Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hogyan kezelje a gázlángoló bántalmazást?

Ha úgy gondolja, hogy gázlángolás áldozata, a lehető leghamarabb segítséget kell kérnie. Még ha a fizikai biztonsága nincs is, a mentális egészsége veszélyben van, ezért nagyon fontos, hogy a lehető leginkább vigyázzon magára!

 Bízzon a saját ítélőképességében!

A gázlángolók beteges hazudozók és erőszakosan reagálnak, ha szembesítik őket ezzel. Legyen őszinte az elkövetővel, összpontosítson az Ön által ismert tényekre és próbáljon meg nem kétkedni önmagában!  Ha a sértésekre és kritikákra higgadtan és tisztelettudóan válaszol, az segíthet megszakítani a bántalmazás körforgását.

A gázlángolás példái – Ezek a mondatok utalnak érzelmi manipulációra 

Vita helyett reagáljon higgadtan!

Bár gyakori, hogy a bántalmazó abban reménykedik, hogy erős érzelmi reakciót vált ki Önből, ne keveredjen vitába! Segíthet, ha kilép a helyzetből, és a vitatkozás vagy a sértegetések hallgatása helyett például sétál egyet szabadban. Az olyan relaxációs gyakorlatok, mint a lassú légzés is hasznos lehet. Minél inkább képes higgadt maradni, annál jobban bízhat a saját ítélőképességében, és annál inkább látja a helyzetet annak, ami.

Gyűjtsön bizonyítékokat!

Ez segít, hogy biztos legyen abban, nem képzelődik, és akár a jövőben is felhasználható, ha esetleg jogi lépéseket kell tennie. Hatékony lehet egy napló vezetése, amiben minden gázlángolás gyanús esetet érdemes összeírni. A bejegyzések legyenek minél részletesebbek: mi volt az adott helyzet, milyen párbeszéd zajlott le, mit mondott és mivel igazolta az állítását a másik fél, és volt-e bizonyítéka arra, amit mondott. A napló vezetése segíthet abban is, hogy megértse a mintákat. Ha olyan valakivel él együtt, aki bántalmazza, fontos, hogy a feljegyzései biztonságban legyenek! Segíthet, ha egy bizalmas barátja tárolja ezeket. 

Gondoskodjon saját mentális egészségéről!

Természetes, hogy a mentális egészségére és jólétére hatással van, ha bántalmazás áldozatává válik. Ha saját mentális egészségét és önbecsülését prioritásként kezeli, az segíthet önbizalmának, identitásának és önmagába vetett hitének megőrzésében vagy újbóli visszaszerzésében. Ha beszél valakivel, akit ismer és akiben megbízik, legyen az barát, családtag, tanácsadó vagy terapeuta, az jótékony hatással lehet a mentális egészségére, csakúgy, mint az olyan tevékenységek, mint az egészséges táplálkozás, az elegendő alvás, a testmozgás, a barátokkal és a családdal való együttlét, a meditáció és a természetben való tartózkodás.

Beszéljen a tapasztalatairól olyanokkal, akikben megbízik!

Ez nemcsak abban segít, hogy megkapja a szükséges támogatást, hanem segíthet feldolgozni a történteket, és megerősítheti a hitét abban, hogy nem őrült, vagy paranoiás. Mivel sok gázlángoló a kívülállók számára gondoskodónak és elbűvölőnek tűnik, nehéz lehet a bizalmas barátai számára megérteni az a fajta bántalmazást, amit átél. Ha olyanokhoz fordul, akiknek személyes vagy szakmai tapasztalataik vannak a gázlángoló viselkedésről, az segíthet abban, hogy úgy érezze, megértik és támogatják.

Vessen véget a kapcsolatnak!

Ha a gázlángolás olyan kapcsolatban történik, amelyből képes kilépni, akkor ez a leghasznosabb, amit tehet. Nem valószínű ugyanis, hogy a bántalmazó hosszú távon változtatni fog a viselkedésén, hacsak nem kötelezi el magát egy terápiás program mellett. Ha bántalmazó kapcsolatban van, a NANE egyesület munkatársai segíthetnek Önnek biztonságosan elhagyni a kapcsolatot vagy a helyzetet.

Mikor érdemes segítséget kérni?

A gázlángolás előfordulhat elszigetelten, vagy más érzelmileg és fizikailag bántalmazó viselkedéssel együtt. Ha Ön vagy egy ismerőse közvetlen veszélyben van, fontos, hogy azonnali segítséget kérjen! Ha úgy gondolja, hogy partnere, családtagja, barátja, kollégája, ismerőse bántalmazza, de nincs közvetlen veszélyben, akkor is szükséges segítséget kérnie. Egy tanácsadóval vagy terapeutával való beszélgetés jó első lépés lehet.

 

forrás:  netdoctor.co.uk 

 

 

Megszakítás