Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

A férfiakat érintő leggyakoribb egészségügyi veszélyek

Hazánkban a férfiak születéskor várható élettartama mindössze 74 év. Ez hat évvel kevesebb a nőkéhez képest! Mely betegségek rövidítik meg az életüket?

A férfiakat érintő leggyakoribb egészségügyi veszélyek 

Daganatos megbetegedések – A rákos halálesetek aránya Magyarországon 20 százalékkal magasabb, mint az EU átlaga, egyben a legmagasabb Európában. A rosszindulatú daganatok az összes haláleset több, mint egynegyedét okozzák. Leggyakoribb a tüdőrák, mely minden 4. rákos halálesetért felelős, a bőrrák és a vastagbélrák. Férfiaknál kétszer magasabb A tüdőrák vezető oka a dohányzás. 

Szív és érrendszeri megbetegedések – Az összes halálozás 54 százalékáért felelősek. Hazánkban félóránként hal meg valaki stroke (vagy ismertebb nevén agyvérzés, szélütés) miatt.

A betegség elsődleges kockázatát nem a genetikai tényezők jelentik, hanem a túlsúly, elhízás, valamint az ebből adódó magas vérnyomás, magas koleszterinszint és mozgásszegény életmód. Magyarország a világ egyik legelhízottabb nemzete, pedig az egészségtelen táplálkozásból eredő elhízás bizonyítottan növeli a további súlyos betegségek kockázatát is.

Emésztőrendszeri megbetegedések, alkohol – Világviszonylatban Magyarországon a második legmagasabb az emésztőszervrendszeri betegség miatti halálozás. A 36-45 év közötti férfiaknál ez a vezető halálok. A krónikus májbetegségek okozta halálozás aránya Magyarországon hétszer magasabb, mint az EU-ban!

Az alkohol növeli a szájüreg, nyelőcső, máj és bél rákos megbetegedésének kockázatát is, emellett negatívan hat a hormontermelésre és herefunkciókra, így akár impotenciát és meddőséget is okozhat! Hazánkban az alkoholbeteg férfiak aránya közel 40%!

Diabétesz – A diabétesz vagy cukorbetegség ideg- és vesekárosodást, szívbetegséget, látásvesztést is okozhat.Emellett csökkenti a tesztoszteronszintet, ezzel impotenciához is vezethet.

Depresszió és öngyilkosság – A depresszió minden 8. férfit érint élete során, gyakran vezet valamilyen függőséghez, súlyos esetben öngyilkossághoz is. A férfiaknál háromszor gyakoribb az öngyilkosság, mint a nőknél.

Influenza és tüdőgyulladás – Férfiaknál 25 százalékkal magasabb a halálozási kockázat ezeknél a betegségeknél, mint a nőknél. Az influenza elleni védőoltás ezért a férfiak számára fokozottan ajánlott.

Balesetek – A 15-19 év között a közlekedési balesetben elhunyt férfiak száma kétszer annyi, mint a nőké.

A férfiak kerülik a szűrővizsgálatokat

A férfiakra jellemző a rendszeres szűrővizsgálatok elmulasztása is, ami miatt gyakran csak késve érkezik az orvosi segítség.

Évente javasoltak az olyan laborvizsgálatok, mint a teljes vérkép és a PSA teszt, valamint rendszeres fogorvosi, szemészeti, tüdő-, anyajegy- és prosztataszűrés.  50 év felett pedig a vastagbélrák-szűrés is ajánlott, még akkor is, ha nincsenek tüneteik. Az orvos a családban előforduló betegségek ismeretében további szűrővizsgálatokat is javasolhat.

Mindezen felül a helyes étrend kialakítása is kiemelkedően fontos a férfiak egészségének megőrzése érdekében! Az egészséges életmód kialakítása és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel összességében segíthet abban, hogy a férfiak hosszabb és egészségesebb életet éljenek.

Megszakítás