Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Megfoghatatlan veszteség Mi az és hogyan kezeljük?

Mindenki él át valamilyen megfoghatatlan veszteséget, aki szakít valakivel, akinek idősödő szülei vannak vagy a gyerekei elköltöznek otthonról. A megfoghatatlan veszteség kifejezés még soha nem volt annyira aktuális mint most, amikor a COVID-19 világjárvány felforgatta életünket.

 A megfoghatatlan veszteség a gyász olyan formája, melynek látszólag nincs vége vagy lezárása. Olyan veszteség, amit átitat az ismeretlen, nem tudjuk, mi történik/történt a szerettünkkel, nincs befolyásunk arra, mi történik ezután, és fogalmunk sincs, hogy gyászoljunk, vagy reménykedjünk még. A megfoghatatlan veszteség állandó stresszel jár, szorongást, depressziót okozhat, és gyakran vezet elszigetelődéshez a családtól és a barátoktól. Két típusa létezik: a szeretett személy fizikai vagy pszichológiai elvesztése.

Fizikai veszteség 

A megfoghatatlan veszteség egyik formája az, mikor nem tudjuk biztosan, hogy a szeretett személlyel mi történt, él-e még (pl. háború, természeti katasztrófa vagy a gyermek otthonról való elszökése esetén). A megfoghatatlan veszteség kategóriájába tartozik az olyan haláleset is, melynek nincs lezárása, mert a haláleset körülményeivel kapcsolatos információk hiányosak, a holttest nem került elő, vagy nem azonosítható.

Ez a fajta veszteség a kapcsolat elvesztéséből származik, de időnként olyankor is tapasztalhatjuk, ha tudjuk, hol van az illető, vagy mi történt vele. Ilyen helyzet lehet a válás, örökbeadás, bebörtönzés vagy külföldre költözés miatti fizikai távolság. Ide tartozik az is, mikor randizás után valaki egyszerűen nem jelentkezik, nem válaszol az üzenetekre, eltűnik és válaszok, lezárás nélkül marad a kapcsolat.

 Pszichológiai veszteség – Megváltozott személyiség

Pszichológiai veszteség az, amikor valakinek a személyisége annyira megváltozik, hogy már nem az, akinek megismertük. Ebben az esetben az illető fizikailag ugyan jelen van, de érzelmileg és/vagy értelmileg teljesen megváltozott. Ide tartozik az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formái, traumás agysérülés, kábítószer- és/vagy alkoholfüggőség, depresszió vagy más krónikus mentális betegség miatt bekövetkező pszichés változás.

 A szeretett személy mentális vagy érzelmi eltűnése esetén hosszabb ideig tarthat, míg elfogadja a gyászát, hiszen az illető még él, és ez megnehezíti elfogadni a veszteséget, amit érez, átél.

 Miért olyan nehéz kezelni a megfoghatatlan veszteséget?

 A lezárás fontos eleme a gyásznak. Módot ad arra, hogy valamiképp feldolgozzuk a történteket. A megfoghatatlan veszteség azonban nem kínál semmilyen lezárást. Ez különösen igaz a határozatlan időre történő eltűnések esetén – mikor a gyermeke megszökik otthonról, vagy ha a szülő személyisége megváltozik az Alzheimer-kór következtében, vagy ha egy barát a mentális betegsége miatt szinte teljesen másképp viselkedik.

 Hogyan befolyásolja a megfoghatatlan veszteség a gyászfolyamatot?

A megfoghatatlan veszteség a gyász egy bonyolult fajtája. Nehéz továbblépni a gyász hagyományos szakaszain, amikor még elegendő információval sem rendelkezünk a történésekkel kapcsolatosan, s még mindig azok megértésén dolgozunk. Nem ritka az sem, hogy a gyászfolyamat emiatt elakad, ami folyamatos traumát okoz, ráadásul sokan a környezetből fel sem ismerik, hogy valós gyászról van szó. Ez pedig méginkább megnehezíti a veszteséget átélő személy dolgát.

