Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00
Másnaposság

Másnaposság – Miért érezzük magunkat olyan borzalmasan, és mit tehetünk ellene?

Egy átmulatott éjszaka után sokan ismerik azt az érzést, amikor másnap fejfájással, szomjúsággal, hányingerrel és kimerültséggel ébrednek – ez a jól ismert másnaposság. De mi okozza pontosan, és mit lehet tenni ellene?

 

Mi is az a másnaposság?

Amikor alkoholt fogyasztunk, az bekerül a véráramba. A véralkoholszint azt mutatja, mennyi alkohol található a vérében.Minél magasabb ez az érték, annál erősebben érzi az alkohol hatását. Viszont amikor abbahagyjuk az ivást, a a véralkohol-szint csökken, és érdekes módon a másnaposság tünetei akkor jelentkeznek a legerősebben, amikor az visszatér nullára. Ez az ellentmondás évtizedek óta rejtély a tudósok számára.

 

Milyen tünetei vannak a másnaposságnak?

Szájszárazság, fejfájás, szédülés vagy hányinger jelentkezhet, illetve fáradtnak, remegősnek, szomjasnak érezheti magát, és érzékeny lehet a fényre és a zajokra. Az alkoholt túlzásba vivő emberek gyakran rosszul alszanak, ami tovább súlyosbíthatja ezeket a tüneteket. A másnaposság mentálisan is kihathat Önre: nehezebben koncentrálhat, ingerlékenyebb vagy akár lehangoltabb lehet.

 

A dehidratáltság az oka?

Az alkohol fokozza a vizeletkiválasztást, így folyadékot von el a szervezettől. Ezért érezheti úgy, hogy nagyon szomjas, miután túl sokat ivott előző este. Emiatt sokáig úgy gondolták, hogy a másnaposság fő oka a kiszáradás. Azonban a tudomány mai állása szerint ez csupán az egyik tényező.

 

Mi játszhat még szerepet?

Új kutatások szerint a másnaposság hátterében gyulladásos folyamatok is állhatnak. A másnapos emberek vérében magasabb a citokinek szintje – ezek olyan fehérjék, amelyek az immunrendszer üzenetközvetítőiként működnek. Vagyis az a rossz közérzet, amit túlzott alkoholfogyasztás után érez, valószínűleg a dehidratáltság és az immunválasz kombinációja.

 

Kockázati tényezők

Az, hogy hogyan – vagy éppen hogyan nem – iszik, szintén befolyásolhatja, hogy kialakul-e másnaposság, illetve milyen súlyos lesz. Például ha nem eszik semmit, és üres gyomorra iszik, a vér gyorsabban felszívja az alkoholt, ami súlyosbíthatja a tüneteket. A dohányzás szintén ront a helyzeten. Ha a családjában előfordult alkoholprobléma, elképzelhető, hogy olyan génekkel rendelkezik, amelyek befolyásolják az alkohol lebontását.

 

Bizonyos italok rosszabbak, mint mások?

A sötétebb szeszes italok, például a bourbon, ún. kongenereket tartalmaznak – ezek olyan vegyületek, amelyekről feltételezhető, hogy súlyosabb tüneteket okoznak. Egyes borokban található szulfitok – amelyeket tartósítószerként használnak – fejfájást válthatnak ki arra érzékeny személyeknél.

 

Milyen óvintézkedéseket tehet?

Egyetlen biztos módja van annak, hogy elkerülje a másnaposságot: egyáltalán ne igyon, vagy tartsa be a mértékletességet – nők esetében napi egy, férfiaknál napi két ital a javasolt maximum. Emellett mindig egyen valamit ivás előtt vagy közben, ha pedig túllépi az ajánlott mennyiséget, igyon egy pohár vizet minden alkoholos ital után, és óránként legfeljebb egy italt fogyasszon.

 

Hogyan enyhítheti a tüneteket?

Sokan úgy gondolják, hogy lefekvés előtt érdemes fájdalomcsillapítót bevenni, de fontos, hogy elkerülje az acetaminofént tartalmazó szereket, mivel alkohollal kombinálva károsíthatja a májat. Ha valóban gyulladás áll a háttérben, az aszpirin vagy más nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofen, segíthetnek – bár ezek gyomorpanaszokat okozhatnak.

 

„Kutyaharapást szőrivel”?

Előfordulhat, hogy egy újabb reggeli ital átmenetileg jobban érzi magát, de ezzel csupán elodázza a tüneteket.

 

És az elektrolitok?

Talán hallotta már, hogy a sportitalok gyorsabban hidratálnak, és segítenek a felépülésben. Egyes helyeken már „infúziós szalonok” is működnek. Egyelőre nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az elektrolitok – akár ital, akár infúzió formájában – valóban hatékonyan enyhítenék a másnaposságot.

 

Van, ami valóban működik?

A kutatók néhány étrend-kiegészítőt hatásosnak találtak: a vörös ginzeng, a szibériai ginzeng, valamint a koreai körte leve enyhítheti a tüneteket. Az Hovenia dulcis (kelet-ázsiai fa) gyümölcsének kivonata is ígéretesnek tűnt egy kisebb tanulmány alapján. Egy másik kutatás szerint a fügekaktusz kivonatát fogyasztók enyhébb másnaposságot tapasztaltak.

 

Mit tartogat a jövő?

Kutatások szerint a probiotikumok is segítséget nyújthatnak, és egyes cégek már dolgoznak olyan készítményeken, amelyeket ivás előtt vagy után lehetne alkalmazni a tünetek enyhítésére. A tudósok azt is vizsgálják, miért vannak olyan emberek, akik természetes módon ellenállóbbak a másnapossággal szemben – és mit tanulhatunk tőlük.

Cs.K., forrás: webmd.com

Megszakítás