Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Kerülje el az ünnepi szív-szindrómát!

A hideg idő, az év végi hajtással járó stressz és az ünnepek is megnövelik a szívproblémák, szívrohamok rizikóját. A túl sok étel, édesség és alkohol több kárt okozhat a szervezetben, és az úgynevezett „ünnepi szív-szindrómához” vezethet.

 Mi az ünnepi szív-szindróma?

Az ünnepi szívszindróma olyan szívproblémákra utal, amelyek a sós ételek és a túlzott alkoholfogyasztás miatt következnek be. A meglévő szívproblémákkal küzdő emberek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak ünnepi szívszindrómát, de ez azoknál is előfordulhat, akiknek nincs szívproblémájuk. Azért hívják ünnepi szívszindrómának, mert a legtöbben az ünnepek alatt szokták túlzásba vinni az étel-és alkoholfogyasztást.

 Mi okozza az ünnepi szív-szindrómát?

A nehéz, zsíros, sós ételek és az alkohol különben is okozhatnak szabálytalan szívverést (pitvarfibrilláció). Az ünnepi időszakban azonban sokkal többen és viszonylag rövid idő alatt esznek-isznak nagyobb mennyiséget. Hosszú távon ez súlyos szívproblémákhoz vezethet, beleértve a szívelégtelenséget és a stroke-ot is. Emellett kizökkenünk a megszokott alvási rutinunkból és kevesebbet mozgunk, ami tovább növelheti az akut és krónikus szívproblémák rizikóját.

 Melyek az ünnepi szív-szindróma tünetei?

A pitvarfibrilláció tipikus tünetei a következők:

  • szívdobogás – hirtelen dobogó érzés a mellkasban
  • energiahiány vagy túlzott fáradtság érzet
  • szédülés vagy ájulás
  • fájdalom, nyomás vagy kellemetlen érzés a mellkasban
  • légszomj – nehézlégzés normál tevékenység közben vagy akár nyugalomban is.

Míg a szívbetegek nagyobb valószínűséggel tapasztalják az ünnepi szívszindrómát, még azoknak is felgyorsulhat vagy kihagyhat a szívverésük túlzott alkoholfogyasztás után, akiknek nincs szívproblémájuk. Ez általában nem ad okot aggodalomra, de tisztában kell lennie a veszélyekkel, és figyelnie kell az ünnepi eszem-iszom során, hogy elkerülje ezeket a tüneteket!

Hogyan kerülheti el az ünnepi szív-szindrómát?

Az ünnepi/karácsonyi szív-szindrómát elkerülni nem olyan nehéz, még akkor sem, ha bőségesen szeretne fogyasztani az év ezen időszakában kínált finom ételekből és italokból. A legfontosabb, hogy előre tervezzen, és mindent mértékkel fogyasszon (például könnyebb reggelit és ebédet fogyasszon, ha tudja, hogy aznap este bőségesen szeretne vacsorázni).

Fontos tudni, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) használata a másnaposság tüneteinek enyhítésére még nagyobb megterhelést jelenthet a szívnek, mivel növelik a vérnyomást.

A rendszeres testmozgás is segít megőrzi egészségét, csökkenti a stresszt és kalóriát éget. Ha egészségesen tartja testét az ünnepi szezon előtt, csökkenti a hosszú távú szívproblémák esélyét.

 Lazítson!

Az ünnepek az év rendkívül mozgalmas és stresszes időszakai lehet. Szánjon egy kis időt a pihenésre és a stressz oldására – ez nagy változást hozhat a szív egészségében is.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Legyen naprakész saját egészségi állapotával kapcsolatban! Ha jó egészségi állapota van, és egyébként nem tapasztal szabálytalan szívverést, az állapotnak magától meg kell oldódnia. Ha már fennáll a szívprobléma vagy annak kockázata, tartsa be az orvos által javasolt diétát, és figyelje súlyát és vérnyomását az ünnepek alatt! Ha a tünetek vagy a számok aggasztóak, legjobb, ha beszél orvosával, különösen, ha nem múló légszomjra és a szédülésre panaszkodik!  

Forrás: clevelandclinic

 

 

 

 

 

Megszakítás