Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Súlyemelés közben jelentkező herefájdalom

Az új év kezdetén sokan elhatározzák, hogy rendszeres sportolásba, fogyásba kezdenek. A testmozgás az egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen, ennek ellenére fontos, hogy fokozatosan és gondos odafigyeléssel vezessük be az életünkbe, mivel a nem megfelelő edzés könnyedén sérüléshez vezethet.

A herefájdalom gyakran tapasztalt tünet a súlyemelés közben, amelynek oka általában lágyéksérv. A lágyéksérv kialakulása a hasfali izomzat és kötőszövet alsó területének gyengülésének köszönhető, amelynek következtében herefájdalmat tapasztalhatunk.

Tünetei

Legtöbb esetben égető, fájó érzést érzékelhetünk a herék területén, illetve jelentkezhet a lágyékban tompa fájdalom, de akár a herezacskók enyhe duzzanatát is tapasztalhatjuk.

Szövődmények

A kizáródás a lágyéksérv súlyos szövődménye, különösen, ha leszáll a herezacskókba, vagy rászorul a belekre. Ez olyan vérellátási zavart okozhat, amit azonnal kezelni kell. A kizáródott sérv esetén a here fájdalma növekedhet, láz és szaporább szívverés is jelentkezhet.

Kezelés

A kezelés módja leginkább a lágyéksérv súlyosságától függ. Kevésbé súlyos esetben masszírozással kezelik a sérvet, de egyes esetekben előfordulhat, hogy műtétre kerül sor.

Megelőzés

Fontos, hogy aktuális erőknek megfelelően válasszunk súlyt, illetve figyeljünk a helyes testtartásra. Amikor az alsó testünkre dolgozunk, hajlítsuk be térdünket és figyeljünk oda, hogy ne derékból emeljük a súlyt. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy helyesen végezzük el a gyakorlatokat, érdemes szakemberhez fordulni.

Abban az esetben, ha tartós fájdalmat tapasztalunk érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni a súlyos szövődmények elkerülése érdekében!

Forrás: livestrong.com 

Megszakítás