! Legyen könnyen hozzáférhető zacskóban az inzulin, valami rágcsálnivaló (gyümölcs, diófélék, keksz), kis doboz gyümölcslé és glükóz tabletta vagy keménycukor! 

Biztonsági ellenőrzés

Jó hír, hogy a cukorbetegek mentesülnek a repülőgépre felvihető folyadékkorlátozás alól, így folyékony gyógyszereit, gyors hatású szénhidrátot (gyümölcslé) is vihet magával, ám ehhez orvosi igazolás szükséges.

Ahhoz, hogy fecskendőt vagy inzulinadagoló rendszert vigyen fel a repülőgépre, a gyógyszernek egyértelműen azonosíthatónak kell lennie! Vigye magával az eredeti inzulindobozt a rajta látható címkével. Minden tűt le kell fedni, és olyan glükózmérőt kell a fedélzetre vinni, amelyen a gyártó neve szerepel. A glukagonkészleteket az eredeti, előre nyomtatott gyógyszerészeti címkékkel ellátott tartályukban kell tartani. A címke semmilyen módon ne sérüljön!

A folyamatos glükózmonitor vagy az inzulinpumpa sérülhet a biztonsági ellenőrzés során használt röntgenkészülék miatt, ezért kérjen inkább kézi vizsgálatot.

Utazás alatt 

Ha autóval vagy busszal utazik, fontos, hogy az inzulint vagy a gyógyszereit ne tartsa közvetlen napfényben vagy a meleg autóban; tegye őket egy hűtőtáskába. A hő károsíthatja a vércukorszint-mérőt, az inzulinpumpát. Ne hagyja őket a forró autóban/buszban, medence mellett, közvetlen napfényben vagy a tengerparton! Ugyanez vonatkozik a tesztcsíkokra is. 

Hasznos lehet tájékoztatni a légitársaság személyzetét és az Ön mellette ülő személyt, hogy cukorbeteg, és étkezés előtt gyógyszeres injekciót kell beadnia. Az előre csomagolt harapnivalóval  megelőzheti az alacsony vércukorszintet, ha az étel felszolgálása eltart egy ideig, vagy ha az nem diabétesz étrendnek megfelelő. Ne feledje, hogy a repülőgép kabinja túlnyomás alatt áll, ezért a fecskendő feltöltése után még egyszer ellenőrizze, hogy az injekcióhoz szükséges mennyiséget szívta-e fel.

Utazás alatt is fontos, hogy megfelelően étkezzen! Ma már sok légitársaságnál van lehetőség előre jelezni a speciális étkezési igényt, éljen ezzel a lehetőséggel! Az útmenti benzinkutakon és éttermekben válasszon salátát csirkével vagy hallal, omlettet vagy barna kenyérből készült szendvicset. 

Óránként-kétóránként álljon meg és szálljon ki az autóból, vagy sétáljon fel-alá a repülőgép folyosóján, hogy megelőzze a vérrögképződést! Ha több időzónán keresztül utazik, állítson be ébresztőt a telefonján a gyógyszerszedéshez! 

Nyaralás alatt

Ellenőrizze gyakran vércukorszintjét, és kezelje a magas vagy alacsony szinteket az orvos utasítása szerint. Előfordulhat, hogy eleinte kívül esik a céltartományon, de szervezetének néhány napon belül be kell állnia. Ha a szokásosnál aktívabb lesz, ellenőrizze vércukorszintjét előtte és utána is, és szükség szerint állítsa be az étkezést és az inzulint. 

Ne vigye túlzásba a fizikai aktivitást a nagy melegben!Ügyeljen arra, hogy megfelelő cipőt vigyen magával, és naponta ellenőrizze a lábát! A magas hőmérséklet megváltoztathatja a szervezet inzulinfelhasználását. Lehetséges, hogy módosítania kell az inzulinadagot, valamint azt, hogy mit eszik és iszik. További tippek a cukorbetegség melegben történő kezeléséhez ITT. 

Maradjon hidratált! Kerülje koffeint tartalmazó italokat, mivel ezek vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkeznek, és hozzájárulhatnak a kiszáradáshoz. Korlátozza a cukros italok fogyasztását is. Ügyeljen arra, hogy ne igyon csapvizet, beleértve a jégkockát is. Az étel hatalmas élmény és kísértés egy körutazáson. Próbáljon ellenállni a csábításnak és válasszon olyan alacsony szénhidráttartalmú ételeket amik beleférnek az étkezési tervébe. 

Ha másokkal utazik, győződjön meg róla, hogy ismerik a hipoglikémia jeleit! A glükóztablettát tartsa könnyen elérhető helyen arra az esetre, ha hipoglikémiát tapasztalna, ami utazás közben váratlanul felléphet.

A cukorbetegség nagyobb kihívást jelent a mindennapi életben és az utazás során is, de nem kell emiatt otthon maradnia! Minél többet tervez előre, annál jobban tud majd pihenni és élvezni utazása izgalmas élményeit! 

Megszakítás