Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hogyan ne kiabáljunk a gyerekkel? – 10 hatékony tipp

Szinte nincs olyan szülő, akinél időnként ne szakadna el a cérna, és ezért kiabál. Igen, időnként fel kell emelni a hangunkat, de fontos, hogy az csak okkal – például vészhelyzet esetén – és következetesen történjen! A legtöbb esetben azonban a kiabálás nem működik. Mit tehetünk helyette és hogyan szokhatunk le róla?

 A kiabálás az új elfenekelés?

 Bár a kiabálás társadalmilag elfogadottabb módja a dorgálásnak, mint az elfenekelés, nem más, mint félelemkeltő, szorongást, megfelelési kényszert, agressziókezelési problémákat, alacsony önértékelést okozó lelki bántalmazás. Megijeszti a gyereket, a szülő is szörnyen érzi magát tőle és hosszú távon nem is működik. Tanulmányok szerint az ilyen kemény verbális fegyelmezés nemhogy nem fékezi meg a tizenévesek problémás viselkedését, de még valószínűbbé teszi az ellenállást. 

 A kiabálás a felnőttek dühkitörése. A kulcs, hogy felismerjük, van választásunk, hogyan reagálunk. A gyerekekkel való kommunikáció kihívásokkal teli feladat, ám ahelyett, hogy kiabálnánk, jobb, ha olyan kommunikációs módszereket alkalmazunk, amelyek elősegítik a pozitív viszony kialakulását.

 Higgadj le, mielőtt reagálnál!

Amikor úgy érzed, mindjárt elszakad az a bizonyos cérna, tudatosítsd magadban mi történik és lélegezz mélyeket! Megpróbálhatsz akár nevetni is, ami feszültség oldó és bizonyítottan megváltoztatja a hangulatot. Azt az üzenetet küldi az idegrendszernek, hogy nincs vészhelyzet, így lassan lehiggadsz.

Távolodj el a szituációtól!

Ha teheted, akkor fizikailag is lépj ki a helyzetből (elég, akár csak a mosdóba elvonulni), adj magadnak öt percet, hogy megnyugodj. Ilyenkor mondd a gyereknek: „Most nagyon dühös vagyok, majd megbeszéljük, ha lenyugodtam.”

Ismerd meg a kiváltó okokat!

A kiabálás általában egy adott viselkedés által kiváltott válasz. Ha rájössz, mi váltja ki belőled a kiabálást, nagyobb eséllyel kerülheted el. A düh, ha odafigyelünk rá, segít megállapítani, mi a baj az életünkben: Fáradt vagy? Stresszes napod volt? Nem bírod egyedül a házimunkát?  Úgy érzed, hogy nem értékelnek?

Figyelmeztesd a gyereket!

Jó, ha figyelmezteted a gyereket, amikor késlelteti a lefekvést vagy a testvérével veszekedik a kocsiban, hogy fogytán a türelmed. Mondd azt, hogy “Nem akarok kiabálni, de ha most nem hallgatsz rám, lehet, hogy elveszítem a fejem”.  Ez a figyelmeztetés sokszor elég ahhoz, hogy a gyerek lecsillapodjon.

Beszéljétek meg később

A kiabálás nem kommunikáció! Tévhit, hogy a gyereket abban a pillanatban kell tanítani, mikor “rosszul viselkedett”, mintha kölyökkutya lenne, aki nem emlékszik arra, mi történt 10 perccel ezelőtt!

A tanító szándék sokkal hatékonyabb, ha nyugodtan vagy képes megbeszélni a dolgot, vagy elmagyarázni a viselkedési elvárásaidat és a következményeket. Rendetlenséget csináltak? Takarítsátok fel együtt! A lányod pimaszul beszélt? Kérdezd meg, milyen volt a napja, és magyarázd el, mit éreztél a szavai miatt.

 Figyelj a hangodra és a szavaidra!

Minél nyugodtabb hangon beszélünk, annál nyugodtabbá válunk, és mások is nyugodtabban fognak reagálni ránk. Ha kiabálás helyett halkan szólunk a hisztiző gyerekhez, hamarabb fog megnyugodni. Fontos az is, milyen szavakat használunk!

Tudd, mi számít normális viselkedésnek!

Néha már az is elég, ha felismered, hogy a testvéri rivalizálás vagy a lefekvés előtti időhúzás normális és az életkornak megfelelő viselkedés, és nem az a célja, hogy az őrületbe kergessen. Legyenek reálisak az elvárásaid!

Kerüld a fizikai reakciót!

Ne csapj oda a gyereknek mérgedben, még akkor sem, ha Téged is így neveltek! Bizonyított, hogy komoly káros hatással van a gyerek lelki fejlődésére.

Legyél előrelátó

Ha például a reggeli készülődés mindig kiabálásba torkollik, készülj fel előző este! Legyen például már este kikészítve az előre megbeszélt ruha, összepakolva a táska és edzőcucc, hogy másnap ezen már ne kelljen vitázni.

Kérj bocsánatot

Ha mégis kiabáltál, miután megnyugodtál, érdemes átgondolni, mitől lettél ideges. Fontos, hogy bocsánatot kérj a gyerektől azért, hogy kiabáltál vele, megijesztetted, és nem találtál jobb megoldást a helyzetben. Ezzel azt tanítod neki, hogy felelősséget vállalsz a tetteidért. Mondd el, miért voltál mérges, és beszéljétek meg, hogyan kerülhető el ilyen helyzetben a kiabálás. 

Fontos megjegyezni, hogy a kiabálás megszüntetése időbe telhet, és ehhez az egyik legfontosabb dolog a türelem, a tudatosság és a kitartás. Sokat segíthet, ha az egész család elkötelezi magát a kommunikáció javítása és a tiszteletteljes viselkedési minták kialakítása iránt.

  

 

Megszakítás