Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

A gázlángolás példái – Ezek a mondatok utalnak érzelmi manipulációra

A gázlángolás az érzelmi bántalmazás egyik fajtája, amely bárkivel megtörténhet, különösen a romantikus kapcsolatokban. A bántalmazó megpróbálja irányítani az áldozatot azáltal, hogy kiforgatja annak valóságérzékelését. Íme, a leggyakoribb példák a gázlángolásra, hogy segítsen felismerni és kezelni az érzelmi bántalmazásnak ezt a nagyon is valós formáját.

 „Ez soha nem történt meg!”

A gázlángoló kétségeket ébreszt az áldozatában azzal, hogy sok esetben tagadja ami megtörtént. Így az áldozat elkezdi megkérdőjelezni az ösztöneit, és egyre inkább a bántalmazó által kreált és manipulált „valóságra” hagyatkozik, ami a bántalmazótól való függőséget erősíti.

“Őrült vagy – és mások is így gondolják!”

A bántalmazó megpróbálhatja meggyőzni az áldozatát, annak családját és barátait is arról, hogy az áldozat mentálisan instabil, így még inkább hiteltelenné teheti annak állításait. Ezzel leválasztja őt azokról, akik segítenék abban, hogy kilépjen a bántalmazó kapcsolatból.

„Sajnálom, hogy úgy érzed, megbántottalak!”

Bár ez a kijelentés bocsánatkérésnek tűnhet, nem az. Tipikus módja az áldozathibáztásnak, mely által a bántalmazott azon tűnődik, vajon tényleg túlreagálta-e a dolgot, és az események bántalmazó általi értelmezésére hagyatkozik.

„Tényleg azt hiszed, hogy ezt csak kitaláltam?/Tudod, hogy sosem bántanálak szándékosan!“ 

A bántalmazó leggyakrabban akkor használja ezt a mondatot, amikor hazugsággal vagy a részletek kitalálásával vádolják. Megpróbálja elérni, hogy az áldozat bűnösnek érezze magát, amiért nem bízik benne. Így az áldozat megkérdőjelezi megkérdőjelezi érzelmeinek érvényességét, és azt, hogy jogosan haragszik-e a partnerére.

 „Azért tettem, mert szeretlek!”

Azzal, hogy a bántalmazó szeretetként tünteti fel a tetteit, manipulálja az áldozatot, hogy az azt higgye, a bántalmazó az ő érdekeit tartja szem előtt. Ez további bűntudatot kelt benne, amiért dühös volt a gázlángolóra.

“Túl érzékeny vagy!”

Az áldozat érzelmeinek lekicsinyítése és érvénytelenítése az önbizalom megtörésének tipikus példája. 

„Tudhattad volna, hogyan fogok reagálni.”

Ez egy másik módja annak, hogy a bántalmazó az áldozatra hárítsa a felelősséget, aki ezáltal  bűntudatot vagy fájdalmat érezhet egy olyan helyzet miatt, amelyben valójában semmi rosszat nem tett.

„Ez ostobaság!”

Ez a mondat egy újabb példa az érzések lekicsinyítésére vagy minimalizálására. Célja, hogy az áldozat ostobának vagy inkompetensnek érezze magát, ami a bántalmazótól való fokozott függőséget eredményezi.

„Ez nem is vészes. Másoknak sokkal rosszabb.”

Bár úgy tűnik, mintha a bántalmazó empatikus lenne megpróbálná megvigasztalni az áldozatot azzal, hogy perspektívába helyezi a fájdalmát, ám bűntudatot kelt, aláássa az áldozat személyes érzelmeit, és érvényteleníti a kihívásokat, amelyekkel szembe kell néznie.

 „Nem érzhetsz így!”

Ez a mondat elutasító, és arra irányul, hogy az áldozat megkérdőjelezze, hogy amit érez, az érvényes vagy normális.

“Aggódom érted! Folyton elfelejtesz mindent!”

Színlelt aggodalmat arra, hogy aláássa az áldozat  valóságát és a bántalmazót mint megbízható személyt is bebetonozza az áldozat életében, aki úgy érezheti, hogy a bántalmazó jó ember, aki nem bántaná őt.

“Feszültnek tűnsz. Nem mindenki bírja ezt a felelősséget.”

Az aggodalom színlelésével a bántalmazó elnyeri az áldozat bizalmát, ugyanakkor lekicsinyli az áldozatot, arra utalva, hogy nem képes megbirkózni a kihívásokkal. Ezzel tovább rombolja a másik önbecsülését. 

Hogyan kaphat segítséget?

A bántalmazó kapcsolatból való kilépés nem olyan út, amelyet egyedül kell megtennie. Egy terapeuta  vagy támogató csoport hasznos lehet az elszigeteltség és a magányosság érzésének megszüntetésében. Ezek a támogató csoportok összekapcsolhatják Önt más, hasonló helyzetben lévőkkel, emlékeztetve Önt arra, hogy nincs egyedül a tapasztalataival. 

Hogyan kezelje a gázlángoló bántalmazást? 

forrás: theguardian 

Megszakítás