Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Az elhízás veszélyei és megelőzése: Hogyan tehetünk az egészségünkért?

Az elhízás napjaink egyik legnagyobb és legláthatóbb, ugyanakkor sokszor elhanyagolt egészségügyi problémája. Az Elhízás Elleni Világnap arra is figyelmeztet, hogy az elhízás súlyos betegségek kialakulásához vezethet, ám megfelelő odafigyeléssel és tudatos életmóddal mindez megelőzhető!

Milyen betegségeket okozhat az elhízás?

Az elhízás szinte minden szervrendszert érint, beleértve a szívet, a májat, a veséket, az ízületeket és még a reproduktív rendszert is. A túlsúly által okozott betegségek között szerepel a magas vérnyomás, a stroke, a szívkoszorúér-betegségek, a diabétesz, valamint különféle daganatos betegségek. Az elhízás ezen kívül mentális egészségügyi problémákat is okozhat, az önbizalom csökkenése, a depresszió és a szorongás gyakran jár együtt vele. 

A gyermekkori elhízás növekvő problémája

A gyermekek esetében is egyre nagyobb gondot jelent az elhízás. Magyarországon a 11-18 éves korosztály közel negyede küzd súlyfelesleggel, és ez a szám egyre csak növekszik. Ez a jövőre nézve súlyos következményekkel járhat, hiszen az elhízás már fiatalkorban növeli a különböző betegségek kialakulásának esélyét. Fontos tehát, hogy már gyermekkorban megalapozzuk a tudatos, egészséges életmódot, és példát mutassunk a fiataloknak.

A megelőzés kulcsa: Mit tehetünk az elhízás ellen?

Bár az elhízás leküzdése összetett feladat, nem lehetetlen. Fontos, hogy mindenki felismerje a megelőzés fontosságát, és már a mindennapi döntéseiben is figyeljen arra, hogy az étkezési és mozgási szokásai hosszú távon fenntarthatók és egészségesek legyenek.

Az elhízás megelőzése már egészen korán, akár a születés előtt megkezdődhet. A megfelelő táplálkozás a várandósság alatt, majd a kizárólagos szoptatás legalább 6 hónapos korig, és a szoptatás folytatása 2 éves korig hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermekek egészséges testsúllyal induljanak neki az életnek.

A felnőttkorban szintén sokat tehetünk az elhízás ellen, ha tudatosan odafigyelünk arra, hogy mit eszünk és hogyan élünk. Az egészséges és változatos étrend alapvető fontosságú, hiszen a túlsúly nem csupán esztétikai probléma, hanem az életminőséget is csökkenti. A rendszeres testmozgás szintén elengedhetetlen: napi 30 perc séta, kocogás vagy akár egy otthoni torna máris sokat jelenthet.

Nem létezik univerzális megoldás

Nincs egyetlen, mindenki számára megfelelő séma az elhízás kezelésére vagy megelőzésére. Mindenkinek más az életvitele, egészségi állapota és anyagi lehetőségei, így fontos, hogy az egyénre szabott megoldásokat keressünk. Bár sokan hajlamosak gyors megoldásokat keresni, a tartós fogyás és az ideális testsúly megtartása csak hosszú távú életmódváltással érhető el. Fontos, hogy türelmesek legyünk magunkkal, hiszen a felesleges kilók sem egyik napról a másikra rakódtak ránk, és azoktól sem fogunk egy pillanat alatt megszabadulni.

Kérjen segítséget szakembertől!

Egy dietetikus szakember segíthet a megfelelő étrend kialakításában, és hosszú távon motiválhat bennünket az egészségesebb életmód fenntartásában. Ha az egészséges táplálkozást és a mozgást beépítjük a mindennapjainkba, nemcsak a testsúlyunk lesz ideális, hanem az életminőségünk is jelentősen javulni fog. Tegyünk közösen az egészségünkért, hiszen a legnagyobb befektetés az, amit magunkba fektetünk!

Megszakítás