Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Miért káros a negatív önbeszéd? Hogyan változtassunk rajta?

 

Mindannyiunknak van belső kritikusa. Ez a hang ítélkezik, kételkedik, lekicsinyel bennünket, elhitetve, hogy nem vagyunk elég jók. Gátolja, korlátozza, és megakadályozza, hogy azt az életet folytassuk, amelyet valóban élni szeretnénk. Megfoszt a lelki békétől és az érzelmi jóléttől, és súlyos problémákhoz, például depresszióhoz vagy szorongáshoz vezethet. Íme, amit tudni kell a negatív önbeszéd testre, elmére és kapcsolatainkra gyakorolt hatásairól. 

Mi a negatív önbeszéd?

Alapvetően a negatív önbeszéd minden olyan belső párbeszéd, amelyet önmagunkkal folytatunk, és ez korlátoz abban, hogy higgyünk magunkban és saját képességeinkben. Csökkenti az önértékelést, így azt a képességünket is, hogy pozitív változásokat hajtsunk végre az életünkben.  

A negatív gondolatok újrakeretezésének folyamata időt vesz igénybe. De gyakorlással pozitívabb szemléletet alakíthatunk ki. Bármilyen helyzetben összpontosíthatunk arra, hogy mit csináltunk rosszul, vagy arra, mit jól és mit tehetünk legközelebb még jobban. A cél annak felismerése, hogy az agy következtetései nem mindig pontosak. Ekkor kevésbé lesznek hatással ránk azok a gondolatok, amelyek hajlamosak kényelmetlen érzelmeket vagy improduktív viselkedést gerjeszteni. 

A negatív önbeszéd káros hatásai

Tanulmányok bizonyítják, hogy a negatív gondolatok számos mentális egészségügyi probléma, például a szorongás, a depresszió, az OCD és a PTSD kockázatát is növelik. A negatív önbeszéd hatással van társas kapcsolatokra is. Csökkenti a másokkal való kapcsolattartás iránti hajlandóságot, elszigeteltséghez és magányhoz vezethet.

A negatív önbeszéd káros hatással lehet a testi egészségre is. Összefügg az álmatlanság, a fáradtság és a különféle fájdalmak megnövekedett előfordulásával. Ezenkívül negatívan hat az egészségtudatosságra, az étrendre és a testmozgásra. 

A negatív önbeszéd befolyásolja a munkateljesítményt és a termelékenységet is. Azok, akik negatívan beszélnek önmagukról, nagyobb valószínűséggel kerülik a kihívásokat és a fontos szakmai feladatokat. A negatív önbeszéd a döntéshozatalban és a tervezésben is problémákat okozhat.

A negatív önbeszéd egy szokás – és mindenki megtanulhatja, hogyan alakíthat ki jobb szokásokat!

Soha nem neveznénk a legjobb barátunkat lúzernek, csődtömegnek vagy idiótának. Akkor miért érezzük úgy, hogy helyes, ha ilyen dolgokat mondunk magunknak? Az egyik módja annak, hogy legyőzzük belső kritikusunkat, ha saját magunk legjobb barátjává válunk, és inkább a pozitív tulajdonságainkra összpontosítunk. Ünnepeljük meg a kis győzelmeket és az elért célokat. S ha észrevesszük, hogy negatívan gondolkodunk magunkról, tegyük fel az alábbi kérdéseket: 

  • A gondolataim tények vagy csak én gondolom így?
  • Ezek a gondolatok segítenek vagy akadályoznak a céljaim elérésében?
  • Ha pozitívan gondolkodnék, mit gondolnék?
  • Olyan rossz ez a helyzet, mint amilyennek beállítom?
  • Mi a legrosszabb és mi a legjobb dolog ami történhet?
  • Számítana ez 1 hét, 2 hónap, 1 év, vagy 5 év múlva?

A negatív gondolatok pozitív gondolkodásra átalakítása számos egészségügyi előnnyel jár. Kutatások szerint a pozitív gondolkodás növeli az élettartamot, csökkenti a depresszió kockázatát, javítja szív- és érrendszeri egészséget és segíti a stresszhelyzetekkel való megbirkózást. Milyen más érv kell ahhoz, hogy pozitívan gondolkozzunk magunkról és a saját legjobb barátunkká váljunk? 

 

Megszakítás