Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Dohányzás – A fájdalomcsillapító hatástalanságát is okozhatja

A dohányzás az egyik vezető halálozási ok hazánkban. Emellett számos krónikus betegség, köztük a szívbetegségek, a stroke és a rák egyik fő kockázati tényezője. De tudta, hogy a dohányzás a krónikus fájdalmat is súlyosbíthatja, valamint csökkentheti a fájdalomcsillapítók hatását?

Krónikus fájdalom és dohányzás: 22-es csapdája

A dohányban lévő nikotin becsapja a szervezetet. Olyan vegyi anyagok, például dopamin felszabadulását váltja ki, amelyek egyfajta, „jutalom” érzést keltenek. Ezért is okoz függőséget a dohányzás. Ugyanakkor a nikotin által nyújtott rövid távú enyhülés hosszú távon további problémákat okoz!

Krónikus betegséget okoz vagy súlyosbítja a már meglévőt – A dohányzás hozzájárul a krónikus hát-és nyakfájás, csontritkulás kialakulásához, és a porckorongok állapotának romlását. Emellett ízületi fájdalmat is okoz. A krónikus betegségben szenvedők a fájdalom miatt hajlamosabbak depresszióra és szorongásra, ezért is dohányoznak többet.

Károsítja az idegeket, növeli a fájdalomérzetet – A cigarettában lévő vegyi anyagok károsítják az idegeket, amelyek a fájdalomjeleket továbbítják az agyba. Ez a károsodás megnehezítheti az agy számára a fájdalomjelek feldolgozását, így azok intenzívebbnek érezhetők.

Csökkenti a véráramlást – A dohányzás szűkíti az ereket, csökkenti a test szöveteinek vérellátását. Ez súlyosbítja a krónikus fájdalmat azáltal, hogy csökkenti az érintett területre jutó oxigén és tápanyagok mennyiségét. 

Fokozza a gyulladást – A cigarettában lévő vegyi anyagok fokozzák a gyulladást az egész testben, ami fájdalmat okoz.

Csökkenti a fájdalomcsillapítók hatékonyságát – A dohányzás számos gyógyszer hatékonyságát is csökkenti, mivel megzavarja azok felszívódását. A dohányosoknak több gyógyszerre van szükségük a fájdalom csillapítására.

 

Hogyan szokjon le?

Ha dohányzik és krónikus fájdalmai vannak, a dohányzásról való leszokás az egyik legjobb dolog, amit egészségének és életminőségének javítása érdekében tehet.A dohányzásról való leszokás nagymértékben segíti a krónikus fájdalom kezelését. Íme, néhány tipp a leszokáshoz:

Tűzzön ki egy napot! – Ha előre kitűz egy napot, az időt ad a felkészülésre. Ne válasszon se túl közeli, se túl késői napot! A legjobb egy kb. 2 héten belüli időpont.

Kérje a család és a barátok támogatását! – Mondja el nekik, melyik napon tervezi letenni a cigarettát, és kérje támogatásukat! Figyelmeztesse őket, hogy egy ideig ingadozhat a hangulata és ingerlékenyebb lehet – kérjen érte előre elnézést! Tudassa velük, mivel segíthetik az Ön leszokását! 

Készüljön fel a nagy napra! – Szabaduljon meg a lakásban és az autóban tartott összes cigarettától, hamutartótól, öngyújtótól! Figyelje, mely tevékenységek váltják ki Önnél a cigaretta utáni vágyat, és próbálja meg elkerülni azokat, vagy találjon ki a dohányzást helyettesítő pótcselekvést!

Használjon nikotinos termékeket! – A nikotinos tapasz, rágógumi vagy inhaláló mind segíthet leküzdeni a sóvárgást! Beszéljen orvosával arról, mely termékek kombinációja lehet a legjobb az Ön számára!

Ha megérti, hogy a dohányzás milyen mértékben rontja a krónikus fájdalmat, akkor meglesz a motivációja is a leszokáshoz, egyszer és mindenkorra!

Megszakítás