Visszafordítható-e étkezéssel a prediabétesz?
A prediabétesz az az állapot, amikor a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem olyan magas, hogy cukorbetegséget jelentsen. Tartós fennállása esetén 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, ami fokozz a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázatát.
A prediabétesz egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással visszafordítható. Bár nem léteznek olyan ételek, amelyek csökkentenék a vércukorszintet, érdemes az étrendbe az alacsony glikémiás indexű élelmiszereket beiktatni, melyek fogyasztása segít elkerülni a vércukorszint jelentős ingadozásait.
Avokádó
Az avokádó egészséges zsírsavakban gazdag, javítja az inzulinérzékenységet, segít a telítettségérzet növelésében, csökkenti a vérnyomást és a gyulladásos folyamatokat.
Omega-3 zsírsavakban gazdag halak
A halak amellett, hogy nagyon jó fehérjeforrások, sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak. A többszörösen telítetlen zsírsavak fontos összetevői az egészséges vércukordiétának, ráadásul a könnyen elkészíthetőek egy rohanós napon is.
Fokhagyma
A fokhagyma csökkenti az éhomi vércukorszintet és az érrendszerre is pozitív hatással van. Egyes megfigyelések alapján a vöröshagyma is kedvező hatású.
Bogyós gyümölcsök
Noha a gyümölcsök növelik a vércukorszintet, a piros bogyósgyümölcsök, mint a meggy, az áfonya vagy a szeder, alacsonyabb glikémiás index-szel rendelkeznek. Emellett magas rosttartalmuk is számos pozitív élettani hatással bír.
Almaecet
Az almaecet a gyomorban található bizonyos enzimek mennyiségét csökkenti, illetve étkezés után vízzel elkeverve javítja az inzulinérzékenységet.
Leveles zöldségek
A leveles zöldségek – mint a spenót, kelkáposzta, mángold – rendkívül alacsony glikémiás indexű, magas rosttartalmú, magnéziumot és A-vitamint is tartalmazó élelmiszerek, melyek rendszeres, napi fogyasztása 14%-al csökkenti a 2 típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Chiamag
A chiamag olyan ősi, gluténmentes gabona, melynek nemcsak rost- és omega-3-zsírsav tartalma magas, de magnéziumot, káliumot, folsavat, vasat, kalciumot és antioxidánsokat is bőven tartalmaz. Javítja az inzulinérzékenységet, csökkenteni az LDL-koleszterinszintet és a triglicerid szintet is.
Kakaó
A kakaóbab gazdag antioxidánsokban, valamint a glükóztermelést szabályozó anyagokat is tartalmaz. Legalább 70%-os, vagy annál magasabb kakaótartalmú étcsokoládét érdemes választani!
Diófélék
A legtöbb dióféle alacsony glikémiás index-szel rendelkezik, emellett magas rosttartalommal bírnak. A mandula fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel segít a vércukorszint étkezés utáni szabályozásában és csökkentésében, valamint a cukorbetegség megelőzésében. Azonban figyeljünk oda a mennyiségekre, mivel a diófélék kalóriatartalma magas!
Teljes kiőrlésű gabonák
Nagyobb mennyiségű rostot, fitokémiai anyagot és tápanyagot tartalmaznak, ezáltal lassú felszívódásúak, a vércukorszintet csak kismértékben, fokozatos emelik.
Tojás
Növeli a telítettségérzetet, csökkenti az étvágyat, ideális snack vagy gyors reggeli!
Kávé
Tanulmányok szerint, a koffeines és koffeinmentes kávé fogyasztása is csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Természetesen ez csak akkor igaz, ha kerüljük a cukor, szirup, vagy tej hozzáadását.
A cukorbetegség előszobájának is nevezett prediabétesz kellő odafigyeléssel és életmódváltással megfordítható! A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett azonban ne feledkezzen meg a rendszeres testmozgásról sem!
Forrás: healthline.com