Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Hogyan vitázzunk helyesen?

Minden kapcsolatban vannak nézeteltérések. A fontos az, hogyan kezeljük ezeket. Egy rossz vita akár egy kisebb problémát is felerősíthet, érzelmileg fájdalmassá tehet. Hogyan vitázzunk helyesen? Mi az, ami megengedett, és mi az, amivel átlépi a határokat egy vitában? 

Mielőtt belekezdene, kérdezze meg magától, mi bántja valójában!

Biztosan azért dühös, mert a partnere a pulton hagyta a mustárt? Vagy azért, mert úgy érzi, egyenlőtlenül veszik ki a részüket a házimunkából, és ez csak egy újabb bizonyítéka ennek? Szánjon időt arra, hogy átgondolja a saját érzéseit, mielőtt vitába szállna!

Egyszerre csak egy témát vitasson meg!

Ne hagyja, hogy a “Mosogatóban hagytad a koszos edényeket “ vita átcsapjon a „Túl sokat ülsz a tévé előtt” témába. Az olyan viták, amelyek eltérnek a témától, nagyobb valószínűséggel válnak hevesebbé, és általában nem oldják meg az eredeti problémát. Ne térjen el attól! 

Ne használjon lealacsonyító kifejezéseket!

Lekicsinylés, káromkodás, hibáztatás vagy szidalmazás nélkül vitassák meg a problémát! A lealacsonyító megjegyzések csak újabb személyes konfliktushoz vezetnek, az eredeti problémáról teljesen elterelve a figyelmet.  

“Én-üzenetekkel” kommunikáljon!

“Bánt, amikor nem veszel tudomást a telefonhívásaimról”. „Félek, amikor kiabálsz”. A mondatait „én” üzenetekkel fogalmazza  meg! Azaz: Én EZT érzem, amikor EZ történik. Így pontosan kifejezheti az érzéseit, anélkül, hogy vádaskodna. 

Felváltva beszéljenek!

Szentelje teljes figyelmét a partnerének, amíg ő beszél! Kerülje a belejavításokat vagy a hangos kérdezősködést arról, vajon mire is utal a másik! Az egyetlen feladata, hogy megértse az ő álláspontját, még akkor is, ha nem ért vele egyet. Ha nehezére esik, hogy ne szakítsa félbe, állítson be egy időzítőt, amely 1-2 percet hagy mindenkinek, hogy megszakítás nélkül beszéljen.

Ne kiabáljon!

A kiabálás senkinek sem segít abban, hogy megértesse az álláspontját. Ehelyett azt az üzenetet közvetíti, hogy csak az Ön szavai számítanak. Sőt, a kiabálás meg is félemlíti a partnerét, és ha emiatt feladja a vitát, az alapprobléma csak tovább súlyosbodik.

Tartson szünetet, ha a dolgok túlságosan elmérgesednek!

Egy tökéletes világban mindannyian 100%-ban betartanánk ezeket a szabályokat, ám sajnos az élet nem így működik. Ha egy vita kezd személyeskedéssé fajulni vagy túl hevessé válni, a legjobb, ha kivonja magát belőle! Jobb, ha az eredeti probléma átmenetileg megoldatlan marad, amíg a partner feldúlt. Várják meg, míg mindenki lehiggad, és nyugodtan tudják folytatja a beszélgetést.  

Próbáljon meg kompromisszumra vagy megegyezésre jutni!

Egy vitára nincs mindig tökéletes válasz. Az élet ehhez túlságosan zűrös. Tegyen meg mindent, annak érdekében, hogy kompromisszumra jussanak! Ha nem tud kompromisszumot kötni, akkor egyszerűen csak szánjon időt arra, hogy megértse partnere nézőpontját, ami segíthet enyhíteni a vita miatt kialakult negatív érzéseket! 

 

Megszakítás