Gyógyító ételek influenzásoknak
Influenza idején a legjobb gyógymód a pihenés és regenerálódás, és bár a betegség sokszor jár étvágytalansággal és gyomorpanaszokkal, a megfelelő táplálkozás fontos ahhoz, hogy leküzdjük a kórokozót. Mit együnk, hogy felgyorsítsuk a folyamatot?
Maradjon hidratált!
Az influenza könnyen kiszárít. Nemcsak kevesebbet eszünk és iszunk ilyenkor, de a lázas ember a verejtékkel is vizet veszít. A megfelelő hidratálás segít a váladék feloldásában és az orrdugulás enyhítésében és a kórokozók szervezetből való eltávolításában. Ha hidratálásról van szó, a víz áll az első helyen. Természetes méregtelenítőként is működik a szervezet számára. A víz mellett kitűnő választás még:
Forró tea – A tea antioxidánsokat tartalmaz, emellett segít kitisztítani az eldugult orrot. Adjon hozzá egy kanál mézet és citromot, hogy enyhítse a torokfájást. Válasszon koffeinmentes változatot vagy olyan köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyteákat, mint a kakukkfű, körömvirág vagy zsálya!
Csirkeleves – Nátha és influenza esetén hagyományosan a húsleves az egyik leggyakrabban alkalmazott házi gyógymód. Elősegíti a folyadékbevitelt, illetve azon keresztül az orrváladék gyorsabb ürülését is. A folyadék melegsége nyugtatóan hat a fájós torokra és nemcsak tápláló, de gyulladásgátló hatással is bír, ami segíti a gyógyulást.
Zöldséglé – Amíg nem érzi magát képesnek arra, hogy szilárdat egyen, válasszon egy pohár alacsony nátriumtartalmú zöldséglevet. Vitaminokkal és antioxidánsokkal tölti fel, amelyek erősítik az immunrendszert és a szervezet védekezését a kórokozók ellen. Édes ízre vágyik? Válasszon 100%-os gyümölcslevet!
Étkezéspótló fehérje turmixok – Ha visszatért az étvágya, próbálja ki ezek egyikét, hogy biztosítsa a megfelelő tápanyagok és kalóriák bevitelét. Keressen laktózmentes, alacsony cukortartalmú változatot, ami legalább 6 gramm fehérjét tartalmaz. Ne feledje azonban, ha úgy érzi, inkább valódi ételt kíván, az a legjobb választás!
Fokhagyma
Tanulmányok szerint a nyersen fogyasztott fokhagyma erősíti az immunrendszert és erős vírusölő hatással bír. Jó választás lehet a levesek fűszerezésére, pirítósra dörzsölve, vagy apróra vágva, mézzel összekeverve fogyasztani.
Gyulladásgátló fűszerek
A cayenne bors, a csili, a kurkuma és a gyömbér is számos pozitív egészségügyi tulajdonsággal rendelkeznek, több kultúrában is immunerősítőként ismertek, emellett vérkeringést serkentő hatásuk miatt oldják a váladékot, enyhítik az orrdugulást. A gyömbér emellett csökkenti a gyomorfájást és a hányingert is. Frissen reszelve, por formájában vagy teaként is érdemes fogyasztani.
Pulyka, csirke, hal
Sovány fehérjét tartalmaznak, ami az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú része.Nem terhelik a gyomrot és segítenek energiával ellátni a szervezetet. A hal emelett tele van immunerősítő hatású Omega-3 zsírsavakkal!
Magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök és zöldségek
A C-vitamin nagymértékben erősíti az immunrendszert és segít a megfázás és az influenza tüneteinek csökkentésében. Válassza a zöld leveles zöldségeket, pároljon brokkolit, kelbimbót vagy fogyasszon főtt burgonyát, banánt, ha émelygés, hányás és hasmenés gyötri.
Pirítós
A pirítós vagy a keksz kiváló választás, amikor beteg. Jól passzolnak a levesekhez, és kímélik a gyomrot is.