Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

A húsfogyasztás csökkentésének egészségügyi hatásai

A húsfogyasztás korlátozása számos egészségügyi előnnyel jár, ami függ az általános étrendtől és a csökkentett húsfajtáktól is. Nem kell vegetáriánussá válni, már az is sokat jelent, ha hetente egy nap húsmentesen étkezünk! 

Íme a húsfogyasztás csökkentésének előnyei:

Támogatja az általános egészségi állapotot és a fogyást

A húst korlátozó vagy kizáró étrend összefüggésbe hozható a fogyással, a koleszterinszint, a vérnyomás javuló értékeivel, valamint a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség kockázatának csökkenésével. Ennek hátterében valószínűleg a jótékony növényi vegyületek (rost, antioxidánsok, egyes mikrotápanyagok, stb.) magasabb beviteléből erednek. Ezenkívül a növényi alapú étrendet fogyasztók általában kevesebb kalóriát és zsírt fogyasztanak. Fontos azonban tudni, hogy a növényi alapú étrendből is hiányozhatnak fontos tápanyagok (pl. B12-vitamin, cink, kalcium, vas, omega-3 zsírsavak, stb) ha nem tervezzük meg azt jól.

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A növényi alapú étrend, amely korlátozza a húst, különösen a zsírosabb vörös húsokat és a magas só- és tartósítószer tartalmú feldolgozott húsokat, összefügg a szívbetegségek kockázatának csökkenésével. Ezek a termékek gyulladást okozhatnak a szervezetben, ami idővel stroke-hoz, szívrohamhoz és szívelégtelenséghez vezethet. Bár a testmozgás fontos a szív egészsége szempontjából, a legnagyobb hatást a húsfogyasztás csökkentése gyakorolja. Ha húst fogyaszt, cserélje a vörös húst csirkére, pulykára vagy halra és kerülje a feldolgozott húsokat!

Javítja a bélrendszer egészségét

A húst kizáró étrend általában magas rosttartalmú. A rostok táplálják a bélben lévő jótékony baktériumokat, amelyek a szervezetben gyulladáscsökkentő és immunrendszert támogató szerepet betöltő vegyületeket termelnek. Emellett szerepet játszhatnak bizonyos rákos sejtek növekedésének megakadályozásában, a testösszetétel javításában és a 2-es típusú cukorbetegség elleni védelemben is.  Ráadásul a több gyümölcs és zöldség fogyasztásával olyan vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz is jutunk, amelyek a húsban nem találhatóak meg.

Véd bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben

Az állati fehérjéket, különösen a vörös és feldolgozott húsokat összefüggésbe hozták a vastagbél-, a mellrák és egyéb rákos megbetegedések fokozott kockázatával. A növényi alapú étrend, amely korlátozza vagy teljesen kizárja a húst, a vastagbélrák alacsonyabb előfordulási gyakoriságával jár.

Jobb a környezet számára

A hústermelés üvegházhatású gázok kibocsátásához vezet, és negatív környezeti hatásokkal jár. A húsfogyasztás egy részének vagy egészének növényi élelmiszerekkel való felcserélése jótékony hatással van a környezetre.

Tippek a húsfogyasztás csökkentésére

Ha csökkenteni szeretné a húsfogyasztását, kezdje azzal, hogy a vörös húsokat a kevesebb telített zsírt tartalmazó baromfira, halra, a tenger gyümölcseire cseréli.

Válasszon növényi alapú fehérjeforrásokat, mint a csicseriborsó, bab, lencse, diófélék, magvak, valamint szójaalapú termékek! Dúsítsa ezekkel a húsos ételeket!

Megszakítás