Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Stressz-hányinger: Hogyan lehet kezelni és megelőzni?

Volt már olyan stresszes, hogy hányingert érzett, vagy hányt? A stressz okozta hányinger meglepően sokakat érintő, valós probléma. Szerencsére léteznek hatékony módszerek a kezelésére, sőt annak megelőzésére is.

Hogyan okoz hányingert és hányást a stressz?

Stresszhelyzetben, a szervezet hormonok özönét bocsátja ki, így készítve fel bennünket arra, hogy szembenézzünk vagy elmeneküljünk egy vélt fenyegetéstől. Ezek a hormonok váltják ki az „üss vagy fuss” reakciót. Ennek során egy sor változás történik a szervezetben annak érdekében, hogy a testben megnövekedjen az erő és a sebesség várva a közelgő harcot, vagy futást.  Nő a véráramlás az izmokhoz, nő a vérnyomás, a pulzusszám, a vércukorszint annak érdekében, hogy a testet több energiával lássa el.

Ez a túlélési mód kihat test összes rendszerére, beleértve az emésztőrendszert is. Az emésztőrendszeri tünetek egész sora jelentkezhet, beleértve a stresszes émelygést, a hasi fájdalmat, a székletürítési szokások megváltozását és még a stresszes hányást is.

Ugyanakkor nem mindenki tapasztal stressz-hányingert és stressz-hányást. Bizonyos mögöttes egészségügyi állapotok hajlamosabbá tehetik Önt rá, beleértve az olyan emésztőrendszeri állapotokat, mint az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy az olyan mentális állapotokat, mint a depresszió és a szorongás.

Hogyan lehet megelőzni a stressz-hányingert?

A jó hír az, hogy nem a stressz-hányinger nem életre szóló dolog. A legfontosabb a megelőzés. Szakértők három szokást javasolnak, amelyek segítenek elkerülni a stresszt, amely hányingerhez vezethet:

Testmozgás – A mozgás növeli a boldogsághormonok szintjét, javítja a hangulatot, és védi a szervezetet a stressz káros hatásaitól. Ha jelenleg nem aktív fizikailag, fokozatosan építse fel a napi 30 percnyi edzést (pl. úszás, tempós gyaloglás, tánc vagy kertészkedés) legalább a hét öt napján!

Meditáció – Kezdje napi 10 perces irányított meditációval, használjon online útmutatást vagy vegyen részt egy órán az alapok elsajátításához. Fokozatosan növelje a meditáció idejét körülbelül napi 20 percre.

Egészséges táplálkozás – Próbáljon gyakori, kisebb étkezéseket beiktatni a három nagy étkezés helyett. A nagyobb mennyiségű étel hajlamosabbá teheti a hányingerre. Amikor stresszes, az émelygés rosszabbodhat.

Enyhítse a stressz-hányingert borsmentával!

Tudjuk, hogy könnyebb mondani, csökkentse a stresszt, mint megtenni. Amikor Önre tör a stressz-hányingert, kezelje azt borsmentával! Tanulmányok szerint a borsmenta segít csökkenteni az enyhe hányingert, így kortyolgasson borsmentateát, amelyről ismert, hogy rendezi a gyomrot.

Mikor forduljon orvoshoz a stressz és a hányinger miatt?

Ha a stressz-hányinger kezd rendszeres problémává válni, beszéljen erről orvosával! Lehetséges, hogy felír Önnek egy olyan gyógyszert, amely segíthet a hányingeren, illetve különböző vizsgálatokat kér, hogy kizárjanak minden egyéb egészségügyi problémát.

Ha a stressz által kiváltott hányingere elmúlik, amikor a stressz megszűnik, akkor valószínűleg azonosítottuk a kiváltó okot. Ám ha továbbra is fennáll, akkor orvosa segít kideríteni az okát.

Megszakítás