Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

10 tipp a rák megelőzéséhez

A Rákos megbetegedés esetén a korai diagnózis fontos, de lehet-e ennél többet tenni? A Harvard School of Public Health tudósai szerint arákos halálesetek akár 75%-a megelőzhető életmódbeli változtatásokkal. 

Ha betartja az alábbi tanácsokat, jelentősen csökkentheti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus légzőszervi betegségek és a cukorbetegség kockázatát is.

1. Egészséges testsúly

Próbálja meg elérni, illetve megtartani a normál testsúlyt! Mind az elhízás és túlsúly, mind pedig az alultápláltság és kóros soványság kerülendő! Az Egészségügyi Világszervezet az egészséges felnőttkori BMI-t (testtömegindex) 18,5 és 24,9 között határozza meg. A testzsír számos rákos megbetegedés oka, és a túlsúly, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a stroke, és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát is növeli. 

2. Mozogjon rendszeresen!

Az ülő életmód egyre gyakoribb, és senkinek sem tesz jót. A testünket mozgásra teremtették. A szakértők hetente legalább 150 perc közepes intenzitású testmozgást (séta, kerékpározás, háztartási munka, úszás, tánc) vagy 75 perc erőteljes testmozgást (futás, csapatsportok, gyors kerékpározás) javasolnak. A rákmegelőzés szempontjából minél nagyobb a fizikai aktivitás, annál nagyobb az előny.

3. Egyen több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!

Fogyasszon naponta legalább 30 gramm rostot. Részesítse előnybe a teljes kiőrlésű gabonaféléket (barna rizs, zab, árpa és rozs), nem keményítőtartalmú zöldségeket, gyümölcsöket és hüvelyeseket. Törekedjen legalább napi öt adag zöldségre és gyümölcsre.

4. Korlátozza a „gyorsételek” és más, magas zsír-, keményítő- és cukortartalmú feldolgozott élelmiszerek fogyasztását!

Ez segít a kalóriabevitel ellenőrzésében és az egészséges testsúly fenntartásában. A feldolgozott, csomagolt vagy előre elkészített élelmiszerek tele vannak zsírokkal, keményítővel és cukorral. Koncentráljon a valódi ételekre.

5. Korlátozza a vörös és feldolgozott húsok fogyasztását!

A vörös húsok (például marha-, borjú-, sertés- és bárányhús) fogyasztását korlátozza, akárcsak a feldolgozott, sózott, pácolt, füstölt húsokét. A fehérjét teljes kiőrlésű gabonafélékből, hüvelyesekből, baromfiból, halból, tejtermékekből és tojásból szerezze be.

6. Korlátozza az alkoholfogyasztást!

Úgy tűnik, hogy már kis mennyiségű alkohol is növelheti egyes rákos megbetegedések, de a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Amennyiben alkoholt fogyaszt, limitálja azt 2 egységnyire amennyiben Ön férfi, nőként pedig ne fogyasszon napi egy pohár bornál/sörnél többet!

7. Csökkentse a cukros vagy édesített italok fogyasztását!

Mit jelent ez? Ne igyon több olyan szénsavas üdítőt, sportitalt, energiaitalt, vagy kávé- és teaalapú italt, amelyhez cukrot adnak. Maradjon a víznél és a cukrozatlan italoknál: ezzel nemcsak a súlyát fogja csökkenteni, de számos rákos megbetegedést és a fogszuvasodást is elkerülheti.

8. Ne használjon étrend-kiegészítőket rákmegelőzésre!

Az étrend-kiegészítők nem ajánlottak rákmegelőzésre. Ha egyébként egészséges, és egészségesen táplálkozik, akkor az étkezéseken keresztül is megfelelő tápanyaghoz juthat.

9. Szoptassa gyermekét, ha teheti!

Gyermeke számára legjobb, ha legalább hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kap, és csak ezután kezdi meg a hozzátáplálást! Ez nemcsak az anyukát védi meg az emlőrák ellen, hanem a gyermeket is a fertőzésektől.

10. Rendszeres szűrővizsgálatok!

Annak érdekében, hogy az esetleges betegségeket időben felfedezhessék, és minél hamarabb megkezdhessék a megfelelő kezelést, elengedhetetlen, hogy részt vegyen az ajánlott szűrővizsgálatokon 

https://www.fredhutch.org/en/news/center-news/2018/05/10-tips-cancer-prevention-report.html

Megszakítás