Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Így tesz a hála boldogabbá

A boldogság nem csupán egy érzelem vagy múló érzés, hanem arról szól, hogy mennyire vagyunk elégedettek az életünkkel. A hála boldogabbá tesz, hiszen amikor hálásak vagyunk, jobban értékeljük az életünkben lévő jót. Milyen pozitív hatásai vannak még a hálának? 

Mi történik a testünkkel, amikor hálásak vagyunk?

Számos tudományos bizonyíték bizonyítja, hogy a hála messzemenő hatással van az egészségünkre. 

Testi egészség

Akik hálásak és jól érzik magukat, nagyobb valószínűséggel mozognak, jobban étkeznek és vigyáznak az egészségükre.

A hálaadás eredményeként csökken a stressz, a depresszió és szorongás, csökken a fájdalom, javul a vérkeringés és az immunrendszer. 

A vérnyomásra és a szívre is pozitív hatással van. 

Ha este leírjuk, miért vagyunk aznap hálásak, könnyebben ellazulunk, jobban alszunk. 

Lelki egészség

Az agyban a hála hatására több olyan hangulatfokozó vegyi anyag (dopamin, szerotonin, oxitocin) termelődik, amelyek hozzájárulnak a boldogság és jólét érzéséhez. 

A hála növeli az önbecsülést, fokozza a pozitív érzelmeket és optimistábbá tesz bennünket. 

A hálás emberek kedvesebbek, érzékenyebbek és ez növeli mások bizalmát, ezért bátrabban kötődnek hozzájuk.

Szellemi egészség

A hála aktiválja a hipotalamuszt, endorfint szabadít fel, fejleszti a memóriát, a koncentrálóképességet és általában az agyi működéseket.

Hogyan legyünk hálásabbak?

Ha észrevesszük azokat a dolgokat, amelyekért hálásak vagyunk a mindennapi életünkben – a napfelkeltétől kezdve a jó egészségen át a szerető családig -, az fokozhatja a jólétünket. Számos kutatás bizonyította, hogy egy egyszerű gyakorlat hatékonyan növeli a hála érzését, ezáltal pedig a boldogságot is. Minden este szánjon pár percet arra, hogy visszagondoljon a napjára, és meghatározzon három olyan dolgot, ami jó volt aznap, amit ajándéknak tekint. Nem kell, hogy minden nap új dolgokat találjon! 

Gondoljon olyan pozitív cselekedetekre és eseményekre, amelyek aprónak, hétköznapinak vagy jelentéktelennek tűnhetnek. Minden nap más és más. Még ha ugyanazt a rutinszerű munkát végzi is, és a napja nagyjából ugyanolyannak tűnik, valójában ezernyi apró dolog van, ami minden alkalommal más. Figyeljen oda, és egyre többet fog észrevenni ezekből! Talán volt egy vidám dal a rádióban, ami egész reggelre meghatározta a hangulatot. Vagy egy kedves üzenet. Vagy a pincér mosolya. És mi van akkor, ha ez minden nap megtörténik? Még több ok a hálára! 

 

 

Megszakítás