 Megfoghatatlan veszteség és COVID-19 világjárvány

 Mindenki elveszett valamit a járvány során, akár felismeri ezt, akár nem. Sokan elvesztették a hozzáférést a társadalmi kapcsolatokhoz, a munkahelyhez, a gyermekellátáshoz, és sokáig minden egyes kimozduláshoz kockázatfelmérést kellett végezni. Sok pár kapcsolatát tette próbára a folytonos együttlét okozta stressz, az állandó bizonytalanság alatt problémáik súlyosbodtak.

 Megváltozott az életünk, s az ezzel járó kiszámíthatatlanság sokaknál jár szorongással, depresszióval és elszigeteltséggel. Egyikünk sem zárta le a régi életét mielőtt a járvány arra kényszerített minket, hogy áttérjünk egy stresszes újra. Jelenleg az életnek ez a változata „az új normális”, ám érthető, ha egyfajta a gyászt érzünk mindazért, amit ezáltal elvesztettünk.

 Tippek a megfoghatatlan veszteség kezeléséhez

 Bármennyire is nehéznek tűnik elfogadni a veszteséget, fontos, hogy tovább élje az életét. Kis lépésekkel sikerülni fog az új valóság elfogadása. Íme néhány javaslat a megfoghatatlan veszteséggel járó gyász, stressz és szomorúság kezelésére.

 Nevezze meg, min megy keresztül! – A megfoghatatlan veszteség különösen alattomos, hiszen lehet, fel sem ismeri, hogy gyászol! Néha már az is segíthet a gyógyulásban, ha nevén nevezzük azt, amit tapasztalunk.

 Elfogadás és elengedés – Érthető, ha a helyzet elfogadása nehéz, ám fontos, hogy megpróbáljon békét kötni ezzel az új valósággal és elfogadja, hogy nem mindig tudja irányítani a dolgok alakulását, és fokozatosan megtanulja elengedni, nem gondolkodni azon, „mi lett volna ha”, vagy mit tehetett volna másképp.

 Kérjen támogatást! – Segítséget kérni nem szégyen! Próbáljon meg egy olyan támogató csoportot keresni, ahol a tagok az Önéhez hasonló veszteséget éltek át. Ha képes beszélni másokkal, akik hasonló helyzetben vannak, segíthet megérteni, hogyan érzi magát. A másokkal fenntartott kapcsolatok, segíthetnek egy új életmód kialakításában.

 Próbáljon a jóra koncentrálni! – Elkeserítő érzés lehet tudni, hogy a dolgok nem térnek vissza a régi kerékvágásba, de ez a helyzet lehetőség arra is, hogy új értelmet találjon az életének. Próbálja meg meglátni a jót a rosszban! Mi az a jó – például új barátságok vagy személyes fejlődés –, ami nem történt volna meg, ha az élete változatlan maradt?

 Öngondoskodás – Az önmagunkkal való törődés nagyon fontos a gyász kezelésében. Ez magába foglalja a megfelelő pihenést és táplálkozást, a testmozgásra való idő szakítását, a személyes higiéniájának és mentális egészségének gondozását (például a gyászról szóló könyvek olvasása során, hogy jobban megértse, min megy keresztül).

 Csatlakozzon egy ügyhöz! – Segíthet, ha azzal kezeli a veszteséget, hogy csatlakozik egy olyan szervezethez, amely az Ön által átélt veszteséggel kapcsolatos. Ilyen lehet például egy Alzheimer-csoport, ha szerette demenciában szenved. Így saját tapasztalataival másoknak is segíthet.

 Mikor kérjen segítséget?

Ha úgy érzi, nehézségei vannak a feldolgozásban, keressen fel egy terapeutát, aki segít megbirkózni a fájdalmával. Hasznos, ha olyan szakembert keres, aki a gyászra specializálódott, vagy az Ön által tapasztalt veszteség a szakterülete. Ne feledje: segítséget kérni nem szégyen! Forduljon hozzánk bizalommal! 

 

Megszakítás