Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Így hat ránk a szerelemhormon, az oxitocin

Az első csók során érzett libabőr, egy újszülött vagy egy kiskutya babusgatásából fakadó eufóriát mind az oxitocin okozza. Ez a hormon nemcsak a szerelem vagy a romantika érzéséért felelős. Nőkben és férfiakban egyaránt számos különféle hatást válthat ki.

Összességében a szervezetünk közel 50 különböző hormont termel, amelyek minden szinten befolyásolják, hogyan érezzük magunkat. Ezeket a hipotalamusz termeli, az agyalapi mirigyed pedig szabályozza a felszabadulásukat. Az oxitocin a négy „boldogsághormon” egyike, amely a boldogság, öröm, szeretet és elégedettség pozitív érzéseinek elősegítéséért felelős. 

Az oxitocint „szerelemhormonnak” is nevezik. Olyan kémiai hírvivőként működik, amely a nőknél a reproduktív rendszer kulcsfontosságú aspektusait irányítja, beleértve a szülést és a szoptatást is. Olyan viselkedésekben is szerepet játszik, mint a szexuális izgalom, a bizalom vagy a romantikus kötődés. 

Az oxitocin fizikai hatásai

Az oxitocin segíti a szülés megindulását, szabályozza a méh összehúzódásait, csökkenti a szülés utáni vérzést és fokozza az anya kötődését a babához. Férfiaknál támogatja a tesztoszteron termelődését és a spermiumok szállítását a szex során.   

Az oxitocin érzelmi hatásai

Erősíti a kötődést – Az oxitocin az a hormon, amely felelős az anya és gyermekei, a családtagok, sőt még a háziállataink iránt érzett kötődésért is. Minden alkalommal, amikor például megsimogatunk egy kutyát vagy egy macskát, mindkét fél agya oxitocint termel, ami fokozza a kötődést és csökkenti a félelemérzetet.  

Stresszcsökkentő – Az oxitocin segíti a stresszhormonok lebontását, emellett a pozitív kommunikációt és a problémák megbeszélését.

Vágyserkentő – Az oxitocin felelős a szerelem érzésért. Tanulmányok szerint az oxitocin szintje a kapcsolat első hat hónapjában a legmagasabb. Ez az egyik fő oka annak, hogy az új románc „mézeshetek szakaszában” olyan sokféle érzést érzünk. Kiváltja a szeretetet, a biztonságérzetet, és nagy mennyiségben termelődik csókolózás, ölelés vagy szex közben. Fokozza a nemi vágyat és szexuális vonzalmat, szerepet játszik az orgazmusban, a férfi erekcióban és a szex utáni kötődés érzésében. 

Javítja a társas kapcsolatokat – A romantikán kívül az oxitocin befolyásolja a társas helyzetekre adott érzelmi reakcióinkat is. Minél magasabb az oxitocinszintünk egy társas környezetben, annál nyugodtabbnak érezzük magunkat. Szabályozza a két ember közötti bizalmat, növeli az empátiát. 

Sajnos a szervezet oxitocinhiányossá válhat a táplálkozás, a hormonháztartás kiegyensúlyozatlansága vagy a mozgásszegény életmód miatt. 

Az oxitocinhiány jelei

Gyenge kommunikáció – A problémák megbeszélése is könnyebb, ha elegendő oxitocint termelünk. Ha nehezen megy a kommunikáció a kapcsolatban, abban az oxitocinhiány is szerepet játszhat. 

Ingerlékenység – Az oxitocin többek között enyhíti a stresszt is. Ha állandóan türelmetlennek, mogorvának vagy ingerlékenynek érzi magát, akkor könnyen lehet, hogy oxitocinhiányos.  

Képtelen szeretetet érezni – Az optimális oxitocin-termelés segíti a kötődést. Ha kevés vágyat érez arra, hogy megölelje a családját, gyengéd legyen a partnerével, vagy szeresse a háziállatait, azért az oxitocinhiánya lehet a felelős. 

Fokozott szorongás a társas interakciók miatt – Szakértők szerint az oxitocin nemcsak szerelemhormon, hanem „szociális hormon” is, mely javítja az interakciós készségeket. Ha szociális szorongásban szenved, állandóan lemondja a barátaival tervezett programokat, vagy kerüli a társasági összejöveteleket, az oxitocinhiány jele lehet. 

A szex iránti érdeklődés hiánya – Szex során nagymennyiségű oxitocin szabadul fel. A hormon fontos szerepet játszik a nemi vágy kialakulásában. Ha elvesztette az érdeklődését a szex iránt, vagy nehezen tud felizgulni, az oxitocinszintje lehet a hibás. 

Nehézségek az orgazmus elérésében – Egy német tanulmány szerint a megnövekedett oxitocinszint fokozza az orgazmust. Orgazmus során az agy oxitocinnal árasztja el a szervezetet, ezért vagyunk olyan elégedettek szex után. Az alacsony oxitocinszint azonban nehezíti az orgazmus elérését. 

Cukor utáni sóvárgás – Tanulmányok szerint az oxitocinszint emelkedése általában csökkenti az étvágyat, és fordítva. Minél alacsonyabb az oxitocinszint, annál erősebb a sóvárgás. Ez különösen igaz, ha szénhidrátokról van szó. Ha minden étkezés után valami cukrosra vágyik, vagy nehezen tudja kontrollálni édesszájúságát, akkor lehet, hogy oxitocinhiányban szenved. A fehérjében gazdag étrend fogyasztása segíthet megfékezni a cukor utáni sóvárgást.  

Depresszió – A természetes oxitocinszint drasztikusan csökken a szülés után, ami szülés utáni depressziót okozhat.Az oxitocin fontos a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a mellékvesék közötti kommunikációs csatorna fenntartásához. Ez szabályozza a stresszt, a hormontermelést, az emésztést és az immunrendszer gyulladásos válaszát. Ha a szervezet nem termel elég oxitocint, az depressziót okozhat.  

Izomfájdalmak – Az oxitocin és az endorfinok együtt csökkentik a fájdalmat, mikor a test fizikai stressznek van kitéve. A szintetikus oxitocint már évek óta vizsgálják az opioidok alternatívájaként. Ha állandóan izomfájdalomtól szenved, lehet, hogy alacsony az oxitocinszintje. 

Alvászavar – Az oxitocin segít szabályozni a hangulatot – hiszen ez az egyik „boldogsághormon”.  Ha szorong és stresszes, az oxitocin hiánya lehet az oka annak, hogy nehezen alszik el.

Ha nehézségeket észlel a kapcsolataiban, vagy úgy találja, hogy nehezen megy a társas érintkezés, a legjobb, ha szakmai útmutatást kér egy terapeutától. A terapeuta segíthet feltárni a lehetséges okokat, így Ön megteheti a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy erősebb kötelékeket építsen ki másokkal. Arról, hogyan növelheti természetes módon az oxitocinszintjét, ITT olvashat bővebben. 

 

 

 

Megszakítás