Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Milyen betegségek állhatnak a túlsúly hátterében?

Magyarországon három felnőttből kettő rendelkezik valamennyi súlyfelesleggel. Az elhízás összetett betegség, számos tényező hozzájárulhat kialkulásához.  A közhiedelemmel ellentétben azonban az elhízás nemcsak a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás következménye, hátterében sokszor nem gyanított betegségek is állhatnak.

Függőség

A cukorral édesített, magas zsírtartalmú gyorsételek stimulálják az agy jutalomközpontjait és az olyan, függőséget okozó szerekhez hasonló elven működnek, mint az alkohol, a nikotin és a kannabisz. Ezáltal a gyorsételek függőséget okozhatnak az arra érzékeny egyénekben. A függőség összetett probléma, amit nagyon nehéz leküzdeni. 

Inzulin rezisztencia 

A nyugati étrend elősegíti az inzulinrezisztenciát, aminek következtében az energia a zsírsejtekben raktározódik el, ahelyett, hogy felhasználható lenne. A magas inzulinszint és az inzulinrezisztencia összefügg az elhízás kialakulásával. Az inzulinszint csökkentése érdekében csökkentse a finomított szénhidrátok bevitelét, és egyen több rostot.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy hormonjainak  elégtelen termelődése lassítja az anyagcsere folyamatokat, ami elhízáshoz vezet. További tünet még a fáradékonyság, álmatlanság, csökkent koncentráló képesség, hajhullás, bőr szárazság, székrekedés, csökkent nemi vágy, illetve menstruációs zavarok. 

PCOS

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a fogamzóképes nők közel 27 százalékát érinti. A pontos oka nem ismert, de valószínűleg   a genetika, az inzulinrezisztencia és a szervezet magasabb szintű gyulladása is hozzájárul a kialakulásához. A betegség jellemzői a petefészkek cisztái, a férfi hormonok magas szintje és a rendszertelen menstruáció. A pattanások, a szőrnövekedés, a súlygyarapodás és a sötét bőrfoltok az állapot egyéb tünetei. A PCOS növelheti a meddőség, a metabolikus szindróma, az alvási apnoe, az endometriumrák és a depresszió kockázatát. Kezelése olyan életmódbeli változtatásokkal kezdődik, mint a diéta és testmozgás. A testsúly mindössze 5-10 százalékos elvesztése segít a tünetek enyhítésében.

Cushing szindróma

A betegséget a kortizol  hormon túltermelődése okozza, mely a mellékvese vagy agyalapi mirigy daganata, de akár egyes gyógyszerek nagy adagban vagy hosszú időn át történő szedésének mellékhatásaként is kialakulhat. A betegség egyik legfőbb tünete az elhízás, mely főként az arcon, a hason és a nyakon jelenntkezik, a magas vérnyomás, koncentrációs zavar, hangulatingadozás és izomgyengeség. 

Egyes gyógyszerek

Számos gyógyszerkészítmény – például antidepresszánsok, antipszichotikumok, szteroidok –  súlygyarapodást okozhat mellékhatásként. Módosítják a test és az agy működését, csökkentik az anyagcsere sebességét vagy növelik az étvágyat.

Mit tehet?

Fektessen különös hangsúlyt a különféle zöldségekre és gyümölcsökre, a teljes kiőrlésű gabonákra, a sovány és fehérjedús ételekre, valamint az alacsony zsírtartalmú és zsírmentes tejtermékekre. Korlátozza a hozzáadott cukrot, zsírokat és csökkentse a sófogyasztást!  

A 3 és 5 év közötti gyermekeknek egész nap fizikailag aktívnak kellene lenniük. A 6-17 éves gyermekeknek naponta legalább 60 perc közepes vagy erőteljes fizikai aktivitásra van szükségük. A felnőtteknek heti 150 perc közepes intenzitású fizikai aktivitás ajánlott.

A megfelelő mennyiségű alvás hiánya szinténn elhízást okoz! Az újszülötteknek napi 14-17 óra alvásra van szükségük. Ez a mennyiség az életkorral csökken; a tinédzsereknek napi 8-10 órát, a felnőtteknek pedig 7 vagy több órát kellene aludniuk naponta.

Megszakítás