Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Prediabétesz – Miért veszélyes és hogyan fordítható meg?

A prediabétesz olyan súlyos egészségügyi állapot, amikor a vércukorszint magasabb a normálisnál, de még nem elég magas ahhoz, hogy 2-es típusú cukorbetegségként diagnosztizálják. A prediabéteszben szenvedők több mint 80%-a nem tud az állapotáról. A prediabétesz jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát, de szerencsére a prediabétesz visszafordítható!

Kik a veszélyeztetettek?

Fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse a vércukorszintjét, ha a prediabétesz alábbi kockázati tényezői közül bármelyik fennáll:

– Túlsúlyos

– Elmúlt 45 éves 

– Van 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő szülője vagy testvére

– Heti 3 alkalomnál kevesebbet mozog 

– Volt terhességi cukorbetegsége, vagy 4 kg feletti babát szült

– Policisztás ovárium szindrómában szenved

Milyen szövődményei vannak a prediabétesznek?

A prediabétesz azt jelenti, hogy Önnél nagyobb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség és fokozott a kockázata a szívbetegségnek és a stroke-nak is. 

Hogyan fordítható meg?

Fogyjon le! – Ha csak a testsúlyának 5%-át veszíti el, az is óriási különbséget jelenthet (ez egy 100 kilós személy esetében mindössze 5 kilót jelent). Az első lépés az, hogy egészségesebb, kevesebb kalóriát tartalmazó ételeket fogyasszon. Kezdje azzal, hogy nyomon követi a súlyát, étkezési szokásait és fizikai aktivitását.

Étkezzen egészségesen! – A tányér felét keményítőt nem tartalmazó zöldségekkel (pl. spárgával, kelbimbóval és sárgarépával), negyedét teljes kiőrlésű gabonával, lassú felszívódású szénhidrátokkal (pl. barna rizs, köles, quinoa) a fennmaradó negyedét sovány fehérjével (pl. csirke, hal, bab) töltse meg! Legyen különösen óvatos az olyan szénhidrátokkal, mint a pékáru vagy a tészta, melyek gyorsan megemelik a vércukorszintet!

Mozogjon! – Heti ötször 30 perces tempós séta is megteszi. Egy edzőtárs segíthet a rutin betartásában, ezért hívjon fel egy barátot, vagy járjon edzőterembe és szerezzen új barátokat! Az aerob testmozgás (séta, úszás, tánc) és az erőnléti edzés (súlyemelés, fekvőtámasz, húzódzkodás) egyaránt jó. A legjobb ezek kombinációja. 

Aludjon eleget! – A megfelelő mennyiségű alvás segít egészséges szinten tartani a vércukorszintet. Ha nem tud aludni, túl korán kel, vagy 5 óránál kevesebbet alszik egy éjszaka, nagyobb valószínűséggel lesz cukorbeteg. A jobb alvás érdekében ne fogyasszon alkoholt vagy koffeint késő este, tartsa be a rendszeres alvásidőt, és legyen egy  nyugodt, csendes lefekvési rutinja.

Ne dohányozzon! – Ha dohányzik, itt az ideje leszokni. A dohányosok 30-40%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek cukorbetegek, mint a nemdohányzók. Cukorbetegeknél a dohányzás a tüneteket tovább súlyosbítja. 

Gyógyszeres kezelés – Bizonyos gyógyszerek segíthetnek a vércukorszint és az elhízás, valamint a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás kezelésében. Ezek a problémák nagyobb valószínűséggel jelentkeznek, ha prediabétesze van. Ebben az esetben fontos, hogy a gyógyszereket az előírásoknak megfelelően szedje! Ez javítja az egészségét és az életkilátásait! 

 

forrás: webmd

 

Megszakítás