Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Bántalmazó kapcsolat: miért nehéz kilépni belőle?

A kapcsolati bántalmazás lehet fizikai, szóbeli, vagy gazdasági erőszak is. Ez utóbbi esetben az egyik fél kiszolgáltatott gazdasági helyzetben tartja a másikat. Például az egyik fél  bevétele jóval több, ami  által hatalmat gyakorol, gazdasági függésben tartja a másikat. A bántalmazó kapcsolat sajnos döbbenetesen sokakat érint, és az érintettek gyakran nehezen találják meg a kiutat e nehéz helyzetből. De miért is olyan kihívás elszakadni egy ilyen kapcsolattól?
Gyakori, hogy mire egyértelművé válik a bántalmazott számára, hogy baj van, olyan nagy a kiszolgáltatottsága, hogy inkább a maradást választja. Ennek több oka is lehet:

Érzelmi kötődés és függőség – Az emberek hajlamosak ragaszkodni a szeretet és biztonság érzéséhez, amit a kapcsolat kezdetén tapasztalnak. A bántalmazó partner gyakran váltogatja a kedves és az erőszakos viselkedést, ami egyfajta érzelmi hullámvasúttá alakítja a kapcsolatot. Ez az állandó bizonytalanság erősíti az érzelmi függőséget, mivel az áldozat állandóan reménykedik a kapcsolat kezdeti, boldogabb időszakának visszatérésében.

Izoláció – A bántalmazók gyakran elszigetelik áldozataikat a családjuktól és barátaiktól, akik támogathatnák őket a nehéz helyzetben. Az izoláció érzése és a támogató hálózat hiánya megnehezíti az áldozatok számára, hogy erőforrásokat találjanak a kilépéshez.

Gazdasági függőség – Sok esetben az áldozat anyagilag is függ a bántalmazótól. Ez különösen igaz, ha a bántalmazó ellenőrzi a pénzügyeket, vagy ha az áldozatnak nincs saját jövedelme. A gazdasági bizonytalanság, például a lakhatás vagy a megélhetés kérdése, jelentősen akadályozhatja az elszakadást.

Félelem és szégyen – A bántalmazás sokszor magában foglalja a fenyegetést, hogy ha az áldozat elhagyja a kapcsolatot, akkor ő vagy szerettei bántódást szenvedhetnek. Emellett az áldozatok gyakran érzik úgy, hogy ők maguk is hibásak a történtekért, és szégyenérzetük miatt nem keresnek segítséget.

Társadalmi és kulturális nyomás – Sok társadalomban még mindig tabutéma a családon belüli erőszak, és az áldozatok gyakran attól tartanak, hogy kiközösítik őket, ha beszámolnak a bántalmazásról. Emellett néhány családban a válást vagy a szakítást negatívan értékelik, ami további akadályt jelenthet.

A bántalmazó kapcsolatból való kilépés bonyolult és fájdalmas folyamat, amely bátorságot és támogatást igényel. Fontos, hogy az áldozat tudja: nem ő a hibás, és léteznek olyan szervezetek, amelyek készen állnak arra, hogy segítséget és útmutatást nyújtsanak a szabaduláshoz.

Amikor az áldozat arra a nehéz döntésre jut, hogy kilép a bántalmazó kapcsolatból, több lépést is megtehet a saját testi és lelki egészségének megóvása érdekében:

  1. Biztonsági terv készítése: Fontos, hogy legyen egy részletes terve a biztonságos kilépéshez, amely magában foglalja a menekülési útvonalat, a fontos iratok és a pénz előkészítését, és a segítségnyújtó szervezetek elérhetőségeit.
  2. Támogató hálózat kiépítése: Próbáljon meg kapcsolatot tartani a családjával, barátaival vagy akár egy terapeutával, akik segíthetnek a helyzet feldolgozásában és a kilépés megvalósításában.
  3. Jogvédelem: Érdemes jogi tanácsot kérni, hogy tisztában legyen azokkal a jogokkal és lehetőségekkel, amelyek a védelmére szolgálnak, beleértve a távoltartási végzést és más jogi intézkedéseket.
  4. Önsegítő csoport és terápia: A csoportos támogatás és a szakemberrel történő beszélgetés segíthet az érzelmi sebek gyógyításában, és megerősítheti az áldozat önbizalmát és önbecsülését.
  5. Fizikai és lelki egészség ápolása: Fontos, hogy az áldozat gondoskodjon saját fizikai és mentális egészségéről, például rendszeres testmozgással, egészséges táplálkozással.

Mindezek a lépések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az áldozat sikeresen kilépjen a bántalmazó kapcsolatból, és újraépítse az életét egy biztonságos és támogató környezetben.

Megszakítás