Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

Tippek a puha függőségek kezelésére

 

A puha függőség kifejezés meglehetősen új, és valójában nem is függőség, inkább egy rossz szokás. Ilyenkor nem valamilyen szertől (drog, alkohol stb.) függünk, hanem egy viselkedéstől, ami problémává válhat, ha valaki túl gyakran csinálja. Mikortól és miért lehet gond? Mire figyeljünk, hogyan és miért változtassunk? 

Mikor probléma?

Mivel olyan viselkedési formákról van szó, amelyek mértékletesség esetén normálisak, annak eldöntéséhez, hogy egy szokás függőségnek minősül-e, meg kell nézni, az hogyan hat az illető életére. Puha függőség, ha órákon át pörgeti a Facebookot, vagy leül egy félórára TV-t nézni, és aztán két órán keresztül fel sem áll előle. A sorozatnézés lehet, hogy az egyik embernek szimpla kikapcsolódás, míg a másik számára a párkapcsolati problémák elkerülésének módja. 

Puha függőség vagy valódi függőség?

A puha függőséget leginkább a viselkedési függőséghez lehet hasonlítani. A viselkedési függőség akkor jelentkezik, amikor kényszeresen vesz részt valamilyen tevékenységben. Vegyük példaként a vásárlási függőséget, amikor az idő nagy részét azzal tölti, hogy a vásárláson gondolkodik, vagy naponta órákat tölt online vásárlással. Ez a pénzügyeire is hatással van, s bár próbál változtatni, nem megy. Puha függőségről akkor beszélünk, ha a vásárlás kikapcsolódás vagy menekülés a napi stressz elől. Lehet, hogy többet költ, mint kellene, de nem adósodik el, és nem érzi úgy, hogy elvesztette volna a kontrollt.

Hogyan alakul ki a függőség?

Minden alkalommal, amikor kellemes tevékenységet folytatunk, az agy dopamint szabadít fel. Minden egyes alkalommal, amikor ezt a tevékenységet végezzük, a dopamin felszabadulása erősíti a szokást. A test pedig egyre jobban vágyik a dopaminra. 

Helyettesítse a puha függőségeket egészséges szokásokkal!

Miután azonosította a puha függőséget, próbálja meg egészséges szokással helyettesíteni azt. Ha például megpróbál leszokni az édességről, menjen el a desszertezés helyett sétálni vacsora után. Az alternatív szokások segíthetnek ellensúlyozni a puha függőség iránti vágyat.

Vizualizálja a sikerét!

Hasznos, ha vizualizálja a sikerét. Ha elképzeli magát, ahogyan elkerüli a kísértést, gyakorolhatja az új viselkedést! Ha például nehezen tud ellenállni az egészségtelen ételeknek, amikor étteremben eszik, képzelje el, hogy egészséges ételt rendel helyette!

Azonosítsa a kiváltó okot!

Sikeresebb lesz a függőség megtörése, ha rájön, mi váltja ki. Vezessen naplót arról, hogy mi történt közvetlenül azelőtt, hogy belekezdett volna a viselkedésbe, amiről le szeretne szokni! Írja le az eseményeket és a körülményeket, valamint az érzelmeit. Ha sikerült azonosítani, próbálja meg elkerülni a kiváltó okokat!

 Gyakoroljon önkontrollt!

Akárcsak az izmok edzésénél, az önkontroll gyakorlásával is egyre erősebb lesz és könnyebb ellenállni a kísértésnek! Bármilyen rendszeres önkontroll gyakorlat fokozatosan növeli a képességét, hogy ellenálljon a kísértésnek.

Szerezzen támogatást!

A puha függőségektől való megszabadulás nem könnyű. A nap nagy részét öntudatlanul töltjük azzal, hogy jó és rossz szokásokba bonyolódunk. Ha családja, barátai és munkatársai támogatják, hogy elkerülje a kiváltó okokat, ellenálljon a kísértésnek, és új szokásokat alakítson ki, könnyebbé teheti a folyamatot.

Kezelje a stresszt!

A stressz hozzájárul a függőséget okozó viselkedéshez, rossz szokásokhoz. Ha megtanulja testmozgással, elegendő alvással és más relaxációs technikákkal kezelni a stresszt, akkor nem lesz szüksége a puha függőségeket okozó rossz szokásokra ahhoz, hogy megbirkózzon vele!

A puha függőségeknek sokféle formája van, és észrevétlenül valódi függőségekké válhatnak. A félelem, a menekülés, a tagadás, a kontroll hamis érzése és az érzések elzsibbasztásának vágya mind-mind táplálhatja a negatív tevékenységeket. Amint a káros problémákat kezeljük, a rossz szokás iránti igény megszűnik, de ehhez a függő és egy szakember közös munkája szükséges. A rossz szokásokat egészséges szokásokkal lehet helyettesíteni! Legyen tudatos, és kezdjen el változtatni most!

forrás: webmd

Megszakítás