Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

A csontsűrűség vizsgálat fontossága

A néma járvány!

„A csontritkulás sajnos az utóbbi időben népegészségügyi probléma lett, a csonttörések száma emelkedik, és ha ez idősebb korban történik, akkor az életminőség romlása várható.” – mondta el a Szabadhajdúnak Dr. Erdős András szakorvos. A csontritkulást néma járványnak tekintik a szakemberek, hiszen klinikai tünete a csonttörés, ami már csak a súlyos, előrehaladott csontritkulás esetén alakul ki. Ezért fontos ennek megelőzése szűrésekkel, életmód tanácsokkal, hogy minél később, vagy egyáltalán ne alakuljon ki a csontritkulás.

A csontritkulás szűrése teljesen fájdalommentes! Habár röntgenvizsgálatokkal észlelhető a csont­állomány felritkulása, de ha már röntgenen látszik, akkor az előrehaladott stádiumot jelent. Ezért fontos a csontsűrűség mérése a megfelelő eszközzel, amit eddig csak Debrecenben tudtak egész testre szűrni. Szeptembertől viszont már Hajdúböszörményben is lehetőség van a lakosság szűrésére az alkar vizsgálatával.

Az esetlegesen előforduló betegség visszaszorítására, kordában tartásában nagyon sokat fejlődött az orvostudomány. A szakorvosok már pontosan tudják, hogy az eset súlyosságától függően hol és hogyan kell beavatkozniuk. „Mára rengeteg terápiás lehetőség terjedt el – mind gyógyszeres, mind injekciós – amelyekkel ez a betegség kordában tartható.” – tette hozzá Dr. Erdős András szakorvos.

„Az a tapasztalatunk, hogy nagyon örül a lakosság ennek a vizsgálati lehetőségnek.” – tette hozzá Horváth Zsuzsanna, a kistérségi Egészségfejlesztési Iroda irodavezetője. Többségében hölgyek keresik fel a prevenciós szűréseket, pedig a férfiaknak is fontos lenne. A vizsgálat maga az alkaron történik, egy rövid 5-10 perces folyamat, és semmiféle fájdalommal nem jár. Az eredmény rögtön megvan, azonnal kézbe is vehető. Ha szakember segítségével végzett vizsgálat kiértékelése is megtörténik helyben, ahol ha eltérést látnak, háziorvoshoz vagy szakorvoshoz irányítják a betegeket.

Szeptembertől Hajdúböszörményben a Szakrendelő épületében mindenki számára elérhető a csontsűrűség mérés 9 órától 14 óráig egy előzetes telefonos bejelentkezés után!

A szűrés életet menthet, ha hívják, menjen el!

A kistérségi Egészségfejlesztési Iroda elérhetőségei:

Cím: 4220 Hajdúböszörmény, Korpona utca 17.

Telefonszám: +36 20 298 8867

Honlap: http://efi.eszv.hu

Facebook: https://www.facebook.com/hajduboszormenyefi

Megszakítás