Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Üres fészek szindróma – Ha a gyerekek kirepülnek otthonról

Szomorússág, veszteségérzés, lehangoltság.  Az üres fészek szindróma leggyakrabban augusztus végén, szeptember elején jelentkezik, mikor a gyerek főiskolára, egyetemre megy, elköltözik vagy megházasodik -és sok szülő úgy érzi, már nincs szükség rá.

Meddig normális reakció?

Teljesen természetes, ha a szülő szomorú, mikor gyermeke kirepül a családi fészekből. Egyes esetekben azonban a gyermek távozása olyan depressziós reakciót vált ki, melyet minden bizonnyal kezelni kell. Ha az alábbi tünetek elhúzódóak, kérje szakember segítségét:

  • Úgy érzi, élete hasznos fejezetének vége
  • Túl sokat sír
  • Nem tud igazán semmire sem koncentrálni
  • Olyan szomorú és levert, hogy semmihez sincs kedve: se barátokkal találkozni, se dolgozni, se szórakozni menni
  • Nem tud eleget aludni/túl sokat alszik
  • Öngyilkossági gondolatai vannak

Mondjuk-e el a gyereknek?

Ez az időszak gyermeke életében arról szól, hogy egyedül is megállja a helyét a felnőttek világában, úgyhogy van épp elég aggódnivalója azon kívül is, hogy az Ön lelkiállapota miatt szorongjon. Egy „hiányzol” a beszélgetések végén épp elég!

Előfordulhat, hogy nemcsak Ön érzi magát az új helyzetben rosszul, hanem gyermeke is. Lehet honvágya, lehetnek gondjai az egyetemi/főiskolai beilleszkedéssel. Sok tinédzser küzd ilyen jellegű érzésekkel az első hetekben, de aztán az új barátok, kihívások, egyetemi programok feledtetik mindezt.

Keressen támogatást!

Amikor egy nő abban az életkorban van, hogy gyermeke kirepül, egyéb jelentős változásokkal is meg kell küzdenie, hiszen ez általában egybeesik a menopauzával, és ez az az időszak, mikor az idős szülőknek is gondját kell viselni. Mindez nagy terhet jelent mind érzelmileg, mind fizikailag, ezért kérjen bátran segítséget! Különösen nagy segítség lehet ilyenkor, ha a baráti körében vannak olyanok, akik már túl vannak az üres fészek szindrómán (és a menopauzán is).

Tartsa a kapcsolatot!

Akkor is közel maradhatunk a gyermekünkhöz, ha már külön élünk tőle. Törekedjünk arra, hogy rendszeresek legyenek a látogatások, a telefonbeszélgetések, az e-mail váltások, a szöveges üzenetek küldése vagy a videóhívások. Semmiképp ne követeljük meg azonban, hogy hetente látogasson bennünket és ne számoltassuk el az idejével! Ne feledjük, ő is egy új életszakaszba lépett, felnőtt! 

 

Új élet!

Gondoljon arra, hogy gyermeke elköltözésével több időt és energiát fordíthat a házasságára vagy a személyes érdeklődési körére!  Mindez segítheti az alkalmazkodást az új élethelyzethez. Minden bizonnyal számos olyan dolog van, melyet korábban szeretett volna kipróbálni, ám a gyermeknevelés mellett nem volt ideje rá. Most itt az idő, kényeztesse magát! Készítsen egy bakancslistát ezekről a dolgokról, és sorban próbálja ki őket! Lehet, hogy régóta szeretne megtanulni egy új nyelvet, kipróbálni egy új sportot, hobbit – nos, eljött az Ön ideje!

Maradjon pozitív!

Bizonyára emlékszik rá, mikor folyamatosan bömbölt a zene, és gyermeke folyton zajongott a barátaival, Ön pedig azon tűnődött, mikor lesz már nyugalom a házban? Hát most!

Mihez szeretne kezdeni? Olvasni? Kötni? Festeni? Zongorázni tanulni? Ne feledje, élete fele még hátravan, itt az idő, hogy visszataláljon régi önmagához, és megtervezze, mihez kezd az új szabadsággal!

Kapcsolatépítés

Ha egyedülálló, itt az idő, hogy kibővítse baráti körét. Amennyiben párkapcsolatban él, itt az idő, hogy újra felfedezzék egymást, színesebb, boldogabb, meghittebb, szexisebb időszakot éljenek át. Menjenek el éjszakai randira, csatlakozzanak egy táncklubhoz, vagy egyéb olyan csoporthoz, mely tevékenységét mindketten élvezik.

Mi a helyzet akkor, ha gyermeke kirepülése ráébreszti, az évek folyamán mennyire eltávolodtak egymástól, mennyire más nézeteket vallanak a legtöbb dologban? Még az ilyen kapcsolat is megmenthető, ha azt mindkét fél őszintén akarja, és hajlandó keményen dolgozni érte. Ehhez azonban mindenképpen szakértő segítségre van szükség.

Új kihívások

Tegye magát elfoglalttá, keressen új kihívásokat! A gyermekmentes szabadsággal új esélye van az újrakezdésre is. Fontolja meg, hogy felszabaduló idejében részt vesz egy továbbképzésen, esetleg valami teljesen új dolgot kezd el tanulni, vagy saját vállalkozásba kezd. 

Ez a kihívások időszaka. Semmi sem lesz már úgy, mint volt, de a más nem jelenti azt, hogy rosszabb lesz! Olyan dolgokat próbálhat ki, melyekről álmodni sem mert volna gyerekek mellett! Az élet egy nagy utazás, és a gyereknevelés csak egy szelete ennek. Itt az idő, hogy újabb lépést tegyen előre, újra a saját életét élje!

 

 

 

 

 

Megszakítás