Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hajtépés, körömrágás, bőrpiszkálás – Testközpontú ismétlődő viselkedészavarok

Körömrágás, hajtépés, bőrpiszkálás, ajakharapdálás – bár általában csak mint „rossz szokásra” gondolunk ezekre, jóval többről van szó! Ezek a tevékenységek olyan testközpontú ismétlődő viselkedészavarok (BFRB), melyek kellő intenzitással és gyakorisággal történnek ahhoz, hogy egyértelmű fizikai következményekkel járjanak. Általában a kiváltó ok a szorongás, frusztráltság és a stressz, ám mivel szembetűnő, látható elváltozással járnak, gyakran okoznak szégyenérzetet, bűntudatot, szorongást a betegben, ami tovább súlyosbítja a helyzetet és egyfajta ördögi körként a cselekvés további folytatására készteti. A BFRB-k klinikai rendellenességek, rögeszmés-kényszeres cselekvések, s minden 20. embert érintenek!

 Kit érint leginkább?

Az ilyen ismétlődő viselkedési formákkal küzdő egyének sokszor perfekcionisták, képtelenek ellazulni, hajlamosak a frusztrációra, türelmetlenségre és elégedetlenségre, amikor nem érik el a céljaikat. Kemények önmagukkal szemben, nagyon önkritikusak.

A szakértők előtt még mindig sok a kérdés a betegséggel kapcsolatban, ám biztos, hogy ha a családjában valaki szenved eme kényszeres cselekvések valamelyikétől, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy Ön is fog. Emellett szerepet játszhat kialakulásában a személyisége és a gyermekkorában tapasztalt stressz mennyisége is. A nőket gyakrabban érinti, mint a férfiakat.

A leggyakoribb testközpontú ismétlődő viselkedészavarok

Bőrgyűrögetés – Ha nem tud ellenállni annak, hogy a pattanásokat, a hegeket, dudorokat vagy akár az egészséges bőrt gyűrögesse magán, akkor dermatillomániája van. Az orvosok nem tudják, mi okozza, de az obszesszív-kompulzív zavarban (OCD) szenvedő embereknél nagyobb valószínűséggel fordul elő. Ha sikerül a kezeit valami mással lefoglalnia, az segíthet.

Körömrágás – Az emberek 30%-át érinti. Amellett, hogy károsítja a bőrt és a körmöket, károsíthatja a fogakat és fertőzésekhez is vezethet. Ha rövidre vágja körmeit, az segíthet. Használhat keserű ízű speciális körömterméket is.

Szájrágás – Vannak, akik nem tudják abbahagyni a szájuk belső falának rágását. Idővel ez sebeket okoz, a száj belső nyálkahártyája göröngyössé válhat, ami miatt még nagyobb késztetést érezhet a tevékenységre. Mivel ezt sokan gyakran önnyugtatás céljából csinálják, segíthet, ha egy másik cselekvés talál helyette, ami hasonló érzetet ad: például rágógumizik.

Ajakharapdálás – Ha ellenállhatatlan késztetést érez arra, hogy rágja, harapja vagy szívja a belső ajkát, ennek hatására annak bőrsejtjei leválnak, és helyükön durva fehér, szürke vagy sárga folt keletkezhet. A terápia segíthet abban, hogy kezelje azokat az érzéseket, amelyek a kényszeres cselekvés hátterében állhatnak.

Nyelvharapdálás – Sokan a nyelvük oldalát harapdálják. A jelenség gyakoribb, mint gondolná, és gyakran a stressz okozza. Beszéljen orvosával a stresszkezelés ajánlott módjairól!

Köröm(ágybőr) tépés – Van, aki nem tudja abbahagyni a körmök és a lábkörmök, valamint a körülöttük lévő bőr tépkedését. Idővel ez nyílt sebekhez és fertőzéshez vezethet. Egy stresszlabda segít elfoglalni a kezeit és enyhíteni a kényszercselekvést kiváltó stresszt.

Orrturkálás – Ha annyira turkálja az orrát, hogy az befolyásolja a mindennapi életét, akkor rinotillexomániája lehet. Azok, akik ebben a kényszercselekvésben szenvednek, nagy valószínűséggel tépik a bőrüket vagy rágják a körmüket is. Amikor késztetést érez ezekre, próbálja meg azt tudatosítani és írja le, hogyan érzi magát éppen. Ez segíthet kideríteni a kiváltó okokat.

Haj,- szempilla- vagy szőrtépés – A trichotillomaniában szenvedők a hajukat, a szempillájukat, a szemöldöküket vagy más testrészükön található szőrüket tépik. Egyes esetekben a beteg nem is észleli a cselekvést, amit a szorongás vagy az unalom is kiválthat. A trichotillomania gyakran 10 éves kor körül kezdődik, de életre szóló problémát jelenthet. Megpróbálhatja helyettesíteni egy másik, egészségesebb szokással ami lefoglalja ujjait.

Haj- vagy szőrevés – A haját tépő emberek 20%-a meg is eszi azt. Sokan más testrészeikről is megeszik a szőrt, ritka esetekben pedi akár mások haját vagy az állati szőrt is. Az állapot életveszélyes is lehet, ha a sok haj szőrgombóccá alakul a gyomorban! A stresszkezelés mellett segíthet, ha valami mást csinál a szájával. Rághat például rágógumit, nyers spagettit, vagy szotyizzon!

A kezelés segíthet

A kognitív viselkedésterápia segít tudatosítani érzéseit és gondolatait, hogy jobban tudja irányítani azokat. Fontos a problémamegoldó-képesség javítása, a stresszkezelési technikák elsajátítása. Léteznek olyan gyógyszerek is, melyek segíthetnek. Beszéljen orvosával vagy terapeutájával arról, hogy mi a legjobb az Ön számára.

 

 

 

 

 

 

Megszakítás