Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Természetes módszerek az allergia enyhítésére

Egyes források szerint ma Magyarországon minden hetedik ember allergiás. A szezonális allergia leggyakoribb tünetei közé sorolhatók a tüsszögés, az orrfolyás, a szemviszketés és a bőrkiütés. De légszomj, emésztési panaszok, fáradtság, alvászavarok is szerepelhetnek a tünetek között. Fontos, hogy megfelelően kezeljük, hiszen az elhanyagolt allergiás nátha idővel akár asztmává is alakulhat! Így enyhítheti természetes módon a tüneteket.

 

Zárja ki a polleneket!

Bármilyen szép is legyen az időjárás, ha a pollenszám magas, tartsa az ablakokat és az ajtókat zárva, ne engedje be a polleneket a lakásba! A légkondicionáló berendezés segít megszűrni a lakás levegőjét, ám fontos, hogy ezt rendszeresen tisztíttassa át! 

Mossa le!

Miután hazaér zuhanyozzon le, öblítse le a haját, cserélje át a ruháját, hogy lemossa a polleneket magáról! Hagyja a cipőjét az ajtóban, ne vigye be a lakásba! 

Segít a maszk

Kertészkedés vagy takarítás közben viseljen maszkot, mely megakadályozza a pollenek légutakba jutását. 

Orröblítés

Az orröblítés átmossa, megtisztítja az orrjáratokat, és enyhíti az allergiás tüneteket. A tengeri sót tartalmazó orrspray-k kiválóak erre. 

Gőzölés

A meleg gőz belégzése enyhíti az orrdugulást, tisztítja az orrjáratot. Tartsa a fejét egy meleg (de nem túl forró) tál felé – az eredményesebb hatás kedvéért takarja le egy törülközővel a fejét – és élvezze, ahogy a gőz  kellemesen átjárja a légutakat! 

 Gyulladáscsökkentő étrend

Kutatások szerint azok, akik sok friss leveles zöldséget, fokhagymát, citrusokat és dióféléket fogyasztanak, kevesebb vagy gyengébb allergiás tünetről számolnak be.  Érdemes lehet erre az időszakra csökkenteni a húsbevitelt és kerülni a glutén tartalmú élelmiszereket. 

Probiotikumok

Kutatások bizonyítják, hogy a probiotikumok enyhítik a szezonális allergia tüneteit. Fogyasszon sok savanyú káposztát és egyéb, probiotikumokkal dúsított élelmiszereket. 

C vitamin

Allergia szezon idején napi 2000 milligramm C-vitamin jelentősen csökkenti a szervezet hisztamin szintjét, enyhíti a tüneteket. Mielőtt kipróbálná, beszéljen orvosával, hogy ajánlja-e az Ön esetében. 

Növelje a folyadékbevitelt

Allergiaszezon idején ajánlott több több vizet, teát, levest fogyasztani. Ez utóbbiaknak további előnye, hogy a gőzük is enyhíti a panaszokat. 

Természetes tisztítószerek 

Tartsa tisztán otthonát a beltéri allergének elkerülésére. Használjon olyan természetes tisztítószereket, melyek nem irritálják az orrát, mint az ecet vagy szódabikarbóna. Ha súlyos allergiája van, kérjen meg mást, hogy takarítson.

Kerülje a füstöt

Az aeroszolos spray-k, a fatüzelésű kandallók füstje és a cigarettafüst is súlyosbítják a tüneteket!

Ismerje meg a kiváltó okokat!

Biztosan tudja, mire allergiás? Kérjen időpontot egy allergológustól, hogy pontosan ismerje a kiváltó okokat! Így jobban megtervezheti, hogyan kerülje el az Önre veszélyes allergéneket.

 

Megszakítás