Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

A fájdalomcsillapító függőség figyelmeztető jelei

A fájdalomcsillapítók rendszeres alkalmazása függőséghez vezethet. Amennyiben a készítményt az orvos írta fel, és azt előírásszerűen alkalmazzuk, nem kell ettől a problémától tartani. Azonban könnyen rabjává lehet válni, s legtöbben még maguknak sem vallják be és titkolják ezt az állapotot. Pedig fontos, hogy a függőség jeleit időben felismerjük, és segítséget kérjünk vagy segítsünk másoknak a kezelésben. Lássuk, melyek a függővé válás első jelei?

Növekvő tolerancia

A fájdalomcsillapítók hosszú távú használata esetén a szervezet hozzászokik az adott dózishoz, és a kezdeti hatékonyság csökkenhet. Ennek eredményeként egyre több gyógyszerre van szükség a kívánt hatás eléréséhez.

Függőség tudat

A függők gyakran azon gondolkodnak, mikor és hogyan szerezhetnek újabb adagot a gyógyszerükből, és időnként az egész életüket ennek a szükségletnek rendelik alá.

Elvonási tünetek

A fájdalomcsillapítók hirtelen abbahagyása vagy a dózis csökkentése elvonási tünetekhez vezethet, mint például hányás, hasmenés, rossz közérzet, izomfájdalmak és depresszió. Az elvonási tünetek enyhíthetik a vágyat a gyógyszer után.

 

Az előírttól eltérő dózis alkalmazása

A függők nehezen tudnak ellenállni a gyógyszer használatának, még akkor is, ha az már negatív hatással van az életükre. Elveszítik az irányítást az adagolás és a gyógyszer használata felett. Nagyobb dózist alkalmaznak, vagy gyakrabban szedik a gyógyszert.
 

Több orvost is felkeres

Több orvost is felkeres, hogy ugyanazt a vényköteles gyógyszert megszerezze? Ez annak jele, hogy valami félrecsúszott. Olyan orvost keres fel, akiről köztudott, hogy könnyen ír fel receptet? Hazudott arról, hogy elvesztette a receptet? Ha különböző orvosoknak különböző dolgokat mond a gyógyszer megszerzése érdekében, az igazi figyelmeztető jele annak, hogy függővé vált!

Alternatív forrásból jut gyógyszerhez?

Úgy érzi, nincs elég gyógyszere, ami a fájdalmát csillapítaná, így megpróbál többet szerezni belőle. Az alábbi gyógyszerbeszerzési módok a függőség lehetőségét vetik fel:

  • interneten rendel gyógyszert
  • ellopja mások maradék vagy rég elfelejtett vényköteles gyógyszerét a gyógyszeres szekrényükből
  • beteg rokonoktól lop gyógyszert
  • mások vényköteles gyógyszerét veszi meg
  • kárt tesz magában, hogy kórházba kerüljön, és újra gyógyszerhez jusson

Elszigetelődés, megváltozott szokások

A függőség gyakran vezet szociális izolációhoz. A függők elveszítik az érdeklődést a korábbi tevékenységeik és kapcsolataik iránt, mivel az összes energiájukat a gyógyszer beszerzésére és használatára fordítják. Kevésbé foglalkozik a személyes higiéniájával vagy kinézetével? Sokkal inkább ingadozik a hangulata, mint azelőtt? Megváltoztak az étkezési és alvási szokásai? Ideje segítséget kérni!

Gazdasági gondok

A függőség gyakran pénzügyi problémákhoz vezet, mivel a gyógyszer beszerzése drágább lehet, mint amit az egyén megengedhet magának. Ez lopásokhoz, csalásokhoz vagy más illegális tevékenységekhez vezethet.

Titkolózás, hazugság

A függők gyakran titkolják a gyógyszerhasználatukat és hazudnak róla családjuknak és barátaiknak. Amikor családja vagy barátja beszélni próbálnak Önnel a gyógyszerszedési szokásairól, és ilyenkor védekeznie kellett, vagy dühösnek, ingerültnek érezte magát, valószínűleg problémája van!

Elfogadás és segítség

Fontos felismerni a fájdalomcsillapító függőség jeleit időben, és nem szabad szégyellni segítséget kérni. Számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a terápiát és a gyógyszerek kezelését.

Ha Ön vagy valaki, akit ismer, küzd a fájdalomcsillapító függőségével, forduljon orvoshoz vagy pszichoterapeutához segítségért és támogatásért. Könnyű a fájdalomcsillapítót nem megfelelően alkalmazni, még ha azt nem is szándékosan teszi! A kulcs az őszinteség – őszinteség az orvossal, barátokkal, és magunkkal szemben!

Ne féljen beszélni orvosával és segítséget kérni tőle! A megfelelő szakemberhez fogja irányítani Önt, hogy mielőbb segítséget kapjon! A függőség kezelhető, és a felépülés lehetősége mindenkinek adott.

Megszakítás