Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Meglepő, milyen hatással van a légkondicionáló a szervezetre

A klímaberendezés áldás lehet a forró nyári hónapokban, de olyan módon is hatással lehet a szervezetre, amit nem is gondolna, a szemszárazságtól kezdve az allergiás problémákig.

Befolyásolja a beltéri levegőt

Ha Ön rosszul szellőző, légkondicionált épületben dolgozik, az növelheti a „beteg épület szindróma” kockázatát. A tünetek közé tartozik a fejfájás, száraz köhögés, szédülés és hányinger, koncentrációs zavarok, fáradtság és a szagokra való érzékenység. A tünetek csökkenthetők rendszeres szűrőcserével, ablaknyitással.

Szárítja a bőrt

A légkondicionáló elszívja a nedvességet a helyiségből, hogy csökkentse a páratartalmat és lehűtse azt. Ez vizet vonhat el a bőrből, kiszárítva azt.

Szárítja a szemet

A légkondicionált helyiségek páratartalmának hiánya száríthatja a szemet is. Ez irritációhoz és szemviszketéshez, valamint homályos látáshoz vezethet. 

Fokozza az anyagcserét

Tanulmányok szerint a hidegben töltött több idő segíthet a fogyásban. A szervezetben nagyobb mennyiségű egészséges, energiaégető „barna zsír” fejlődhet ki, ahogy a hidegebb levegővel megbirkózik. 

Segít gondolkodni

Egy 2018-as harvardi tanulmány kimutatta, hogy azok a diákok, akik a forró nyári hónapokban légkondi nélküli kollégiumban laktak, rosszabbul teljesítettek a kognitív teszteken, mint azok, akik hűvösebb, légkondicionált helyiségben voltak. 

Irritálja a légutakat

Tanulmányok szerint a légkondicionált épületekben dolgozóknak több légúti problémájuk van (irritált orrjáratok, légzési nehézségek), mint a természetes szellőzésű épületekben dolgozóknak.

Fejfájás

Ha olyan beltéri helyiségben tölt időt, ahol a légkondicionáló rendszerek szennyezettek vagy nem megfelelően karbantartottak, nagyobb valószínűséggel jelentkezik fejfájás vagy akár migrén is. Egy tanulmány szerint az egészségtelen beltéri légkörben dolgozó emberek 8%-ának havonta 1-3 napot, 8%-ának pedig naponta fájt a feje.

Csökkenti a hőtűrést

A tudósok az „adaptív komfortmodell” kifejezést alkották meg annak leírására, hogy a légkondicionált helyiségben töltött több idő miért nehezíti meg a forróság elviselését. Az Ön ideális hőmérséklete részben attól függ, hogy milyen hőmérsékletnek volt kitéve nemrégiben. Minél többet van légkondicionált helyiségben, annál kevésbé érzi kellemesnek a meleget és a páratartalmat.

Szennyezi a külső levegőt

A régebbi klímaberendezések olyan anyagokat bocsáthatnak ki, ami károsíthatja az ózonréteget, felmelegítve a Földet. 

Allergia

Ha tisztán tartja a klímaberendezését, az segíthet az allergiás tünetek enyhítésében.  A klímaberendezés azonban gyorsan a mikrobiális allergének otthonává válhat. Ügyeljen arra, hogy rendszeresen ellenőriztesse készülékét, hogy ne növelje az allergiás panaszait.

Segít az alvásban

A szakértők szerint a legjobb pihenéshez a 16-19 fok közötti hőmérsékletű szobában való alvás az ideális. Ez azért van így, mert a test a természetes alvási ciklus részeként lehűl, így a hűvös szoba segíti ezt. A klímaberendezés segít, hogy a hálószoba megfelelő hőmérsékletű legyen.

Életeket ment a hőhullámok idején

A légkondicionálásnak lehetnek negatív hatásai, de kétségtelen, hogy életmentő lehet, amikor a hőmérséklet a magasba szökik. Amint a testhőmérséklete 39 fok fölé emelkedik, fennáll a hőkimerülés – hányinger, görcsök, szédülés, ájulás – veszélye, és ha tovább melegszik, hőgutát kaphat.

 

forrás: webmd.com 

Megszakítás