Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hogyan segítsük és támogassuk a depressziós vagy érzelmi válságban szenvedő embert?

Aggódik, hogy családtagja, barátja vagy munkatársa depressziós vagy érzelmi válságban szenved? Ilyenkor gyakoran tanácstalanok vagyunk, nem tudjuk, hogyan viszonyuljunk a helyzethez, mit mondjunk, mit tegyünk, amivel segíthetünk. Pedig az együttérző, segítő környezetnek fontos szerepe van a gyógyulásban. Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, amivel segíthet. 

Ismerje fel a tüneteket és vegye komolyan a problémát!

A depresszió betegség, nem pusztán rosszkedv és nem a gyengeség jele! Mivel azonban egyénenként változó, számos testi-lelki tünete lehet, nehéz azonosítani. Ha az alábbi tüneteket tapasztalja szerettén, ne hagyja annyiban a dolgot!

gyakori fejfájás

alvási és étkezési szokások megváltozása

extrém hangulatingadozások

korábban élvezett tevékenységek elhanyagolása

családtól, barátoktól való elszigetelődés

alkohol vagy kábítószer (gyakori) fogyasztása

Fontos tudnia – még ha nem is kap visszajelzést – szerettének szüksége van Önre és fontos neki, hogy mellette áll. Az odafigyelés és az őszinte beszélgetés kezdeményezése enyhítheti a betegre nehezedő nyomást, támogatja afelől, hogy nincs egyedül. Kerülje a bűntudatkeltés, cinikus megjegyzéseket! Ezek csak súlyosbítják a problémát.

Kérdezzen!

Lépjen kapcsolatba szerettével és kérdezze meg, hogy érzi magát. Emlékeztesse, hogy nincs egyedül. Tudassa, hogy van remény, és van segítség, ha szüksége van rá. Az alábbi kérdések segíthetnek elindítani a beszélgetést:

„Mostanában nagyon levertnek tűnsz. Akarsz róla beszélni?”

„Mostanában sokat sírsz, és aggódom érted. Hogy érzed magad?”

„Észrevettem, hogy abbahagytad a futást. Minden rendben?”

Ha attól tart, depressziós szerette az öngyilkosság gondolatával foglalkozik, kérdezzen rá arra is! Ez nem könnyű kérdés, de a tanulmányok azt mutatják, hogy a veszélyeztetett személyek öngyilkossági szándékára való rákérdezés nem növeli az öngyilkosság vagy az öngyilkossági gondolatok számát. A legtöbb öngyilkossági kísérlet előtt az elkövető jelzi valamilyen módon a szándékát a környezete felé, és általában nem meghalni akar, hanem másképpen élni. 

Tartsa biztonságban!

Az öngyilkosság megelőzésének fontos része a halált okozó tárgyakhoz való hozzáférés csökkentése. Bár ez nem mindig könnyű, ha rákérdez szeretténél, van-e öngyilkossági terve, a halálos eszközök eltávolítása nagy változást hozhat.

Az is sokat segít, ha olyan elfoglaltságot, tevékenységet sikerül találniuk, ahol szerette fontosnak, hasznosnak érezheti magát!  

Hallgassa meg, biztosítsa támogatásáról!

Hallgassa figyelmesen, sokszor és hosszasan! Kutatások azt sugallják, hogy az öngyilkosság felismerése és arról való őszinte beszélgetés valójában inkább csökkenti, mint növeli az öngyilkossági gondolatokat.

Az alábbi mondatokkal, éreztetheti szerettével, hogy érti, min megy keresztül, támogatja.

„Ez nagyon nehéz lehet.”

„Nagyon sajnálom, hogy ilyen fájdalmakon mégy keresztül.”

„Itt vagyok neked.”

Segítsen segítséget keresni!

Fontos, hogy „jótanácsok” helyett arról próbálja meggyőzni, szerettét, hogy mielőbb keressen fel egy szakembert, éreztesse vele, hogy segíti őt ebben, mellette áll! Ajánlja krízisben lévő szerettének a 116-123 Lelki Elsősegély Telefonszámot, mely 0-24h-ban bármely szolgáltatótól ingyenesen, anonim módon hívható! Mentse el az illető telefonjába, hogy ott legyen, ha szüksége van rá!

További Lelkisegély Telefonvonalak:

Caritas Lelkisegély Telefonszolgálat: 06-80-505-503 – Este 6-tól reggel 6-ig, vezetékesről hívható, ingyenes.

Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálat: 137-37 – Ingyenesen elérhető zöld szám mobilról és a legtöbb szolgáltatótól.

HIV-vonal HIV-pozitívoknak: 06-70-94-97-666 – Vezetékesről vagy mobilról normál tarifával éjjel-nappal elérhető.

Kék vonal (gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat): 116-111 – Éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes.

Zöld szám anyáknak: +36 80 414 565 – Minden munkanap 10:00-12:00 és 21:00-23:00 óra között.

NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyerekeknek06-80-505-101 vezetékesről, ingyenesen, (06-1) 267-4900 mobilról vagy vezetékesről hívható, normál tarifával
Szerda kivételével este 6-tól 10-ig.

Délután telefonszolgálat: lelkisegély időseknek: 06-80-200-866 – Ingyenesen hívható, este 6-9-ig.

Ifjúsági Lelki Elsősegély: 137-00 – Ingyen hívható hétfőtől szombatig 9-21 óra között vezetékes számról és 30-as mobiltelefonról.

Legyen tisztában az öngyilkosság jeleivel!

Figyelmeztető jelek, amelyek arra utalnak, hogy valaki közvetlen öngyilkossági kísérletet fontolgat:

Arról beszél, hogy meg akar halni, vagy meg akarja ölni magát

Ha üresnek vagy reménytelennek, tehernek érzi magát, vagy úgy érzi, nincs miért élnie

Arról beszél, hogy úgy érzi, hogy nincs megoldás a problémájára

Elviselhetetlen érzelmi vagy fizikai fájdalmat érez

Extrém hangulatingadozások jellemzik, megváltoznak az alvási és/vagy étkezési szokásai

Számára fontos dolgok elajándékozása

Kockázatos viselkedés, amely halálhoz vezethet, például rendkívül gyors vezetés, alkohol vagy kábítószer túlzott használata

Maradjon kapcsolatban!

Ha a krízishelyzet vagy a gondozásból való elbocsátást követően is tartja szerettével a kapcsolatot, az sokat segíthet. Tanulmányok kimutatták, hogy az öngyilkosságokból következő halálozások száma csökken, ha valaki rendszeres kapcsolatban áll a veszélyeztetett személlyel.

Fontos megjegyezni, hogy az öngyilkosság nem normális válasz a stresszre. Az öngyilkossági gondolatok vagy kísérletek rendkívüli szorongás jelei, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha a figyelmeztető jelek Önre vagy ismerősére vonatkoznak, a lehető leghamarabb kérjen segítséget, különösen, ha a viselkedés új vagy a közelmúltban fokozódott!

 

 

Megszakítás