Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Milyen tevékenységek ajánlottak demenciás családtagunkkal, barátunkkal? 

A tartalmas együtt töltött idő különöse fontos, ha szerettünk demenciás vagy Alzheimer-kórban szenved. Az általa élvezett tevékenységekben való közös részvétel javítja a beteg életminőségét, és enyhíti a betegséggel járó olyan viselkedésbeli változásokat, mint az alvási problémák, agresszió és izgatottság. Emellett segíti a beteggel való kapcsolatának elmélyítését, erősítését is. Sokszor azonban tanácstalanok vagyunk azzal kapcsolatban, milyen tevékenységek biztonságosak, hasznosak demenciás szerettünk számára. Összeszedtük azokat, melyek a leginkább segítenek a mentális hanyatlás lassításában. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a beteg személy preferenciáinak és képességeinek figyelembe vételével ezek némelyikén módosítania kell majd. 

Ház körüli tevékenységek

Locsolják meg együtt a szobanövényeket vagy kertészkedjenek közösen! Sokat segít szerette pozitív hangulatának fenntartásában, ha van egy házi kedvenc, akit szeretgethet, gondozhat. Hallgassák a beteg kedvenc zenéjét, énekeljenek hozzá, vagy nézzék együtt a kedvenc TV műsorát, filmjét! Bármilyen kézműves elfoglaltság, ami korábban is örömet okozott, vagy ami által szerette hasznosnak érezheti magát, fontos szerepet kap! Kössenek, horgoljanak, barkácsoljanak közösen, de akár a takarítás is lehet közös program. 

Tevékenységek a mozgáskoordináció megtartásához

Fontos a rendszeres séta – lehetőleg biztonságos, ágaktól vagy egyéb akadályoktól mentes úton. Látogassanak el egy helyi múzeumba, vagy vásároljanak egy új boltban! Mindez mentálisan is jó hatással van a betegre. Rossz időben akár a közös edzőterem látogatás is jó program lehet, ahol egymás mellett sétálhatnak a futópadon vagy tekerhetnek az álló kerékpáron. Ha van rá lehetőség, próbálják ki a víz alatti gyógytornát! Ez kiválóan ötvözi a vízben töltött ellazulás és a sportolás jótékony hatásait. Emellett kíméletesen mozgatja át az izmokat és ízületeket, ráadásul még úszástudás sem szükséges hozzá! Tökéletes mozgásforma lehet mindkettőjük számára a jóga, ami nemcsak az izmokat, az egyensúlyérzéket fejleszti, de a lélekre is jó hatással van! 

Az elmét megmozgató tevékenységek

Játsszanak valamilyen  társasjátékot, kártyázzanak, vagy fejtsenek közösen keresztrejtvényt! Kérje meg szerettét, hogy olvasson fel az újságból, míg Ön az egyéb teendőit végzi, vagy olvassanak együtt – akár online – a beteget érdeklő témáról. Kérje meg gyermekét, hogy válasszon egy egyszerű számítógépes játékot, amivel aztán akár közösen játszhat szerettével! 

Az egészséges táplálkozást elősegítő tevékenységek

Főzzenek együtt! Kérdezze szerettét a kedvenc ételéről, és készítsék el azt közösen! Nézzenek egészséges ételekről, főzésről szóló videókat az interneten, és hagyja, hogy a beteg saját maga próbálja meg elkészíteni azokat. Ültessenek együtt zöldségeket a kertben vagy az erkélyre cserépben! Piknikezzenek és vigyenek magukkal olyan egészséges ételeket, amelyeket a beteg is szeret. Ne feledkezzen meg a kempingszékről, ha szerette nem szívesen ül a földön, vagy nehezére esik onnan felállni! 

Fontos a kapcsolatok megőrzése!

Csatlakozzanak egy demenciabarát klubhoz, edzőcsoporthoz! Hívja el szerettéhez annak barátait egy teára vagy kávéra, vagy szervezzen meg egy videohívást velük. Csatlakozzanak egy könyvklubhoz, vagy indítsanak egyet a barátokkal és a családdal! 

Vonja be gyermekeit is!

Ha van kisgyermek a családban, kérje meg szerettét, hogy olvasson mesét, énekeljen neki, rajzoljanak vagy építsenek együtt, míg Önnek más tennivalója van. Készítsenek emlékkönyvet az unokák számára! Nézzék át együtt a régi fotókat, és csináljanak belőlük albumot! Ez jó alkalom a régi szép emlékek felidézésre, akár olyan történetek meghallgatására is, melyeket eddig még nem hallott. Ráadásul újabb lehetőség a kapcsolatuk elmélyítésére 

Ne felejtse! Fontos a türelem! 

Nem számít, milyen tevékenységet folytatnak is éppen közösen, próbáljon türelmes lenni! Előfordulhat, hogy az Alzheimer-kórban vagy más demenciában szenvedő betegnek a tervezettnél vagy elvártnál hosszabb ideig tart a tevékenység elvégzése, vagy már nem/nem úgy tudja végrehajtani azokat a dolgokat, amelyeket korábban. Ha a beteg emiatt izgatottá, idegessé válik, fontolja meg, hogy szükség van-e a tervezett programra! Gyakran mindössze annyira van szüksége, hogy valaki csendesen üljön mellette, jelen legyen. 

Tippek, amelyeket érdemes szem előtt tartani

Ha szerette nem élvez egy adott tevékenységet, próbáljon ki valami mást. Nem kell mindig mindent befejezni! 

Legyen reális azzal kapcsolatban, hogy mennyi közös programot szervez, és szükség esetén módosítsa az ütemet.

Győződjön meg arról, hogy szerettének is kedve van a programhoz, és igazodjon az ő tempójához.

Amikor csak teheti, végezzenek értelmes és produktív tevékenységeket. Ez nemcsak javítja szerette hangulatát, de abban is segíti, hogy értékesnek érezze magát.

Fontos, hogy segítsünk a gyerekeknek megérteni, hogy továbbra is tudnak beszélgetni az Alzheimer-kórban szenvedő beteggel és élvezhetik a közös tevékenységeket, még akkor is, ha az illető nem mindig emlékszik rájuk, sok kérdést tesz fel vagy ismétel meg.  

 

Megszakítás