Hajdúböszörmény egészségfejlesztési iroda
Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 7-9
Hívjon minket
+36 20 522 8595
Írjon nekünk
efi@hboszormenyrendelo.hu
Nyitvatartás
Hét - Csüt: 09.00 - 14.00

A mentális kimerültség jelei

A mentális kimerültség olyan, mint a fizikai fáradtság, csak épp az elménk fáradt az izmaink helyett. Általában olyankor jelentkezik, ha hosszabb ideig kell nehéz feladatra koncentrálni, vagy elhúzódó stressznek vagyunk kitéve. A munka mellett a gyerekekről vagy az idősödő szülőkről való gondoskodás és egyéb nehéz élethelyzet is okozhatja. Honnan ismerhető fel?

Ingerlékenység, türelmetlenség

 A mentális fáradtság rossz hangulattal jár. Ilyenkor általában szűkszavúak, ingerültebbek és türelmetlenebbek vagyunk,  nehezebb uralkodni az érzelmeinken.

 Koncentrálási nehézség

A mentális kimerültség nagyon megnehezítheti a koncentrációt és a motivációt is csökkenti. Ilyenkor könnyen elterelődik a figyelmünk, nehezen tartjuk a határidőket és még a kisebb feladatok is megterhelőnek tűnhetnek.

Kalandozó figyelem

Nehezebben figyelünk arra, amit csinálunk, és előfordul, hogy nem reagálunk elég gyorsan a dolgokra. Ez bizonyos helyzetekben – például vezetés közben – veszélyes lehet. A mentális fáradtság nagymértékben összefügg a balesetekkel.

Alvászavar

Azt gondolnánk, hogy ha fáradt az agyunk, jobban alszunk. Ez nem így van! Kutatások szerint akiket komoly „mentális terhelés” ér, több álmatlanságról számolnak be, mint azok, akiknek nincs mentálisan kimerítő munkájuk. Ráadásul egyfajta ördögi körként az alvászavar tovább ront a mentális fáradtságon.

Egészségtelen szokások

Mentális fáradtság esetén könnyen előfordulhat, hogy a szokásosnál több alkoholt fogyasztunk vagy egyéb egészségtelen szokásokhoz fordulunk. A mentális fáradtság még jobban megviselheti azokat, akiknek már van valamilyen szerhasználati zavara. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy a függőséget okozó szerek megváltoztatják az agy azon részeit, amelyek segítenek a stressz kezelésében és az impulzív viselkedés szabályozásában.

Depresszió

mentális fáradtság esetén gyakori, hogy úgy érezzük, nincs energiánk, vagy úgy érezzük, mintha lassított felvételben élnénk. Ez megnehezítheti a mindennapi munka tevékenységek elvégzését is. Beszéljen kezelőorvosának, ha 2 hétnél hosszabb ideig nagyon gyengének érzi magát vagy reménytelennek találja a helyzetét!  Ez a depresszió jele is lehet.

Szorongás

Mentális fáradtság hatására az agy „harcolj vagy menekülj” módra vált. Ez folyamatos szorongást, pánikot, aggódást okoz, ami   gyakran a depresszió tüneteivel jár együtt.

Nehezebb a fizikai aktivitás

A mentális fáradtság befolyásolja a fizikai aktivitást is, ezért úgy tűnhet, hogy nagyobb erőfeszítést tesz, mint valójában.

Megváltozott étkezési szokások

A mentális fáradtság befolyásolhatja az étvágyat is. Előfordulhat, hogy a szokásosnál többet nassol, és nem figyel arra, hogy mit eszik. A stressz hatására jobban kívánhatja a cukros, sós vagy zsíros ételeket is, vagy lehetséges, hogy egyáltalán nem éhes.

Gyakori hibázás

Lehetetlen, hogy a munkánk mindig tökéletes legyen, de a mentális fáradtság csökkenti a képességünket, hogy észrevegyük és/vagy gyorsan kijavítsuk a hibákat. Ez komoly problémát okozhat bizonyos munkakörökben, különösen, ha munkagépet használ vagy járművet vezet.

Több fájdalom

A mentális fáradtság hatással van a testünkre is. Gyakoribb lehet a fejfájás, izomfájdalom, hátfájás és a gyomorpanaszok is.  Krónikus betegség esetén erősödhetnek a panaszok.

Tartson szünetet!

Segíthet, ha 1-2 óránként néhány perc rövid szünetet tart a szellemi munka hosszú szakaszai során. Érdemes a Pomodoro technikát is kipróbálni, mely így működik:

1. Állítson be egy időzítőt 25 percre.

2. Egész idő alatt összpontosítson egyetlen feladatra!

3. Tartson 5 perces szünetet, amikor az időzítő kikapcsol.

4. A negyedik 25 perces blokk után tartson 15-30 perc szünetet.

5. Ismételje addig, amíg a feladatait el nem végezte, vagy a munkanapja véget nem ér.

Mozogjon!

Bizonyított, hogy még energikusabbnak érezheti magát, ha a szünetekben edz. Próbáljon ki néhány percnyi nyújtást, vagy tempós sétálást.

Találjon módot a lazításra!

Próbálja ki a meditációt, a jógát, de az olyan egyszerű dolgok is segíthetnek, mint egy filmvígjáték megtekintése. Forduljon barátaihoz, családjához vagy egy mentálhigiénés szakemberhez, ha további támogatásra van szüksége.

 

forrás: webmd

 

Megszakítás