Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Elhízás – több tényező befolyásolja, mint gondolná

Az elhízás nemcsak a fizikai megjelenésre van hatással, hanem olyan betegségekre is hajlamosít, mint a 2. típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, rákos megbetegedések, agyér betegség, szív- és érrendszeri betegségek,  artrózis.

Annak megállapítására, hogy valaki elhízott-e vagy sem, többféle módszer is alkalmazható. Az egyik módszer a testtömegindex (BMI) kiszámítása. Ahhoz, hogy kiderüljön, mennyi a mi testtömeg indexünk, el kell osztani a frissen mért testtömeget (kg) a magasság (m) négyzetével (kg/m2). A másik módszer a derékkörfogat mérése: férfiaknak ajánlatos 102 cm alatt maradni, míg a nőknél 88 cm a határ az egészséges testsúlyhoz.
Mennyi a normál testtömeg index?
  • Normális testsúly: 18,5-24,99
  • Túlsúly: 25-29,99
  • I. fokú elhízás: 30-34,99
  • II. fokú elhízás: 35-39.99
  • III. fokú elhízás: 40 és afölött

Az egészséges testsúly fenntartása többről szól, mint gondolnánk. Bár a kalóriák száma és az ételek minősége is fontos, azonban számos más tényező is hozzájárul az egészséghez és a testsúlykezeléshez:

Megfelelő étrend: A kiegyensúlyozott, elegendő fehérjét, egészséges zsírokat, rostokat, összetett szénhidrátokat és pre/probiotikumokat tartalmazó étrend biztosítja, hogy a szervezet hozzájusson az alapvető tápanyagokhoz.

Alvás: Sokszor hallani, hogy az elegendő alvás mennyire fontos, ez a testsúlykezelésez és fenntartáshoz is elengedhetetlen, hiszen hozzájárul hormonális egyensúly és az étvágyszabályozás szempontjából.

Stresszkezelés: A stressz megfelelő kezelése megelőzheti az érzelmi evést és a kortizol szinttel összefüggő súlygyarapodást.

Anyagcsere támogatás: A jó hír az, hogy a diéta és a testmozgás mellett léteznek olyan étrend-kiegészítők, amelyek segíthetnek a fogyásban és az egészséges testsúly fenntartásában.

  • A B-vitaminok fő feladata, hogy segítsék a szervezetedet a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjében, valamint az ételekben tárolt energia felhasználásában.
  • Egy 2011-es tanulmány szerint a kalcium- és D-vitamin-kiegészítőket szedő túlsúlyos és elhízott felnőttek jelentősen több hasi zsírt veszítettek, mint a kiegészítőket nem szedők.
  • A magnézium szükséges a szervezet energiatermeléséhez, emellett segíti a a vércukorszint szabályozását.
  • A koffeint, kolint és kapszainoidokat tartalmazó kiegészítők is segítik a testsúlyszabályozást és az anyagcserét, és biztonságosak, ha az orvos utasításainak megfelelően használják őket.

Azonban nem fog fogyni anélkül, hogy ne változtatná meg azt is, hogy mennyit mozog és mennyi kalóriát visz be naponta.

Fizikai aktivitás: A rendszeres fizikai aktivitás fokozza az anyagcserét és javítja az általános testösszetételt.

Megszakítás