Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

A leggyakoribb nyári sérülések és kezelésük

A nyár az önfeledt kikapcsolódás időszaka, egészen addig, míg egy sérülés vagy rossz mozdulatból eredő fájdalom el nem rontja azt. Hogyan kerülheti el a leggyakoribb nyári fájdalmakat, illetve mivel kezelheti azokat? 

Grill baleset

A nyári grillezés, bográcsozás kiváló program, ha betartjuk az erre vonatkozó biztonsági előírásokat! Sajnos minden évben sokan kerülnek a sürgősségi osztályra az égési sérülés és a füstmérgezés miatt. 

 
Megelőzés: Ne feledje, hogy a szabadtéri tűzhely környéke könnyen felmelegszik, lángra kaphat! Mindig hosszú grillező húsfogót használjon, így elkerülheti, hogy megégesse magát, vagy a ruhája lángra kapjon!

Kezelés: Enyhe égési sérülés esetén tartsa az égett területet hideg folyó víz alá, amíg a fájdalom nem enyhül! Ha az égés arcot, kezet vagy nagy testfelületet érint, mielőbbi orvosi ellátásra van szükség! 

Napégés

Nemcsak fájdalmas, de az ismétlődő leégés növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát is. 

 
Megelőzés: Használjon széles spektrumú, UVA és UVB védelemmel ellátott napozószert! Függetlenül attől, hogy volt-e vízben vagy sem, 90 percenként kenje be magát újra! 


Kezelés: Ha mégis leégett, használjon égési sérülés kezelésére szolgáló spray-t, kenőcsöt! Ne tépje le a hámló bőrt, mert azzal növeli a fertőzésveszélyt! Ha a napégés súlyos, forduljon bőrgyógyászhoz!

Fűnyíró baleset


A legtöbb baleset akkor történik, mikor a fűnyíró kései alá került más anyag, pl. kavics vagy fadarab onnan kirepülve sérülést okoz. 

Megelőzés: Győződjön meg róla, hogy a fűnyíró jó állapotban van, fűnyírás előtt tisztítsa meg a területet az olyan tárgyaktól, melyek a fűnyíró kései alá kerülve esetlegesen balesetet okozhatnak! Mindig hosszú nadrágban, hosszú ujjú felsőben, zárt cipőben, napszemüvegben nyírjon füvet!

 
Kezelés: A kezelés módja attól függ, melyik testrészén sérült meg. Szemsérülés esetén azonnal forduljon orvoshoz! Ha megvágta magát, a sérülés helyét tisztítsa meg szappanos vízzel, a vérzést pedig nyomókötéssel csillapítsa. Ha a sérülés súlyos, azonnal forduljon orvoshoz! 

Kockázatos sporttevékenységek


Az életkor előrehaladtával a legtöbben egyre kevesebbet mozognak, így az olyan mozgásformák, melyekhez a szervezet nincs hozzászokva, meglehetősen kockázatosak lehetnek! Ha kedvet kap a gyerekekkel vagy a barátokkal némi csapatjátékhoz, legyen elővigyázatos a hirtelen mozdulatokat igénylő sportokkal!

Megelőzés: A leggyakoribb sérülések közé tartozik a bokaficam és térdrándulás, mivel az életkor előrehaladtával az ínszalagok egyre kevesebb terhelést bírnak. Minden testmozgás előtt kellően melegítsen be! 

Kezelés:  Rándulás, ficam esetén vénymentes gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító alkalmazása, a pihenés, a jeges borogatás és a sérült láb felpóckolása sokat segít. Amennyiben továbbra is fáj, illetve korlátozott a mozgáskészsége, forduljon orvoshoz! 

Rovarcsípés


A nyár egyik legalattomosabb veszélyforrásai a különböző mászó es csípő élőlények, melyek csípése nemcsak fájdalmas, de akár heves allergiás reakciót is kiválthat. Emellett a rovarok súlyos betegségek hordozói is lehetnek. 

Megelőzés: Ha erdőbe megy kirándulni, könnyű anyagból készült hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt viseljen! A szabadon hagyott testrészeken az erre megfelelő rovarriasztó szer alkalmazása ajánlott! 

Kezelés: A Lyme- kóros betegek 80%-ánál tapasztalható körkörös, vörös kiütés a csípés helyén. Amennyiben ilyet tapasztal magán, azonnal keresse fel orvosát! 

 Kiszáradás

A melegben a szervezet több folyadékot veszíthet, mint amennyit bejuttatunk. A kiszáradás a fejfájástól az ájulásig számos egészségügyi problémát okozhat, de akár stroke- hoz is vezethet!  

Megelőzés: Maradjon hidratált azáltal, hogy megfelelő mennyiségű vizet vagy elektrolit pótló folyadékot fogyaszt! Ne várja meg, hogy szomjas legyen! A kültéri testmozgást a kora reggeli vagy esti órákra időzítse, mikor valamivel hűvösebb van, illetve közben tartson rendszeresen szünetet! 

Kezelés: A legtöbb felnőttkori enyhe kiszáradás folyadékpótlással kezelhető. A súlyos kiszáradás kezeléséhez orvosi ellátásra van szükség, ahol infúzióval állítják helyre a szervezet folyadék egyensúlyát. 

Mezítlábas balesetek

Gyakori nyári sérülés, mikor mezítláb éles tárgyra, üvegre, szögekre vagy akár kagylóra lépünk. A forró felületen való mezítláb járás égési sérüléseket is okozhat, míg a nedves felületen való mezítláb járás gombás fertőzéseknek teszi ki a lábat.

 
Megelőzés: Használjon papucsot, vízicipőt a strandon, vízparton, zárt cipőt a túrázáshoz és szabadtéri kikapcsolódáshoz. Győződjön meg róla, hogy ezek teljesen megszáradtak, mielőtt legközelebb újra felveszi őket. Ha Ön cukorbeteg, soha ne legyen mezítláb, mert a láb rossz keringése nagyobb kockázatot jelent a lábproblémák számára. Naponta vizsgálja meg lábát sebek, irritáció és szúrt sebek szempontjából, és mindig alaposan mossa és törölje meg! 

Kezelés: Sérülés esetén forduljon orvoshoz!

forrás: Prevention.com

 

 

Megszakítás