Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Visszafordítható-e étkezéssel a prediabétesz?

A prediabétesz az az állapot, amikor a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem olyan magas, hogy cukorbetegséget jelentsen. Tartós fennállása esetén 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, ami fokozz a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázatát.

A prediabétesz egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással visszafordítható. Bár nem léteznek olyan ételek, amelyek csökkentenék a vércukorszintet, érdemes az étrendbe az alacsony glikémiás indexű élelmiszereket beiktatni, melyek fogyasztása segít elkerülni a vércukorszint jelentős ingadozásait.

Avokádó

Az avokádó egészséges zsírsavakban gazdag, javítja az inzulinérzékenységet, segít a telítettségérzet növelésében, csökkenti a vérnyomást és a gyulladásos folyamatokat.

Omega-3 zsírsavakban gazdag halak

A halak amellett, hogy nagyon jó fehérjeforrások, sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak. A többszörösen telítetlen zsírsavak fontos összetevői az egészséges vércukordiétának, ráadásul a könnyen elkészíthetőek egy rohanós napon is.

Fokhagyma

A fokhagyma csökkenti az éhomi vércukorszintet és az érrendszerre is pozitív hatással van. Egyes megfigyelések alapján a vöröshagyma is kedvező hatású.

Bogyós gyümölcsök

Noha a gyümölcsök növelik a vércukorszintet, a piros bogyósgyümölcsök, mint a meggy, az áfonya vagy a szeder, alacsonyabb glikémiás index-szel rendelkeznek. Emellett magas rosttartalmuk is számos pozitív élettani hatással bír.

Almaecet

Az almaecet a gyomorban található bizonyos enzimek mennyiségét csökkenti, illetve étkezés után vízzel elkeverve javítja az inzulinérzékenységet.

Leveles zöldségek

A leveles zöldségek – mint a spenót, kelkáposzta, mángold – rendkívül alacsony glikémiás indexű, magas rosttartalmú, magnéziumot és A-vitamint is tartalmazó élelmiszerek, melyek rendszeres, napi fogyasztása 14%-al csökkenti a 2 típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Chiamag

A chiamag olyan ősi, gluténmentes gabona, melynek nemcsak rost- és omega-3-zsírsav tartalma magas, de magnéziumot, káliumot, folsavat, vasat, kalciumot és antioxidánsokat is bőven tartalmaz.  Javítja az inzulinérzékenységet, csökkenteni az LDL-koleszterinszintet és a triglicerid szintet is.

Kakaó

A kakaóbab gazdag antioxidánsokban, valamint a glükóztermelést szabályozó anyagokat is tartalmaz. Legalább 70%-os, vagy annál magasabb kakaótartalmú étcsokoládét érdemes választani!  

Diófélék

A legtöbb dióféle alacsony glikémiás index-szel rendelkezik, emellett magas rosttartalommal bírnak. A mandula fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel segít a vércukorszint étkezés utáni szabályozásában és csökkentésében, valamint a cukorbetegség megelőzésében. Azonban figyeljünk oda a mennyiségekre, mivel a diófélék kalóriatartalma magas!

Teljes kiőrlésű gabonák

Nagyobb mennyiségű rostot, fitokémiai anyagot és tápanyagot tartalmaznak, ezáltal lassú felszívódásúak, a vércukorszintet csak kismértékben, fokozatos emelik.

Tojás

Növeli a telítettségérzetet, csökkenti az étvágyat, ideális snack vagy gyors reggeli!

Kávé

Tanulmányok szerint, a koffeines és koffeinmentes kávé fogyasztása is csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Természetesen ez csak akkor igaz, ha kerüljük a cukor, szirup, vagy tej hozzáadását.

A cukorbetegség előszobájának is nevezett prediabétesz kellő odafigyeléssel és életmódváltással megfordítható!  A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett azonban ne feledkezzen meg a rendszeres testmozgásról sem! 

Forrás: healthline.com  

 

 

Megszakítás