Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

A depresszió fizikai jele

A depresszió nem csupán egy időszakos hangulatzavar, hanem komoly mentális betegség, melynek gyakran fizikai tünetei is vannak. Sokan nem is gondolnák, hogy a hátfájás, az emésztési zavarok vagy a krónikus fáradtság mögött depresszió húzódhat meg.

A depresszió leggyakoribb fizikai tünetei:

Alvászavar – A depresszió nemcsak a mentális egészségre van hatással, hanem a testire is. A depressziós embereknél gyakori probléma, hogy nehezen alszanak el vagy pont ellenkezőleg, túl sok időt töltenek alvással.

 

Mellkasi fájdalom – A mellkasi fájdalom gyakran szív-, tüdő- vagy gyomorproblémákat jelez, de a depresszió egyik tüneteként is ismert. Mellkasi fájdalommal mindenképp ajánlott mielőbb felkeresni a kezelőorvost, hiszen komoly probléma jele lehet!

 

Folytonos fáradtság és kimerültség – Hiába alszol 8 órát, folyton fáradtnak érzed magad? A mindennapi teendőidet sem tudod ellátni? Akkor valószínűsíthető, hogy depresszióban szenvedsz.

 

Fájó izmok és ízületek – A krónikus fájdalommal élők körében igen gyakori a depresszió kialakulása. Azonban, a depresszió is vezethet folytonos fájdalomhoz, mivel a két állapotnak közös kémiai hírvivő rendszere van az agyban. A depressziós emberek háromszor nagyobb eséllyel szenvednek állandó fájdalomtól.

 

Emésztési problémák – Az emésztőrendszerünk szoros kapcsolatban áll az agyunkkal. A depresszió gyakran okoz hányingert, emésztési zavarokat, hasmenést vagy épp székrekedést.

 

Fejfájás – Tanulmányok szerint a súlyos depresszióban szenvedők háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek migréntől. A migrénes emberek pedig ötször nagyobb eséllyel lesznek depressziósak.

 

Étvágy vagy súlyváltozás – Egyes emberek depresszió esetén teljesen elvesztik az étvágyukat, mások pont ellenkezőleg, az étellel próbálják javítani a hangulatukat. Ebből fakadóan nem meglepő, hogy a depresszió a súlyunkra is nagy hatást gyakorol.

 

Hátfájás – A folyamatos hátfájás könnyedén vezethet depresszióhoz, de akár annak jelként is szolgálhat.

 

Izgatottság, nyugtalanság – Az alvási nehézségek, illetve a depresszió izgatottsághoz, nyugtalansághoz vezethet. A férfiak esetében nagyobb a valószínűsége, hogy ingerlékenyebbé válnak depresszió esetén.

 

Szexuális problémák – A depresszió könnyedén vezethet a szexuális érdeklődés elvesztéséhez. Egyes gyógyszerek, amelyek a depresszió kezelésére írnak fel, szintén elvehetik a vágyat és befolyásolhatják a szexuális teljesítményt.

Forrás: WebMD.com

 

Megszakítás