Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Kontrolláló kapcsolat – Hogyan meneküljünk az érzelmi bántalmazástól?

A kényszeres ellenőrzés a pszichológiai bántalmazás egyik formája, amelynek során az elkövető állandó kontrollal gyakorol hatalmat az áldozat felett. Az ilyen elnyomó kapcsolatban élők sokszor nem, vagy nehezen ismerik fel a problémát, és a környezet is nehezebben veszi észre. Mik a jelei a kontrolláló kapcsolatnak és hogyan szabaduljunk a bántalmazó helyzetből? 

Miért veszélyes a kontrolláló kapcsolat?

Egy egészséges kapcsolatban a felek egyenlőként tekintenek egymásra, ám az elnyomó szerelem során a kényszeresen kontrolláló partner korlátozza a másik jogait, szabadságát, valamint csökkenti az önbizalmát. Emellett az ilyen kapcsolatok könnyen átalakulhatnak fizikai bántalmazásba, erőszakos viszonyokba, ezért ha az alábbi jelek közül akár csak egy is ismerősen hangzik, lehet, hogy ideje újraértékelni a kapcsolatot. 

Elszigeteli a barátoktól és a családtól

Partnere megpróbálja elszigetelni a barátaitól, családjától? Negatív megjegyzéseket tesz rájuk? Mindig talál okot arra, hogy a velük való közös program elmaradjon? Gyakori, hogy a bántalmazó elhiteti az áldozattal, hogy mindenki ellene van, és így az áldozat aztán maga hozza meg a döntést, hogy nem akar találkozni a családjával vagy a barátaival, hogy a bántalmazóját boldoggá tegye. 

Folyamatos kritizálás

A kontrolláló partner igyekszik közvetlenül vagy közvetve kritizálni és lekezelni a másikat, hogy az elveszítse az önbizalmát, kételkedjen a saját képességeiben, és elhiggye, hogy egyedül semmire sem képes, mindenhez társa véleményére, beleegyezésére van szüksége. 

Szoros ellenőrzés

Intő jel, ha a partner minden programot, tevékenységet ellenőrizni igyekszik. Figyeli, hogy hová és kivel megy, mennyi ideig marad, a közösségi média aktivitást és azt, hogy kivel beszél telefonon. Mivel gyakran erős vitát kelt ha ez ellen az áldozat ellenkezik, idővel inkább lemondja a programjait, nehogy problémát okozzon a kapcsolatban. 

Gyerekszerepbe taszít

A kontrolláló személy mellett az áldozat fokozatosan szinte gyerekszerepbe kerül, gyakran anélkül, hogy ez feltűnne neki. Mivel szinte mindenhez engedélyt kell kérnie, inkább szép lassan feladja azokat a tevékenységeket, amelyek korábban boldoggá tették, az életét pedig teljes mértékben az elnyomó partnerhez igazítja.  

Gázlángolás

A gázlángolás a családon belüli bántalmazás és manipuláció egy nagyon finom, de alattomos formája, amely arra készteti az áldozatot, hogy megkérdőjelezze saját érzéseit, ítéleteit, sőt még a józan eszét is. 

A pénzügyek ellenőrzése

A közös bankszámla kézenfekvő lépés lehet egy kapcsolatban, de ha partnere teljesen átvette az irányítást a pénzügyek felett, és ezáltal is ellenőrzi Önt,  akkor az koránt sincs rendben! Gyakran ennek célja, hogy elszigetelje az áldozatot, annak ne legyen hová mennie, így vele kelljen maradnia, bármi történjék is. 

Az ő szabályai szerint kell élni

Ha a partner szigorú szabályokat követ, és Ön fél a reakciójától, ha azoktól eltér, az komoly intő jel! Bár gondoskodónak tűnhet, ha a partner érdeklődést mutat például az ízlése vagy napirendje iránt, de ha megmondja, hogyan öltözzön, mennyit egyen vagy aludjon, az a kényszeres kontroll jele. 

A gyermek elidegenítése 

Ha a partnere a gyermekét Ön ellen fordítja, az nemcsak a gyerekkel való kapcsolatát szabotálja, hanem megerősíti a bántalmazó hierarchikus pozícióját a családban. 

Féltékenység

Sokan úgy vélik, a féltékenység a szeretet jele, ám ha állandóan olyasmivel vádolják, amit nem is tett meg, az bántalmazó kontrollra utal. 

A szexuális élet irányítása

A kontrolláló partner az ágyban is irányítani akar. Megmondja, hogy mikor, hol és hogyan, s nem érdekli, ha amit kér, az a másiknak kellemetlen. Jó, ha tudja, hogy ez a kényszerítő irányítás klasszikus jele, és Önnek minden joga megvan ahhoz, hogy nemet mondjon! 

Érzelmi zsarolás, fenyegetés

A kontrolláló kapcsolatban a bántalmazó gyakran alkalmaz érzelmi zsarolást (pl. “Ha szeretsz, megteszed ezt nekem”) vagy erőszakos fenyegetést, hogy elérje a saját akaratát. Ezekkel általában eléri a célját, és ráadásul gyakran azt is, hogy a másik bűntudatot érezzen azért, mert mást akart.

Hogyan lehet kiszabadulni a kontrolláló kapcsolatból?  

Ha valamit nem érez helyesnek, akkor nagy valószínűséggel nem is az. A kontrolláló kapcsolatból való kilépés azonban időt, tervezést igényel. Ha úgy érzi, hogy nincs ereje elhagyni a kapcsolatot, az azért van, mert a partnere szándékosan és szisztematikusan ellehetetlenítette, hogy ezt tegye. De nem kell elviselnie az érzelmi bántalmazást, és segítség is elérhető, ezért ne feledje, hogy nincs egyedül!

Vezessen naplót és jegyzeteljen! – Ha a kapcsolatban a kontrolláló viselkedés jeleit tapasztalja, kezdjen el naplót vezetni, tartson meg minden sms-t, képeket, levelet, ami a jövőben ezt bizonyíthatja.

Ne féljen segítséget kérni! – Forduljon támogatásért egy közelállóhoz vagy egészségügyi szakemberhez, és mondja el neki, min megy keresztül, vagy vegye fel a kapcsolatot a NANE egyesülettel! Egy bántalmazót elhagyni rendkívül nehéz, különösen akkor, ha már elszigetelte Önt a barátaitól és családjától.

Tervezze meg a menekülést! – A kapcsolatból való kilépést nagyon átgondoltan és körültekintően kell megtenni. Kezdje el összegyűjteni az összes fontos dokumentumot, például az útleveleket, banki adatokat, születési anyakönyvi kivonatokat, és rejtse el őket, vagy adja át egy családtagjának vagy barátjának biztonságos megőrzésre. Legyen egy vésztáskája, amely tartalmaz váltóruhát, azoknak az embereknek a számát, akikkel kapcsolatba kell lépnie arra az esetre, ha telefon nélkül távozna, és annyi pénzt, amennyit tud.

Ne feledje! A törvény az Ön oldalán áll! – Ha aggódik, hogy távozása esetleg erőszakot szül, forduljon a rendőrséghez! A bántalmazás bűncselekmény; ezért is fontos, hogy minél több bizonyítékot őrizzen meg! 

Ez is érdekelheti:

A gázlángolás példái Ezek a mondatok utalnak érzelmi manipulációra

Hogyan kezelje a gázlángoló bántalmazást?

 

forrás: https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/a26582123/coercive-control/

 

Megszakítás