Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Nyaralás utáni depresszió – Valóban létezik, de megelőzhető

A nyaralás utáni depresszió egyáltalán nem ritka jelenség. Ilyenkor hazaérve a szürke és dolgos hétköznapokba, az előttünk álló feladatokat, elintéznivalókat látva sokan rosszkedvűek, motiválatlanok, ám szerencsére a nyaralás utáni depresszió különböző módszerekkel enyhíthető.

Nyaralás után gyakori, hogy az elmúlt napok élményeihez hasonlítjuk az átlagos hétköznapokat, ezért nem ritka a szomorúság, a fontos döntések halogatása, az unalom és a nyugtalanság váltakozása. Sokan számolnak be alvászavarról, koncentrációs problémákról, feledékenységről is. A nyaralás utáni depresszió tudományosan alátámasztott pszichológiai jelenség. Bár nem komoly depresszió, hanem inkább lehangolt állapot, de komolyan kell venni.

Tippek a nyaralás utáni depresszió leküzdésére

Legyen rend – Rendetlenségbe hazaérni lehangoló, míg, ha már nyaralás előtt lecseréljük az ágyneműt, tiszta törölközőt teszünk a fürdőszobába, és új könyvet az éjjeliszekrényre, a hazatérés inkább „Üdvözöljük itthon” érzését kelti.

Tényleg pihenés legyen – Bár csábító, hogy minden percet valamilyen kalanddal és tevékenységgel töltsünk ki – különösen, ha rég nem nyaraltunk – bizonyított, hogy a nyaralás utáni jó közérzet sokkal tovább tart, ha valóban pihentető a vakáció. Persze az, hogy kit mi tölt fel, egyénenként változik. 

 Legyen mit várni – Még utazás előtt tervezzünk meg egy olyan programot, amire érdemes lesz várni, amikor visszatérünk! Nem kell drága eseménynek lennie, lényeg, hogy örömet okozzon! Ez emlékeztet arra, hogy nem kell lemondani a szórakozásról csak azért, mert az utazás véget ért.

 Plusz egy nap – Jó, ha sikerül úgy időzíteni a szabadságot, hogy a nyaralásból visszatérve legyen egy plusz nap a visszaállásra és ne kelljen egyből munkába állni! Legyen idő nyugodtan kipakolni, mosni, bevásárolni.

Méregtelenítés – Nyaraláskor hajlamosak vagyunk sokáig fennmaradni, alkohollal, finom ételekkel és desszertekkel kényeztetni magunkat. Egy „méregtelenítés” segíthet abban, hogy jobban érzzük magunkat fizikailag és mentálisan is. Koncentráljunk a teljes kiőrlésű gabonafélékből, friss zöldségekből és gyümölcsökből, halakból és olajos magvakból álló fogásokra, melyek kedvezően hatnak a hangulatunkra is.

Új szokás – Az utazás egyik célja új kultúrák megismerése, így nem csoda, ha olyan szokással is találkozunk, amit haza szeretnének hozni. Lehet, hogy az út nyelvtanulásra ösztönöz, vagy próbáljuk az ott tapasztalt ízeket a mindennapokba visszacsempészni. Lehet, hogy az öltözködési szokások tetszenek meg, vagy egy új sportág, amit a nyaraláson próbáltunk ki. Érdemes átgondolni, hogyan lehet az élményeket a jelenlegi életünkbe beépíteni. Ez segít felülkerekedni a nyaralás utáni depresszión.

Irány a szabadba – Nyaraláskor többet vagyunk jó levegőn, a szabad ég alatt. Folytassuk ezt folytatni egy-egy piknik, közös sportolás vagy nagyobb séták formájában! Ha figyelünk az egészségünkre, könnyebb elillan a rosszkedv is.

Hála – A vakáció nagyszerű lehetőség arra, hogy a hálára összpontosítsunk, és olyan pozitív gondolatokat generáljunk, amelyek segíthetnek megváltoztatni érzéseinket. A hálagyakorlatok bizonyítottan csökkentik a stresszt és elősegítik az általános jó közérzetet. 

Ha nem javul a helyzet

Néhány napnyi rosszkedv normális a nyaralás után, de ha ez nem javul huzamosabb idő után sem, érdemes felkeresni egy szakembert. Egy-két terápiás ülés segíthet visszarázódni a hétköznapokba, de az is lehet, hogy komolyabb probléma húzódik a háttérben! A depresszió súlyos egészségügyi állapot, és segítséget kérni nem szégyen, hanem az öngondoskodás jele, ami fontos a gyógyulás szempontjából!

 

 

forrás: Healthline.com

 

 

Megszakítás