Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

10 tipp, hogy elkerülje a függőségébe való visszaesést

A decemberi ünnepkör testileg és érzelmileg is megterhelő lehet a függőségből gyógyulók számára. Összegyűjtöttük 10 szakértői tippet, ami megkönnyíti átvészelni a karácsonyi és szilveszteri szezont anélkül, hogy visszaesne drog-, alkohol-, cigi- vagy egyéb függőségébe.

Határozza el magát már kora reggel! Kezdje minden reggelét egy szilárd elhatározással amellett, hogy tiszta marad. Ez olyan cél, ami megkönnyíti a kísértésnek való ellenállást.

Értékelje a helyzetet! Mielőtt elindulna valahová, értékelje, az adott esemény mekkora kockázat a visszaesésre! Ha a gyógyulás korai szakaszában jár, érdemes csak alacsonyabb kockázatú eseményeken részt vennie. Akik már több ideje gyógyultnak számítanak, azok megpróbálkozhatnak olyan magasabb kockázatú összejövetelekkel is, mint például egy korlátlan alkoholfogyasztást biztosító céges buli. Ebben az esetben érkezzen autóval és távozzon korábban, ha úgy érzi, hogy kezd veszélyessé válni a rendezvény az Ön számára!

Gondolkozzon előre! Vigyen magával olyan ételt és italt, mely biztonságos és élvezhető! Ha például a pezsgő túl nagy kísértést jelent egy szilveszteri bulin, válasszon alkoholmentes változatot a koccintáshoz!

Ismerje, mi az, ami könnyen kiváltják a visszaesést! A leggyakrabban az éhség, fáradtság, a magány vagy a harag váltja ki a függőséghez való visszanyúlás kényszerét. Figyeljen mentális és fizikális egészségére annak érdekében, hogy elkerülje az ilyen helyzeteket!

Étkezzen megfelelően! Az alacsony vércukorszint idegességet, ingerlékenységet okoz, ami könnyen meggondolatlan viselkedéshez vezethet. Érdemes háromóránként fogyasztani valamit a kiegyensúlyozott vércukorszint érdekében.

Csökkentse a stresszt! Ha úgy érzi túl nagy a nyomás, vonuljon pár percre félre, és próbáljon meg meditálni. Emellett a rendszeres testmozgás is segíti elterelni a figyelmét függőségéről.

Foglalja le magát! Kérje meg ismerősét – aki nem él semmilyen szenvedélybetegséggel – kísérje el Önt az ünnepi rendezvényekre, hogy segítse a gyógyulás útján tartani. Továbbá nyugodtan ajánlja fel segítségét a házigazdának, ezzel is terelve gondolatait a függőségéről.

Gyakoroljon NEM-et mondani! Ha nem szeretné megosztani függőségét családjával, barátaival az ünnepi összejöveteleken, találjon ki előre megfelelő válaszokat arra, hogy miért nem iszik például alkoholt. 

Tanulja meg legyőzni a sóvárgást! A függőség iránti sóvárgás nagyjából 20 percig tart. Ez idő alatt próbálja meg elterelni a figyelmét például légzőgyakorlatokkal, azzal, hogy kimegy a helyiségből vagy bármi mással!

Támaszkodjon másokra! Töltse idejét azokkal a szeretteivel, akik támogatják Önt a leszokásban vagy látogasson el egy támogató csoportba az ünnepek alatt! 

Forrás: everydayhealth.com

Megszakítás