Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

A depresszió leggyakoribb kiváltó okai az életkor előrehaladtával

A tél vége felé közeledve a szerzonális depresszió egyre komolyabb veszélyt jelent mindenki számára. Elmúltak az ünnepek, legtöbben visszatértünk az unalmas hétköznapi feladatokhoz, ráadásul a nappalok rövidsége, a hideg, nyirkos időjárás erősíti a rossz kedvet. Az alábbi tényezők pedig még inkább fokozzák a depresszió kialakulásának kockázatát.

Életkor

Aki a 40-es évei közelében van, azt valószínű, hogy legalább egyszer elfogta már az ezzel kapcsolatos rossz érzés. Az életközepi válság világszerte elterjedt jelenség, kortól, nemtől, státusztól függetlenül szinte mindenkit érint.

Túlterheltség

Úgy érzed, hogy elhatalmasodtak feletted a feladatok? A gyerekek nevelése, az idősödő szülőkről való gondoskodás, a házasságod fenntartása és a munkahelyi követelmények teljesítése mellett kimerültnek és értéktelennek érzed magad? Ebben az esetben érdemes időt szánnod magadra és néha napján a saját boldogságodat előtérbe helyezned. Fuss, jógázz vagy találkozz a barátaiddal! Szentelj időt a feltöltődésre, hobbira!

Vitaminhiány

Az idősebb korosztály fokozottan hajlamos a B12-vitamin hiányra, amelynek egyik jele a letargikus, energiaszegény állapot.

,,Üres fészek” szindróma

A gyerekek kirepülésével gyakori, hogy a szülők elveszettnek érzik magukat a lecsendesült házban. Ráadásul, ha ez nyugdíjba vonulással vagy a házastárs elvesztésével párosul, akkor a magány érzése még inkább fokozódik.

Hormonváltozás

A férfiaknál a tesztoszteronszint csökkenése, még a nőknél a menopauza egyik gyakori tünete a depresszió, mely a téli időszakban fokozottan jelentkezhet.

Betegségek

Számos betegségnek, mint például a diabétesznek, pajzsmirigy-problémának a kísérő jelensége a depresszió. Emellett a szívbetegséggel vagy krónikus fájdalommal élő emberek körében is gyakoribb a lehangoltság érzése. Érdemes minden esetben felkeresni a kezelőorvost és beszélni a problémáról!

Minőségi alvás hiánya

Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb az alvászavar. Az álmatlanság jelezheti a depressziót, vagy fokozhatja a kialakulásának valószínűségét.

Gyógyszerek

Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, antibiotikumok vagy szteroidok okozhatnak depressziót vagy hangulatingadozást. Ebben az esetben fontos mielőbb beszélni az orvossal!

Alkohol

A túlzott alkoholfogyasztás egyrészt a depresszió egyik jele, másrészt erősíti a kiüresedettség érzését, a depresszió kialakulásának kockázatát! Segítséget kérni nem szégyen!

Gyász

Ahogy idősödik az ember, egyre többet kerül szembe a gyásszal. Egy szerettünk elvesztésének feldolgozása sosem könnyű, sőt nagyon könnyen sodorhatja depresszióba az embert.

Mit tehetünk a hangulatunk javításáért?

Szabadidős tevékenységek – Akár a gyerekek kirepülése miatt, akár nyugdíjba vonulás miatt szabadult fel plusz idő, ideje időt szánni az elfeledett hobbikra, vagy újakat felfedezni!

Háziállatok – Tanulmányok bizonyították, hogy a háziállatok nagyban hozzájárulnak az emberek boldogságérzetéhez és önbecsüléséhez.

Nevetés – A nevetés lazítja az izmokat, csökkenti a stresszt és enyhíti a fizikai fájdalmakat. Egy filmvígjáték, stand-up comedy vagy egy vicces könyv is sokat segít a hangulat javításában!

Önkénteskedés – Az önkéntes munka minden életkorban jó érzéssel tölt el, új célt és elégedettséget adhat.

Mozgás – Kutatások támasztják alá, hogy a rendszeres testmozgással olyan anyagok szabadulnak fel a testben, amelyek javítják a hangulatot, csökkentik a fájdalomérzetet és jobb közérzetet adnak.

Fordulj orvoshoz!

Fontos, hogy orvoshoz forduljunk, ha a letargikus állapotunkat valamilyen betegség vagy gyógyszer okozza. Abban az esetben is kérj segítséget, ha úgy érzed, nincs kiút a depresszióból!

Forrás: WebMD.com

 

Megszakítás